Una dona sorpresa davant d'una sucursal de BBVA amb un globus de pensament que conté un signe d'interrogació.

Avís contundent de BBVA sobre els seus caixers: si fas això sovint, vigila amb Hisenda

BBVA recorda que Hisenda està molt atenta a les quantitats elevades a l'hora de fer ingressos en efectiu als caixers

Cada vegada fem servir menys diners en efectiu, però els caixers automàtics continuen sent una eina fonamental per a molts. Especialment quan necessitem fer ingressos o retirades de diners de manera ràpida. No obstant això, BBVA ha llançat un missatge clar a tots els seus clients.

Si ets dels que solen fer ingressos elevats en efectiu, especialment de 3.000 euros o més, hauries de tenir cura. I és que Hisenda ja podria tenir-te en el seu punt de mira.

Una dona somrient sosté bitllets d'euro davant d'una sucursal del banc BBVA.
Si segueixes aquests consells, podràs fer les teves gestions bancàries sense preocupacions | BBVA, DAPA Images, catalunyadiari.com

Des de l'octubre de 2021, la Llei 11/2021 de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal va entrar en vigor. I aquesta sèrie de normatives afecten directament els moviments en efectiu en les entitats bancàries.

Aquesta llei té com a objectiu evitar l'ús dels diners en efectiu per a pràctiques fraudulentes o il·lícites. I un dels punts clau és el límit establert per als ingressos de diners en efectiu sense necessitat de justificar-ne l'origen.

Quin és el límit per ingressar diners sense haver de donar explicacions?

Segons aquesta normativa, qualsevol ingrés superior als 3.000 euros en efectiu en un caixer pot cridar l'atenció d'Hisenda. Si bé no hi ha un límit màxim per als ingressos, qualsevol moviment per sobre d'aquesta xifra podria ser investigat. BBVA, com a entitat financera responsable, està obligada a informar el Banc d'Espanya o l'Agència Tributària sobre aquests moviments.

Una mà sostenint una targeta blanca davant d'un lector de targetes amb un edifici de BBVA de fons i una icona d'advertència vermella.
BBVA ha llançat aquest avís perquè els seus clients siguin conscients de les implicacions fiscals | Google Maps, Towfiqu barbhuiya, catalunyadiari.com

Aquest tipus d'ingressos pot desencadenar una investigació per part d'Hisenda, que podria revisar els comptes i sol·licitar un justificant sobre l'origen d'aquests diners. Encara que l'ingrés d'efectiu en si no és un delicte, si ho fas amb freqüència, podria generar sospites i ser motiu d'investigació per part de les autoritats fiscals.

Hisenda posa especial atenció en els ingressos realitzats amb bitllets de 500 euros. I és que aquests bitllets no solen ser comuns en el dia a dia.

A més, si fas ingressos de manera recurrent de grans quantitats d'efectiu, això també pot activar les alarmes del fisc. De fet, els moviments sospitosos es registren automàticament en les bases de dades de l'Agència Tributària.

Una dona amb expressió de confusió davant d'una sucursal del banc BBVA.
Mantén-te informat i assegura't que tots els teus moviments siguin transparents | Dean Drobot, BBVA

El control d'Hisenda sobre els diners en efectiu no és nou, però amb la Llei 11/2021, s'ha intensificat la vigilància sobre aquest tipus d'operacions. Per tant, és fonamental tenir en compte que els ingressos elevats, sobretot quan es fan de manera contínua, podrien ser analitzats pels organismes corresponents.

Què significa això per als clients de BBVA?

Per als clients de BBVA, l'advertència és clara: si fas ingressos freqüents de grans quantitats de diners en efectiu, has d'estar preparat per justificar-ne l'origen si Hisenda decideix investigar. La clau aquí és la transparència. Si els teus ingressos provenen de fonts legítimes, com vendes, estalvis o qualsevol altra activitat legal, no hauria d'haver-hi cap problema.

No obstant això, si els teus moviments no poden ser explicats clarament, podries enfrontar-te a un procés d'auditoria per part de les autoritats fiscals. BBVA està compromès a facilitar la vida dels seus clients, però també té l'obligació de complir amb les normatives fiscals del país. Per això, el banc ha fet aquest avís perquè tots els seus clients estiguin al corrent de les implicacions fiscals que poden sorgir en realitzar moviments grans de diners en efectiu.

Home sorprès assenyalant el logotip de BBVA.
Qualsevol moviment sospitós pot ser investigat per Hisenda | Yauhen Akulich, BBVA

Com evitar problemes amb Hisenda?

El primer que has de fer és ser conscient dels límits establerts i no realitzar ingressos elevats amb massa freqüència. Si necessites fer un ingrés gran, assegura't que sigui una quantitat justificada i que el seu origen sigui clar.

A més, si els moviments superen el límit de 3.000 euros, és recomanable que tinguis un justificant disponible, com una factura o rebut, que expliqui l'origen d'aquests diners.

És important recordar que no es tracta d'evitar fer moviments grans de diners, sinó de fer-ho de manera que puguis explicar-ho sense problemes si t'ho demanen. La transparència i el compliment de les normatives fiscals són clau per evitar problemes amb Hisenda.