El sindicat CSIF ha afirmat que centenars de Mossos els han demanat assessorament per aconseguir un trasllat a altres cossos policials

L'estratègia dels Mossos per afrontar la resposta dels catalans a la sentència

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional només actuaran a petició de la policia catalana

Catalunya afronta un dels octubres més durs dels últims anys. Just acabat de celebrar el segon aniversari de l'1-O, l'independentisme es prepara per respondre a la sentència del Suprem  als presos, que segons el mateix Marchena s'emetrà abans del 16 d'octubre, data lògica tenint en compte que Espanya repeteix eleccions generals el 10-N i, en principi, es vol fer pública abans. Comença ja el compte enrere per conèixer el veredicte de l'Alt Tribunal.

I l'espera avança en un panorama complicat.  La justícia acaba d'empresonar set CDR acusats de terrorisme, fet que Torra i Puigdemont atribueixen a la intenció de crear «un relat de violència» per part de l'Estat  per justificar així la sentència, que l'advocat Gonzalo Boye preveu «dura i sense indults o amnisties posteriors». Mentre Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners, recorda que «l'única sentència possible és l'absolució»,  l'independentisme prepara una «desobediència civil i pacífica» com a resposta «col·lectiva».

La tensió està assegurada i la policia ultima l'estratègia  per fer front a manifestacions i possibles disturbis. Però aquesta vegada, amb l'ombra del 155 encara sobrevolant Catalunya i el major Trapero pendent de judici acusat de rebel·lió, els Mossos preparen un operatiu que eviti a tota costa la imatge de l'1-O, d'agents enviats per l'Estat espanyol pegant manifestants, segons avança el diari 'Ara'. El mitjà apunta a 1.600 efectius de Guàrdia Civil i Policia Nacional, que arribaran a Catalunya, però que actuaran sota dels ordres de la policia catalana.

Els Mossos, a primera línia, dirigiran l'operatiu

El 31 de juliol els Mossos van detenir nou persones per causes judicials
La policia catalana vol evitar un operatiu violent com el de l'1-O   | EFE

 

La principal diferència amb l'organització policial de l'1-O és, per tant, que els agents enviats per l'Estat espanyol seran l'«últim recurs», segons fonts de la direcció de Mossos, i només actuaran a petició seva.

Els responsables dels tres cossos policials semblen haver-se acostat i, de fet, segons el mitjà citat,  celebren trobades periòdiques a Barcelona per organitzar aquesta resposta a la sentència. L'última trobada hauria tingut lloc aquest passat dilluns.

Els agents enviats per l'Estat, a segon pla

L'operatiu que els Mossos tenen preparat es basa en dues actuacions. La primera, la de protegir les infraestructures clau que els manifestants es disposin a ocupar. Segons l'estratègia prevista, els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional estaran dins dels edificis, quedant els Mossos fora, a «primera línia». La policia catalana va adquirir justament fa poc tanques d'un metre i mig d'altura per garantir la seguretat d'aquestes infraestructures, que inclouen també, per exemple, estacions de tren.

I les altres actuacions que recauran també en mans dels Mossos seran els desallotjaments, operacions que solen generar allaus de crítiques per presumpte abús de l'ús de la força dels agents  i que han posat més d'una vegada la policia catalana a l'ull de l'huracà. En tot cas,els Mossos defensen, segons l''Ara', que es limitaran a fer la seva feina amb criteris tècnics per mantenir l'ordre públic. 

També et pot interessar...