Logotip de la NASA sobre una imatge de l'espai amb la Terra i les estrelles.

David Rankin, expert de la NASA: 'Pot impactar en aquests 10 països'

La NASA identifica una franja geogràfica sota amenaça si l'asteroide 2024 YR4 arriba a col·lidir amb la Terra

Les agències espacials han intensificat la seva vigilància davant la creixent preocupació per la trajectòria de l'asteroide 2024 YR4. L'última avaluació realitzada per especialistes de la NASA ha aportat un nou mapa de zones potencialment vulnerables, si arribés a produir-se un impacte a la Terra dins de set anys.

Encara que el risc continua sent baix, les autoritats científiques han assenyalat un augment recent en la probabilitat de col·lisió, fet que ha motivat una revisió més detallada del recorregut de l'objecte.

Uniforme blanc amb el logotip de la NASA i un símbol d’advertència groc amb un signe d’exclamació
Caldrà estar atents, però el 2032 | Europa Press, catalunyadiari.com

Dan Rankin assenyala aquests països.

D'entre els més involucrats en aquestes anàlisis hi ha David Rankin. Es tracta d'un enginyer del projecte Catalina Sky Survey, que ha delineat una franja geogràfica concreta que podria estar sota amenaça.

Segons els estudis actualitzats, aquest “passadís de risc” traça una línia imaginària. Comença a la part alta de Sud-amèrica, travessa l'Oceà Pacífic i s'estén per regions del sud d'Àsia, el Mar Aràbic i zones d'Àfrica.

El punt d'impacte dependria de la posició exacta del planeta en el moment crític. Els països dins d'aquesta franja inclouen l'Índia, el Pakistan, Bangla Desh, Veneçuela, Colòmbia, l'Equador, Etiòpia, el Sudan i Nigèria.

L'asteroide en qüestió té un diàmetre estimat d'entre 40 i 100 metres. A aquesta escala, si toqués terra ferma, podria provocar la formació d'un cràter de la mida d'una ciutat. La velocitat amb què viatjaria —uns 61.000 quilòmetres per hora— el convertiria en una amenaça capaç d'alliberar una energia equivalent a més de 100 bombes nuclears.

L'escenari més temut situa la data del possible impacte en dimecres 22 de desembre de 2032, a les 8:52 GMT (9:52, hora peninsular espanyola). És a dir, just abans de la celebració de Nadal. Les estimacions provenen tant de la NASA com de l'Agència Espacial Europea, que continuen creuant dades orbitals per afinar la predicció.

Tot i que la possibilitat de col·lisió és de l'1,5%, el fet que aquest nombre hagi augmentat un 2,4% en els últims càlculs ha encès certes alarmes. Tanmateix, els experts insisteixen que no hi ha motius per caure en l'alarmisme. Rankin ha recordat que “les dades es reavaluen i modifiquen constantment a mesura que monitoritzen la trajectòria altament canviant de la roca espacial”.

Erupció volcànica amb el logotip de la NASA superposat.
La NASA segueix aquest asteroide | NASA, catalunyadiari.com, Getty Images de Neil Johnson

La NASA ha posat a disposició del públic una eina en línia que permet seguir en temps real la trajectòria de l'asteroide. Allà s'hi poden consultar projeccions, paràmetres orbitals i altres variables relacionades amb l'objecte.

La veritat és que, malgrat el rebombori, aquest tipus de fenòmens no són rars en l'astronomia moderna. La majoria dels cossos que s'acosten a la Terra solen desintegrar-se en ingressar a l'atmosfera o simplement passen de llarg. No obstant això, per la seva mida i velocitat, 2024 YR4 ha captat una atenció especial.

La comunitat científica continuarà observant de prop cada canvi en la seva ruta, amb l'esperança que les xifres de risc disminueixin en els pròxims anys. Per ara, tot indica que hi ha més raons per mantenir la vigilància que per témer un desastre imminent.