Home de cabells foscos i ulleres somrient amb signes d’interrogació vermells al seu costat esquerre

Mario Alonso Puig, cirurgià i coach, i la pregunta que t’has de fer: ‘Et pot...’

L’expert t’invita a fer-te una pregunta que pot desencadenar un canvi important en les teves decisions diàries

En aquests temps en què sentir-se bloquejat o encallat és quelcom comú, trobar una manera senzilla de tirar endavant pot marcar la diferència. No sempre cal una teràpia intensiva de productivitat ni una transformació radical per començar a canviar. De vegades, n'hi ha prou amb aturar-se i fer-se la pregunta adequada.

El doctor Mario Alonso Puig, expert en salut mental, ha sorprès amb una reflexió inesperada durant la seva entrevista al pòdcast Tenía la duda. Amb un to proper, ha llançat una idea que ha ressonat amb milers de persones. “El que et pot treure del forat és una pregunta”, ha explicat.

Home gran de cabell fosc i canós amb ulleres i jaqueta fosca amb camisa blanca, fons amb plantes desenfocades
Mario Alonso Puig explica el poder d'una pregunta | Instagram, @marioalonsopuig

Una sola pregunta per començar a sortir del bloqueig.

Lluny de discursos motivacionals, Puig ha defensat el poder d'una pregunta molt concreta: “Quin és el pas més petit que m'atreveixo a fer?”. Amb aquesta fórmula, proposa trencar l'estancament a través d'accions mínimes però significatives. Perquè, segons ell, quan un sent que pot moure alguna cosa, encara que sigui molt poc, comença a sortir del bloqueig.

Durant l'entrevista, ha compartit un cas d'un alt directiu que no aconseguia endreçar el seu despatx i se sentia aclaparat per aquella simple tasca. Seguint el seu consell, ha començat col·locant uns fulls i després uns bolígrafs i, sense adonar-se'n, havia acabat organitzant tot l'espai. El que li ha retornat una sensació de control.

Home assegut en un sofà amb expressió d’estrès i les mans al cap
Superar el bloqueig comença per recuperar el control | Pexels

El primer pas no ha de ser gran, només possible.

El cas ha demostrat la importància de recuperar la sensació de capacitat personal, segons ha explicat Puig. Quan algú ha sentit que pot fer alguna cosa petita, s'ha activat un moviment interior transformador. D'aquesta manera, no es tracta de resoldre-ho tot de cop, sinó d'iniciar el canvi amb un primer impuls.

Aquest enfocament contrasta amb els discursos habituals que promouen canvis dràstics, rutines exigents o plans de reinvenció total. L'expert proposa quelcom molt més amable: iniciar el moviment amb un gest tan petit que resulti gairebé inevitable. Perquè quan l'esforç sembla inabastable, el mínim es converteix en el possible.

Persona teclejant en un ordinador a la feina
Trencar la paràlisi emocional pot començar amb un gest mínim | Getty Images

Atrevir-se a començar: la clau per avançar.

La reflexió ha tingut un ressò considerable a les xarxes socials, on milers d'usuaris han adoptat aquesta idea per superar bloquejos emocionals. Per a Puig, el fonamental no és trobar solucions ràpides, sinó plantejar-se la pregunta adequada. Atrevir-se a fer aquest primer pas, per petit que sigui, representa el veritable inici de qualsevol canvi.

Perquè quan un deixa de preguntar-se “Què faig amb tot això?” i comença a preguntar-se “Què puc fer ara, encara que sigui poc?”, ja ha fet el primer pas. I en aquest gest humil pot estar amagada tota la força que semblava perduda.