Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La seu del Tribunal Constitucional en un dia de sol

El TC admet a tràmit un conflicte de competència de la Generalitat contra el govern central

El Govern defensa que la Comissió Nacional dels Mercats no era competent per assumir la denúncia de Foment del Treball

La seu del Tribunal Constitucional en un dia de sol
El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu. | cedida

El ple del Tribunal Constitucional (TC)  ha admès a tràmit el conflicte positiu de competència de la Generalitat contra el govern espanyol pel cas de la denúncia de Foment de Treball contra la campanya ‘Consum Estratègic’ de l’ANC. En concret, es refereix al requeriment del 3 de març del 2020 formulat per la directora de competència de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) d’assumir la tramitació de l’expedient de denúncia. La campanya, impulsada el 19 de juliol del 2019, promovia la contractació de béns i serveis a empreses afins a la causa independentista.

Requeriment d’incompetència a l’Estat

El Govern ja va presentar un requeriment d’incompetència a l’Estat perquè considerava que l’expedient l’hauria hagut de tramitar l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i no la CNMC. Aquest era el pas previ a la interposició del conflicte davant del TC. Ara, l’alt tribunal l’ha admès a tràmit i ha ordenat que se li comuniqui al govern espanyol perquè pugui aportar els documents i al·legacions que consideri convenients. En relació a la suspensió cautelar sol·licitada, el TC ha acordat escoltar primer a l’executiu espanyol per tal que pugui fer-hi al·legacions en un termini de cinc dies.

El Constitucional també ha acordat comunicar la incoació del conflicte a la Sala Contenciosa-Administrativa de l’Audiència Nacional i al Jutjat Mercantil 11 de Barcelona per si davant dels mateixos estigués impugnat el requeriment. En cas que fos així, se suspendrà el curs del procés fins que hi hagi una decisió sobre el conflicte interposat.

La conferència de presidents autonòmics se celebrarà a la Rioja divendres que ve

En un altre ordre de coses, la conferència de presidents autonòmics, la primera presencial des de l’inici de la pandèmia, se celebrarà divendres que ve a la Rioja. Segons fonts de Presidència, el president de la Generalitat, Quim Torra, decidirà si hi acudeix en funció de l’evolució de la situació de la covid-19 a Catalunya. La ministra portaveu, María Jesús Montero, va anunciar aquest dimarts que Sánchez preveia convocar abans d’acabar el juliol la reunió per informar sobre l’acord del Consell Europeu. Des que va esclatar la pandèmia, s’han celebrat 14 conferències de manera telemàtica.