Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica

Torra culpa Sánchez de la fuga de Joan Carles I: «Escàndol monumental»

El president de la Generalitat veu un «escàndol monumental» que PSOE i Podemos no hagin aturat la marxa del rei emèrit

Imatge de Quim Torra, durant una reunió telemàtica
«És un escàndol monumental», ha assegurat en un missatge a les xarxes socials | Catalunya Diari

El president del Govern, Quim Torra, ha assegurat que el govern espanyol ja coneixia els «plans de fuga» de Joan Carles I i «no ha fet res» per impedir que marxés. 

«És un escàndol monumental», ha assegurat en un missatge a les xarxes socials, en el qual ha compartit una notícia sobre la marxa del rei emèrit, que s'ha conegut aquest dilluns i que assegura que ningú sap on és perquè ja ha abandonat el Palau de la Zarzuela. 

Marta Rovira, sobre la marxa de Joan Carles I: «Com deu estar el pati si decideix marxar ell»

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reaccionat a la marxa de Joan Carles preguntant-se «com deu estar el pati» perquè el rei emèrit hagi decidit marxar, «ell, que era inviolable per mandat constitucional i no responsable pels seus actes». 

A més, Rovira, que està exiliada a Suïssa des del 2017, assegura que «ell, que segur que tindria un judici just i amb totes les garanties». No ha sigut l'únic membre del partit que ha comentat la decisió de l'anterior monarca. 

Joan Tardà, exportaveu d'ERC al Congrés, ha aprofitat per reclamar un referèndum a la monarquia. «Al cap de 43 anys el cap de la dinastia lladre marxa, el fill es queda — encara —, però amb la il·legitimitat heretada d'un frau el qual exigirà un referèndum», ha dit.

Rufián demana que es retiri el passaport del rei emèrit

Gabriel Rufián, el líder d'ERC al Congrés dels Diputats, també ha reclamat que es  retiri el passaport  a Joan Carles I per evitar que acabi en un país d'on no pugui ser extradit en cas que avanci la investigació judicial en contra seva.

El diputat ha assegurat que l'anunci del rei emèrit de deixar de viure a Espanya és, per una banda, «una bona notícia» perquè implica que «a Espanya hi hagi un lladre menys» però alhora és «dolenta» perquè implica que «aquest senyor no acabarà a Soto del Real o davant d'un jutge sinó en un xalet de República Dominicana».

En declaracions enviades als mitjans, Rufián reclama la «dissolució» de la monarquia, una institució «podrida» i demana que «retornin tot el que han robat».

Segons Rufián, l'excap de l'Estat fuig d'Espanya «perseguit per les seves corrupteles i per la Fiscalia del Tribunal Suprem». Per aquest motiu, s'ha presentat com pot ser que una persona «perseguida» pugui dir que marxi «sense cap mena de conseqüència o de control» i per això ha reclamat la retirada del passaport.

A més, ha exigit que no es faci servir la paraula «exili» per definir la «fugida» de Joan Carles I. «Demanem que no s'insulti la història, la memòria de centenars de milers d'exiliats i no s'utilitzi la paraula exili, que van haver de marxar per les seves idees», ha dit. També ha afirmat que el rei ha seguit «la tradició familiar» de marxar de l'Estat i tot afirmant que «no serà el primer ni l'últim dels Borbons que abandoni el país».