En els últims dies ha circulat un rumor alarmant. La NASA ha posat data a una altra apagada a Espanya a causa d'una tempesta solar? Aquest tipus de notícies ha generat una gran preocupació. No obstant això, la veritat és diferent. Anem a desglossar el que realment està succeint pel que fa a l'activitat solar i les seves possibles conseqüències.
Què són les tempestes solars?
Les tempestes solars són fenòmens naturals en què el Sol emet grans quantitats d'energia, principalment en forma de radiació i partícules carregades. Quan aquestes partícules arriben a la Terra, poden afectar la magnetosfera, la capa que ens protegeix de les partícules solars. En casos extrems, aquestes tempestes poden causar interrupcions en les comunicacions, els sistemes de navegació GPS i les xarxes elèctriques.

Les tempestes solars més fortes, com les tempestes geomagnètiques, poden generar aurores boreals visibles en llocs inusuals. Però els efectes greus depenen de la intensitat de la tempesta i de la preparació de les infraestructures terrestres.
La NASA i la predicció d'apagades
Recentment, molts mitjans de comunicació han informat que la NASA ha pronosticat una apagada a Espanya a causa d'una tempesta solar. No obstant això, després de revisar les declaracions oficials de la NASA, no hi ha proves que l'agència hagi fixat una data per a aquest esdeveniment. La NASA ha advertit sobre la creixent activitat solar, però no ha afirmat que hi hagi d'haver una apagada global ni específica a Espanya.
El que realment ha dit la NASA és que el Sol està en una fase activa del seu cicle solar. Això significa que les erupcions solars i les ejeccions de massa coronal (CME) podrien augmentar en els pròxims anys. Però això no implica que hi hagi una data prevista per a una apagada massiva.
La tempesta de Gannon de 2024
Al maig de 2024, la Terra va ser afectada per una tempesta geomagnètica important, coneguda com la tempesta de Gannon. Va ser una de les més fortes de les últimes dues dècades. Encara que la tempesta va causar algunes interrupcions en les comunicacions i en els sistemes de navegació, no es van registrar danys catastròfics. Els experts de la NASA estan analitzant les dades d'aquest esdeveniment per entendre millor com les futures tempestes solars podrien impactar la Terra.

La tempesta de Gannon també va permetre als científics estudiar com protegir les infraestructures de comunicacions i xarxes elèctriques davant d'aquest tipus de fenòmens. Aquests estudis podrien ajudar-nos a millorar la nostra capacitat per resistir tempestes solars en el futur.
L'apagada d'abril de 2025 a Espanya
A l'abril de 2025, es va produir una apagada massiva que va afectar diverses regions d'Espanya i Portugal, deixant milions de persones sense electricitat durant hores. Encara que alguns van especular que aquesta apagada estava relacionada amb l'activitat solar, les investigacions oficials no han trobat relació entre ambdós esdeveniments. L'apagada es va deure a fallades en la infraestructura elèctrica i no a una tempesta solar.
Per tant, no existeix evidència que la tempesta solar hagi estat responsable de la interrupció del subministrament elèctric a Espanya en aquest cas.
Ens hem de preocupar per futures apagades?
Encara que les tempestes solars poden generar alguns efectes en les comunicacions i sistemes de navegació, els experts asseguren que les apagades massives per aquests esdeveniments són poc probables. Les infraestructures elèctriques estan millorant la seva capacitat per resistir els efectes de l'activitat solar. A més, agències com la NASA continuen monitorant l'activitat solar i desenvolupant tecnologies per preveure i mitigar els efectes de les tempestes solars.