El principal cervell del finançament de Puigdemont el considera a ell i al procés un «fracàs»

Les converses del president de la fundació Catmón amb un membre de Terra Lliure fan sortir a la llum el seus veritables pensaments sobre el procés i l'expresident català

Victor Terradellas considera a Puigdemont i al procés un «fracàs». Així descriu la situació catalana dels últims anys un dels principals implicats en el presumpte desviament il·legal de subvencions de la Diputació de Barcelona i de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat. A més, també és el president de la fundació Catmón i el principal cervell del finançament de la fuga de Puigdemont. 

Terradellas estaria preparant «un esdeveniment bèl·lic»

El Jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona va ordenar a la Guàrdia Civil que gravés les conversacions de Terradelles abans de la seva detenció. Així, van poder escoltar una conversa entre ell i Miquel Casas, exmembre de l’organització Terra Lliure, condemnats per associació amb banda armada. Ambdós afirmen que hi ha una gran necessitat de formar un nou partit perquè «amb aquests ‘mandorrinos’ de Puigdemonts i Jordis Sànchez no tirarem endavant. Terradellas assegura estar preparant «un esdeveniment bèl·lic» i insisteix en el fet que Puigdemont «ha estat un fracàs», informa 'Crónica Global', qui ha tingut accés als informes de la Guàrdia Civil.

A la conversa també s’escolta com parlen de la fuga de l’expresident català a Bèlgica, on Casals afirma que «vol continuar vivint a Brussel·les i seguir fent diners». Terradellas, per la seva banda, explica que li ha vingut un amic «demanant 100.000 euros» amb l’excusa que «a l’agost» se’ls acaben els diners. «Segurament acabin a un pis, de diners els hi vaig dir ‘és real això?’ i em van dir ‘no, però no ni n’hi ha molt’, ‘és veritat que m’han dit que teniu vida fins setembre?’, ‘no, home, encara hi ha algú nou que paga, clar...»

«Torra és un altre error»

Terradellas qualifica a l’actual president català com «un home que es va comprometre a guardar la cadira mentre tu has anat a comprar crispetes». Així, afirma que Torra «és un altre error» i senten que «hem desaprofitat la gran oportunitat que teníem». «Ho teníem guanyat», afirma Casals per la seva part. Terradellas li dóna la raó: «de l’1 al 27 d’octubre ho teníem guanyat». A més, també argumenta que si Quim Torra «hagués dit ‘nois, declaro la independència i vinga, a tallar carreteres’...» tot hauria sortit segons el previst. «Però ens ha tocat un líder, noi... que no... que res», finalitza l’exmembre de Terra Lliure.

L'expresident Carles Puigdemont amb el president Quim Torra durant la roda de premsa conjunta, a Brussel•les el 4 de setembre del 2019.
Terradellas descriu Torra com un home que «guarda la cadira» a Puigdemont | ACN

Al sumari apareix diverses vegades la xifra de 100.000 euros, presumptament utilitzats per finançar les despeses de Puigdemont. També surten els contactes que Terradellas va utilitzar per guanyar més finançament: «Aquest indici que ara coneixem, considerem que és rellevant des del punt de vista de la investigació que ens ocupa, ja que l’entorn  proper de l’investigat podria estar finançant l’activitat de Carles Puigdemont i possiblement aquests fons, al nostre judici, es podrien estar distraient de les arques públiques», indica l’informe de la Guàrdia Civil.

Terradellas, paral·lelament, anava contactant amb diverses persones de l’àmbit polític català. Va sol·licitar hora per reunir-se amb Artur Mas al Palau Robert, on té el despatx l’expresident. També va contactar amb Jami Matamala, l’empresari que ha estat pagant l’estança de Puigdemont a Waterloo; i amb Germà Gordó, exconseller de la Justícia implicat al cas 3%. Perdando Barrena també apareix al sumari com un amic de Terradellas. Barrena és un membre de les organitzacions d’esquerra 'abertzale', que van ser il·legalitzades per la seva vinculació amb la banda terrorista ETA.

«La guerra necessita euros»

La Guàrdia Civil també va trobar documentació manuscrita sobre la valoració del referèndum de l’1-O realitzades per membres del PDeCAT el 2 d’octubre de 2017.  Allà, l’exconseller de Presidència inhabilitat després de la consulta del 9-N, Francesc (Quico) Homs expressa: «La DUI és imprescindible, s’ha de mantenir el relat de l’1-O. Només ens queda una opció: guanyar. És mala època per fer partit. Qüestió econòmica: la guerra necessita euros, no ens ho hem pres de debò».

Transcripció de la conversa de Víctor Terradellas amb Miquel Casals que conté el sumari
Anotacions manuscrites trobades per la Guàrdia Civil | Guàrdia Civil

300.000 euros apareixen també als documents trobats per la policia, que atribueixen a l’allotjament de Puigdemont a un hotel de Berlín l’abril de 2018. Allà s’assenyala també una reunió de l’expresident i 100.000 euros més.

Per altra banda, també apareixen anotacions amb el nom i cognoms d’alguns agents dels Mossos d’Esquadra, presumptament escrites per Tarradelles.Estaven classificats en quatre categories: patriotisme, determinació; capacitat de gestió de carisma/ gestió d’equips; lleialtat institucional i vincles polítics en partits contraris al procés.

El sumari recull converses del principal imputat en la causa amb Puigdemont, així com la seva idea de reunir-se amb economistes com Andreu Mas-Colell, Xavier Sala i Martín i Guillem López Casasnovas, amb la intenció de trobar una manera de gestionar les despenses ocasionades.

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari