Muntatge amb CaixcaBank amb una dona gran a l'esquerra

Missatge de CaixaBank als seus clients: molt de compte, mai facis aquest gest

CaixaBank adverteix sobre el perill dels 'deepfake' i com protegir-se davant d'aquesta nova forma de manipulació digital

En els últims anys, la intel·ligència artificial s'ha colat a les nostres vides de manera natural. Gràcies a ella, molts processos s'han agilitzat, i tasques que abans requerien temps i recursos ara es realitzen en segons.

CaixaBank, un dels bancs més actius en la incorporació de noves tecnologies, reconeix el valor d'aquestes eines. Però també alerta dels seus riscos més recents i menys visibles. Perquè, si bé la IA ha obert un món de possibilitats, també ha donat lloc a una preocupant amenaça digital: el deepfake.

Un home amb expressió de sorpresa es troba davant d'un cartell de CaixaBank en un entorn urbà.
CaixaBank aconsella estar alerta, no actuar per impuls i consultar sempre amb una font verificada | Atstock Productions, CaixaBank

Un tipus de manipulació visual i sonora tan sofisticada que pot fer-nos dubtar del que veiem o sentim. I aquí és on CaixaBank llança un avís clar a tots els seus clients: ves amb molt de compte, no confiïs sense verificar.

CaixaBank adverteix de noves tècniques de manipulació digital

El terme deepfake es refereix a continguts falsos, creats per intel·ligència artificial, que aparenten ser reals. Poden presentar-se com vídeos, àudios o imatges manipulades en què una persona sembla dir o fer alguna cosa que mai no va ocórrer. I el més inquietant és que, en moltes ocasions, costa distingir-los d'un contingut autèntic.

CaixaBank explica que aquesta mena d'estafa ha començat a fer-se servir per suplantar la identitat de persones conegudes o de confiança. Des de missatges de veu fins a vídeos breus que circulen per xarxes socials o plataformes de missatgeria, els ciberdelinqüents usen aquest recurs per enganyar i robar informació o diners.

Un home gran amb expressió de preocupació es toca el cap davant una sucursal de CaixaBank.
CaixaBank detalla una sèrie de senyals que et poden ajudar a identificar aquest tipus de manipulacions | Google Maps, Billion Photos, catalunyadiari.com

El gest que mai no has de fer si reps un missatge sospitós

Davant la recepció d'un vídeo o àudio que sembla provenir d'una persona propera, el gest més perillós és actuar de seguida sense contrastar-ne l'autenticitat. Respondre, compartir o executar una petició sense verificar pot obrir la porta a una estafa.

Per això, CaixaBank recomana no deixar-se portar per la urgència del missatge. Si algú conegut et demana diners per un canal digital, abans d'actuar, truca directament a aquesta persona i confirma que la sol·licitud és real. Si el vídeo sembla massa perfecte o l'àudio sona estrany, desconfia: la precaució és la teva millor aliada.

CaixaBank detalla una sèrie de senyals que poden ajudar-te a identificar aquest tipus de manipulacions. Una de les més reveladores és als ulls: molts vídeos generats per intel·ligència artificial no repliquen bé el parpelleig humà.

Persona sostenint un telèfon mòbil amb el logotip de CaixaBank davant d'un edifici de la mateixa entitat bancària.
CaixaBank recorda que els delinqüents digitals estan fent servir cada cop eines més avançades | Europa Press, Ton Photographer 4289, catalunyadiari.com

Un altre detall important és la coherència entre el rostre i el cos. Si alguna cosa es veu fora de lloc, és possible que estiguis davant d'una imatge falsificada.

També mereix atenció l'estat de la pell. Expressions poc naturals, vores difuses o textures estranyes poden ser senyals de manipulació. Per això, mirar amb deteniment i prendre's un moment per analitzar el contingut és clau.

La durada del vídeo és un altre factor que pot donar pistes: com més curt sigui, més probabilitats hi ha que es tracti d'un muntatge. A més, sempre convé revisar l'origen de l'arxiu. Ve d'una font oficial? S'ha compartit en canals reconeguts o ha arribat per missatge directe sense context?