Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Niños paseando por las calles en España tras el confinamiento

El problema a què s'enfronta Espanya: D'on pot sortir un segon brot

En aquesta primera fase de la desescalada és important que el virus no passi d'unes cases a altres

Nens passejant pels carrers a Espanya després del confinament
Les mesures de prevenció són crucials per a la sortida dels nens al carrer | EFE

El missatge dels epidemiòlegs és clar: és molt important tenir un bon sistema sanitari, però davant d'una amenaça com la del coronavirus el crucial és disposar d'un bon sistema de vigilància. S'estan fent els passos correctes cap a la normalitat, però adverteixen dels riscos i del gran problema a què s'enfronta Espanya: un segon brot.

Els experts apunten precisament a la importància de les primeres mesures que s'han anat prenent i, especialment, la sortida dels nens. El catedràtic d'Epidemiologia de la Universitat de Hardvard, Miguel Hernán, que integra el comitè d'experts del covid-19 que assessoren el govern, creu que la sortida dels nens pot ser l'origen d'un segon brot si no es prenen totes les precaucions possibles.

«Que els nens surtin al carrer no és un risc per a ells, sinó per la gent gran amb què conviuen. El que és un problema és que els nens s'infectin entre si i tornin a casa amb el Coronavirus llest per contagiar als seus avis», diu Hernán, i per això creu que els majors han d'evitar el màxim possible les sortides i nosaltres limitar el contacte amb ells. Segons aquest expert, aquells que viuen amb majors han d'extremar les precaucions per no portar el virus a casa i afavorir l'aparició d'un segon brot. L'objectiu en aquests primers mesos és que no passem el virus d'unes cases a unes altres.

Comunicació ràpida i efectiva cap als ciutadans

Quan això succeeixi, diu l'epidemiòleg, caldrà realitzar una comunicació ràpida i efectiva de les mesures de prevenció perquè els ciutadans estiguin ben informats. Durant aquestes primeres setmanes és molt important que els governs disposin de les dades per anar prenent les mesures més encertades, i que els ciutadans obtinguin tota la informació per entendre els riscos i no cometre errors.

Sobre la desescalada per regions, Hernán reconeix que es tracta d'una qüestió complexa que exigeix dades diàries i possibilitat pràctica d'implantació en cada territori. En tot cas, defensa la província com a unitat més lògica, ja que les comunitats autònomes són massa grans i les zones hospitalàries massa petites.

Però la pregunta que fan avui a tots els epidemiòlegs és: quan tornarem a la normalitat? Hernán avala el calendari del govern i veu factible recuperar la normalitat en sis setmanes, «però tot depèn de nosaltres, si aconseguim mantenir distanciament social, si fem servir mascareta i ens rentem les mans amb freqüència».

Serà una vida amb menys contacte social, l'evolució dependrà de com es comporti el virus en el següent any i de quanta gent hagi estat infectada. Però el que està clar és que «costa creure que podrem comprar entrades per macroconcerts o grans festes públiques al carrer».