Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont i Quim Torra en una roda de premsa a Brussel·les.

El motiu pel qual Torra no milita a JxCat: s'allunya de Puigdemont i Sànchez

Les relacions entre el president de la Generalitat i els líders de JxCat estan molt deteriorades des de fa setmanes

Carles Puigdemont i Quim Torra en una roda de premsa a Brussel·les.
Carles Puigdemont i Quim Torra s'han allunyat en els darrers mesos. | ACN

Les tensions a l'independentisme van molt més enllà de les ja habituals picabaralles entre JxCat i ERC. Les discrepàncies estratègiques han provocat divisió interna en el si de Junts per Catalunya i han aflorat les darreres setmanes, que han coincidit amb l'escissió del 'puigdemontisme', ara ja constituït com a partit polític al marge del PDECat. A l'àmbit de JxCat, doncs, hi ha fortes diferències que han comportat, per exemple, que el president de la Generalitat, Quim Torra, que el maig de 2018 va ser ungit per Puigdemont com a successor seu, ara es negui a fer-se militant de la nova formació.

La versió oficial és que Torra és a la recta final de la seva carrera política i que vol preservar la seva condició d'independent, però sembla que al darrere de tot plegat hi ha la veritable causa: un sever distanciament amb Carles Puigdemont, president de JxCat, però també amb el número 2 del partit, el secretari general Jordi Sànchez. 

Torra i Sànchez, una relació complicada que ha anat 'in crescendo' 

Que la relació del president Torra amb Jordi Sànchez no és òptima era un secret a veus que s'ha anat confirmant durant la legislatura. L'actual número 2 de JxCat no ha escatimat, des de la presó de Lledoners, crítiques contra algunes decisions del govern Torra, tot i ser del mateix partit. Ja al desembre de 2018, Sànchez va pressionar des de Lledoners perquè Torra es trobés amb Pedro Sánchez quan el president de la Generalitat era reaci a fer-ho.

La tensió va anar a més ara fa un any. En una entrevista a l''Ara', Sànchez va retreure a Torra que «fa molts mesos que els diputats de JxCat empresonats no parlem a soles amb el president», en contrast a la relació amb Puigdemont, que Sànchez va definir llavors com «fluïda i permanent». Just després de la sentència del procés i dels aldarulls que va ocasionar, Sànchez va dir que Torra havia actuat «tard» i va acusar el Govern de «buit de direcció política». Una relació, doncs, marcada pel distanciament que ara és més accentuat que mai.

Distància amb Carles Puigdemont

Però la relació complicada de Torra amb els dirigents de JxCat s'estén més enllà de Sànchez i arriba al seu predecessor a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'home que el va triar com a relleu. Tot i que Torra es manté fidel al 'leitmotiv' del seu mandat, obeir les consignes que rebi des de Waterloo, també és cert que en els darrers mesos s'ha sentit més sol que mai a Palau.

La crisi de la covid-19, el compte enrere per a la seva inhabilitació definitiva, i el desacord pel que fa a la convocatòria electoral han deteriorat una relació entre Puigdemont i Torra que ha anat a menys al llarg de la legislatura. El mateix Puigdemont ho deixava entreveure fa unes setmanes en una entrevista a TV3, quan va assegurar que parla més «amb Junqueras que amb Torra».

L'últim desacord és la data de les eleccions. Torra volia celebrar-les el 4 d'octubre, però va rebre la negativa de Waterloo. De fet, les hauria d'haver convocat dilluns passat per acomplir amb els terminis de manera que, ara, el president ja té en ment el pla 'B', que se celebrin el 15 de novembre i s'anuncïin durant el debat de política general, que tindrà lloc al Parlament del 16 al 18 de setembre —el dia 17, Torra ha de ser al Suprem a la vista que ha de revisar la seva condemna d'inhabilitació.

Sigui com sigui, Torra es troba sol, distanciat de la seva 'família' política i allunyat de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. El president de la Generalitat, davant de la complexa situació en què es troba i probablement decebut pels obstacles que s'ha trobat en el seu propi entorn al llarg de la seva presidència, ha preferit marcar distàncies amb Junts com a conseqüència d'un allunyament cada cop més pronunciat amb el president i el secretari general de la nova formació. En definitiva, un cop important per al partit que, tot i abanderar la unitat, es troba mancat del suport del seu propi president de la Generalitat.