Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tensió a la plaça Cívica de la UAB entre joves proconstitució i un grup antifeixista

Un incident aïllat trenca la calma tensa: «Agafarem les pistoles i us rebatarem els caps, fills de puta!»

La plaça Cívica, el cor de l’Autònoma de Barcelona, ha sigut l’epicentre del cara a cara que aquest matí, 18 de desembre, s’ha viscut entre els joves de «S’ha acabat» i la Plataforma Antifeixista de la UAB. «S’ha acabat», formada per joves que abans militaven a Societat Civil Catalana (SCC) i que ara s’han organitzat per defensar la Constitució espanyola des de les universitats, han fet una carpa informativa per presentar el seu projecte —just l’endemà d’haver fet públic que van esborrar algunes de les pintades que grups independentistes havien fet a les parets de la universitat. La plataforma «antifeixista» ha convocat una contra carpa just davant per denunciar que, segons ells, SCC i «S’ha acabat» tenen vincles amb l’extrema dreta.

Una carpa informativa amb una bandera europea, una bandera catalana i una senyera s’ha instal·lat en aquesta plaça vigilada per un grup d’una quinzena de persones d’aquest grup proconstitució. A pocs metres, una cinquantena de joves convocats per la Plataforma Antifeixista han fet una «cervessada». Una batalla de música, crits i alguns insults han marcat la tònica d’aquest cara a cara. Fonts del col·lectiu que han convocat la contra carpa han assegurat que la seva intenció era «plantar cara» però evitant la confrontació per «no donar la foto que l’extrema dreta busca».

Incident aïllat: «Agafarem les pistoles i us matarem»

Tot i que les dues accions s’han celebrat sense incidents greus, evitant les imatges que s’havien vist mesos anteriors, on fins i tot es va haver de desplegar l’ARRO dels Mossos per evitar enfrontaments, sí que s’ha registrat un incident.  Un estudiant ha aparegut a la plaça Cívica de l’Autonoma i s’ha acostat fins a la carpa de «S’ha acabat» i ha amenaçat als joves al crit de «agafarem les pistoles i us rebatarem els caps, fills de puta»  —com es pot veure al vídeo que acompanya aquesta informació de CatalunyaDiari. Membres de seguretat de la UAB i també alguns dels militants antifeixistes han evitat l’enfrontament i s’han emportat a l’estudiant aïllant-lo. Des de «S’ha acabat» s’ha explicat que la seva intenció és presentar denúncia per l’amenaça rebuda.

Captura de pantalla del vídeo on es veu un estudiant amenaçant als joves de «S'ha acabat».
Captura de pantalla del vídeo on es veu un estudiant amenaçant als joves de «S'ha acabat». | CatalunyaDiari.cat

 

«Gora ETA» i «Visca Terra Lliure», entre les pintades que hi ha a la UAB

Josep Lago, portaveu de «S’ha acabat» ha assegurat que la seva plataforma seguirà esborrant les pintades «violentes» que hi ha a les parets de la universitat si des del rectorat no es fa. «Hi ha pintades de ‘Gora ETA’, ‘Visca Terra Lliure’, ‘mort a l’espanyola’ o ‘Pàtria o Mort’ i que són molt agressives i ningú fa res per evitar-les», ha assegurat el portaveu del grup proconstitució.