Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els diputats d'ERC acudeixen a la investidura amb flors grogues

El TC prohibeix a Sánchez utilitzar la Llei de Seguretat Nacional per controlar els Mossos

El líder del PSOE estudiava l'aplicació de la llei com a pas previ al 155

Els diputats d'ERC acudeixen a la investidura amb flors grogues
Els diputats d'ERC acudeixen a la investidura amb flors grogues | EFE

 

Pedro Sánchez està estudiant la possibilitat d'utilitzar la Llei de Seguretat Nacional per controlar als Mossos d'Esquadra com a pas previ a la suposada aplicació del 155 si les coses a Catalunya pugen de nivell. El fet és que aquesta opció ja la va sospesar el govern de Rajoy i, en el seu moment, l'Advocacia de l'Estat va desaconsellar utilitzar la llei com a resposta al desafiament independentista, segons informa 'VozPopuli'. De fet, el Tribunal Constitucional  prohibeix utilitzar la Llei de Seguretat Nacional per controlar als Mossos tal com pretén fer-ho Sánchez, segons una sentència del mateix tribunal l'any 2016.

Tot i que el 2015 el Tribunal Suprem va avalar la constitucionalitat de la llei, aprovada amb els vots del PP i del PSOE en un fallo, el  constitucional va impulsar una interpretació restrictiva de la norma per tal que la Llei de Seguretat Nacional en cap cas  pugués ser utilitzada per treure el control dels Mossos d'Esquadra a la Generalitat, així com els serveis de protecció civil sense activar, abans, el 155.

Així doncs, segons asseguren fonts de l'anterior Executiu al mitjà esmentat, la llei en qüestió «està pensada més per tasques de coordinació en casos de catàstroges o incidents majors». A més, també afirmen que amb aquesta llei el govern «no podria destituir a cap alt mandatari operatiu o polític dels Mossos».

En els últims dies l'opció de l'aplicació de la llei estava entre les possibilitats de Sánchez. Tan  ell com Casado veien viable la seva aplicació a Catalunya davant un escenari de desobediència  per part del poble català a la sentència del 'procés' que, en teoria, sortirà en les pròximes setmanes.

Buch creu que no hi ha cap motiu perquè s'apliqui la Llei de Seguretat Nacional

Avui mateix, Buch ha assegurat que  no hi ha «cap dada objectiva» ni n'hi haurà cap que acrediti una possible aplicació de la Llei de Seguretat Nacional per part de l'Estat.  El conseller ha lamentat la dimissió del cap del mossos, Andreu Martínez, però considera que el seu relleu, Pere Ferre, és una persona totalment preparada per al càrrec i amb experiència. A més, diposita la seva  «confiança absoluta» en els Mossos i en la seva capacitat de garantir seguretat als ciutadans davant possibes mobilitzacions en resposta a la sentència del TS.

També et pot interessar...