Vergés insisteix que el govern espanyol «no posarà cap pega» a desconfinar Catalunya per regions sanitàries

La consellera de Salut ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio

El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa. | ACN

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha insistit aquest dilluns que el govern espanyol «no posarà cap pega» a gestionar el desconfinament per regions sanitàries i ha assegurat que «així ho van dir». Preguntada a Catalunya Ràdio per la polèmica sobre si s'havia acceptat ja o no la proposta del Govern, Vergés ha afegit que el Ministeri de Sanitat «no decideix fins a última hora res». «No hi ha res més que poder acceptar les propostes», ha dit.

D'altra banda, ha criticat que l'Estat anunciï dates concretes en la desescalada perquè el calendari «et deixa empresonat» i no té en compte la «frustració» generada si no es pot complir, com podria passar en algunes regions a Catalunya. També s'ha mostrat «molt crítica» amb com s'ha concebut l'estat d'alarma.

Gestió diferenciada dels «casos excepcionals

La consellera de Salut ha explicat que la manera de fer del govern espanyol és que les comunitats autònomes facin les seves propostes i ells «les miren». Ha afegit que la proposta catalana passa per la regió sanitària i no la província i que així els ho han explicat en diverses ocasions. Ha afegit que també proposen que es pugui gestionar de manera diferenciada els «casos excepcionals» que es detectin, com va passar amb la Conca d'Òdena.

En línies generals, s'ha mostrat crítica amb com està prenent les decisions l'executiu estatal i ha afirmat que voldrien saber què entenen per cogovernança després de casos com el de l'ús obligatori de mascaretes al transport públic anunciat aquest cap de setmana. «Fem obligatori les mascaretes al transport, ho publiquem al BOE, les enviem i espavileu-vos. La sensació és de poca cogovernança i molta imposició», ha declarat.

Barcelona i l'àrea metropolitana més lluny de la fase 1

Vergés també ha assegurat que el govern espanyol no ha fet públiques totes les condicions que s'han de complir per entrar a les diferents fases del desconfinament. En aquest sentit, ha dit que no li preocupa la capacitat d'UCI i de llits enlloc del territori català però sí altres variants, com la possibilitat de detectar ràpidament tots els casos i poder-los aïllar ràpidament i el factor de la mobilitat.

Segons això, ha indicat que hi ha zones amb dades «claríssimes» que permeten pensar que sí que podrien entrar en la fase 1 l'11 de maig com Terres de l'Ebre, Pirineu i Aran, Lleida i Tarragona, mentre que n'hi ha d'altres que són «més complicades» com Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, tant la nord com la sud. En el cas de Catalunya Central ha indicat que, tot i el brot de la Conca d'Òdena, la tendència «és molt bona» i ha afegit que Girona també s'ha de mirar. «No descarto res, ho mirarem molt bé i mirarem els requisits», ha manifestat.

En tot cas, ha considerat «molt imprudent i irresponsable dir dates abans d'hora» i ha demanat al govern espanyol que tingui en compte la «gestió emocional» a l'hora d'anunciar el pla de desconfinament. Ha lamentat que aquesta «frustració» s'haurà de gestionar des de Catalunya si finalment no es compleix el calendari.

Crítica amb l'estat d'alarma

Per últim, Vergés ha dit que és decisió dels òrgans d'ERC i «en última instància» del grup parlamentari a Madrid si votar afirmativament a una nova pròrroga de l'estat alarma. Ha explicat que ella personalment té «un punt de crítica important» en com s'ha concebut aquest, no tant en si és necessari o no per gestionar l'emergència donant unes eines determinades.

La consellera de Salut ha explicat que s'ha entès com a «recentralització» i amb una manera de fer que «dista de la cogovernança, la col·laboració i la cooperació amb la qual tant s'omplen la boca».


Comentaris

envia el comentari