Un home sorprès assenyalant un rètol de CaixaBank.

Avís urgent de CaixaBank als que fan servir els caixers: compte, et pot passar a tu

Aquest és l'engany que s'ha estès als caixers automàtics que ha posat en alerta els clients de CaixaBank

Males notícies per als clients de CaixaBank. Les estafes als caixers automàtics estan en augment i CaixaBank ha llançat un advertiment urgent als seus clients. I és que hi ha un frau que s'està estenent per diversos punts d'Espanya.

Aquesta estafa, coneguda com 'el frau de la sembra', és una estratègia que els delinqüents fan servir per distreure les víctimes en el moment exacte en què estan retirant diners. La rapidesa amb què actuen fa que, en molts casos, la persona amb prou feines s'adoni del que ha passat fins que ja és massa tard.

Un home amb vestit i corbata blava fent un gest de desaprovació amb el polze cap avall davant d?una sucursal de CaixaBank.
CaixaBank continua treballant per garantir la seguretat dels seus clients i reduir el risc de fraus | Google Maps, Getty Images de Luis_Molinero, catalunyadiari.com

CaixaBank alerta del 'frau de la sembra'

Aquest frau es basa en la distracció i la coordinació d'almenys dos estafadors. Mentre un observa la víctima i intenta identificar el seu codi PIN, l'altre llança un bitllet a terra just en el moment en què l'usuari està retirant diners.

En ajupir-se per recollir-lo, el delinqüent aprofita la distracció per emportar-se la targeta bancària o els diners acabats de retirar. Aquest mètode ha estat reportat en diverses zones i ha afectat persones de totes les edats. Encara que els grans solen ser els més vulnerables a aquest tipus d'enganys.

Així pots evitar ser víctima de l'estafa

Per minimitzar els riscos de caure en aquest tipus de frau, CaixaBank recomana als seus clients estar sempre atents en fer servir un caixer automàtic. És fonamental no apartar la vista de la pantalla ni dels diners i desconfiar de qualsevol persona que intenti iniciar una conversa o fer preguntes. La distracció és la clau d'aquesta estafa, per la qual cosa mantenir-se concentrat en la transacció pot ser suficient per evitar ser enganyat.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de CaixaBank, al capdavant una dona preocupada i un ventall de bitllets d?euro
Estar informat i actuar amb prudència és la millor defensa contra el frau | Europa Press, Photodjo, Getty Images, VAKSMANV

Cobrir el teclat amb la mà en introduir el codi PIN és una altra mesura de seguretat essencial. Els estafadors solen memoritzar la clau per després emprar-la en altres transaccions fraudulentes.

Optar per caixers ubicats en zones concorregudes o dins de sucursals bancàries també redueix les probabilitats de ser víctima d'aquests delictes. I és que aquests espais solen comptar amb càmeres de vigilància i seguretat reforçada.

Què fer si ja has estat víctima d'aquest frau

Si se sospita que s'ha estat víctima d'aquest frau, és crucial actuar ràpidament. Bloquejar la targeta bancària immediatament és la primera mesura que s'ha de prendre per evitar qualsevol ús indegut. CaixaBank ofereix la possibilitat de fer-ho trucant al seu servei d'atenció al client o a través de l'aplicació mòbil, cosa que agilitza el procés i evita més inconvenients.

Un home amb suèter groc parlant per telèfon i amb expressió preocupada, amb un edifici de CaixaBank i una fletxa vermella descendent al fons.
Escollir caixers en llocs concorreguts o dins de sucursals és una opció més segura | @sydaproductions, CaixaBank, catalunyadiari.com

Denunciar l'incident a la policia també és fonamental. Proporcionar detalls sobre la ubicació i el moment en què va ocórrer l'estafa pot ser clau perquè les autoritats identifiquin els responsables. I, d'aquesta manera, evitin que més persones siguin afectades.

Altres fraus en caixers que has de conèixer

El 'frau de la sembra' no és l'única estratègia utilitzada pels delinqüents als caixers automàtics. Hi ha altres formes de frau, com la instal·lació de dispositius als caixers que copien la informació de la targeta, una tècnica coneguda com a skimming.

També hi ha casos en què es bloqueja el dispensador de bitllets perquè l'usuari pensi que el caixer no ha lliurat els diners. Però, un cop es retira, els estafadors recuperen els diners atrapats.