Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Quim Torra

El Suprem rebutja la recusació d'onze magistrats en la causa de Torra

El tribunal diu que no es pot recusar tota la sala penal pels seus vincles amb la JEC

Quim Torra
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | ACN

El Tribunal Suprem  ha acceptat l'abstenció presentada pel magistrat Miguel Colmenero com a ponent del recurs de cassació interposat pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el va condemnar a un any i mig d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per desobediència.

El magistrat va demanar apartar-se del cas en haver estat membre de la Junta Electoral Central, òrgan al qual Torra hauria desobeït en mantenir pancartes en edificis de la Generalitat durant la campanya electoral municipal. No obstant això, la sala no admet la recusació demanada per Torra d'uns altres onze magistrats de la mateixa sala, que havien de prendre la decisió sobre l'abstenció de Colmenero.

El Suprem no accepta la recusació demanada pel president Torra

En la interlocutòria, el Suprem afirma que la recusació és «extemporània» i es fonamenta en «causes que s'invoquen de manera arbitrària, que no guarden relació amb l'objecte del plet o causa, que no és altre que un incident d'abstenció, i la seva concurrència és descartable 'ab initio' si tenim en compte que no comprometen la imparcialitat dels magistrats que s'han de limitar a decidir si estimen justificada una abstenció».

Afegeix que la recusació es planteja contra tota la sala penal en el si d'un incident, per la qual cosa, d'acord amb diferents resolucions del Tribunal Constitucional, «no té substantivitat jurídica i no és creditora d'una decisió sobre el fons». Per això rebutja de ple l'admissió a tràmit de la recusació.

La magistrada Mercedes Armas deixa de reforçar el TSJC i retorna a l'Audiència de Barcelona

En un altre ordre de coses, la magistrada  Mercedes Armas  ha deixat aquest dimecres de fer el reforç a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que feia des del 2016 i ha retornat a la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona.

Per aquest motiu, la instrucció de la causa contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, per prevaricació per haver contractat d'assessor un dels mossos que feia d'escorta de Carles Puigdemont a Bèlgica, passarà a mans del magistrat Carlos Ramos. Armas va ordenar la intervenció policial l'1-O i també va formar part del tribunal que va jutjar el president de la Generalitat, Quim Torra, per desobeir la Junta Electoral Central i mantenir pancartes penjades en edificis públics en període electoral.