Home de cabells foscos i ulleres somrient amb signes d’interrogació vermells al seu costat esquerre

Mario Alonso Puig, coach i metge: 'Aquesta és la senyal d'amor veritable, fuig de l'altre'

Mario Alonso Puig t’avisa que no tot el que es presenta com a amor ho és

L'amor té moltes cares. Algunes ens fan bé, d'altres ens desgasten. El doctor Mario Alonso Puig ho deixa clar: no tot el que sembla amor realment ho és. I quan es tracta del fals, convé allunyar-se sense mirar enrere.

Metge, conferenciant i referent en desenvolupament personal, Puig fa anys que parla sobre com les emocions influeixen en la salut. En les seves intervencions més recents, ha posat el focus en una idea poderosa: l'amor genuí té la capacitat de sanar. Però també adverteix que hi ha formes d'estimar que poden fer molt de mal.

Mario Alonso Puig assegut en una oficina, recolzant la barbeta a la mà, amb bustos de models anatòmics en primer pla.
No tot l'amor és sa ni bo | Cedida

Per a ell, el veritable amor no neix de la necessitat. No s'aguanta en la dependència ni en la recerca de compensacions. Al contrari, sorgeix quan un ja està en pau amb si mateix. Des d'aquí, es pot estimar de manera lliure, sense condicions ni exigències.

Mario Alonso Puig i l'amor veritable

Puig ho explica amb claredat. Moltes relacions fracassen perquè es busca en l'altre allò que un no ha resolt dins seu. “Exigim que ens compensin”, afirma. Aquesta actitud, segons ell, genera una tensió constant i es perd l'alegria de compartir i apareix la pressió per complir expectatives.

L'amor sa, en canvi, no exigeix, no vol canviar l'altre i no imposa, ni converteix l'afecte en una obligació. És una presència que acompanya, però que no anul·la. “Permet ser un mateix”, repeteix el doctor en diverses de les seves xerrades.

Més enllà de l'emocional, també parla des de la medicina. Puig recorda que l'amor té efectes reals sobre el cos: eleva l'oxitocina, baixa el cortisol, millora el sistema immunitari i protegeix el cor. Fins i tot pot influir en la longevitat. En paraules seves: “L'amor no només et canvia l'ànim, també la teva biologia”.

Home gran amb ulleres somrient i un emoji groc somrient al seu costat
Hi ha un amor que no et demana res a canvi | Instagram, catalunyadiari.com, @marioalonsopuig

Però si aquest amor es basa en l'exigència, els efectes són molt diferents. La pressió constant, la necessitat d'aprovació o la por a no ser suficient generen estrès. Aquest estat sostingut, segons Puig, acaba emmalaltint. “Si algú et fa sentir que no vals, surt d'aquí com més aviat millor”, aconsella.

Per identificar si un està en el camí correcte, proposa una pregunta senzilla: em sento lliure en aquesta relació? Si la resposta és no, és moment de replantejar el vincle. L'amor genuí, diu, no necessita permisos ni exigeix renúncies permanents. Aporta calma, no ansietat.

El missatge és clar: primer cal aprendre a estar bé amb un mateix. Només des d'aquí es pot construir una relació saludable. “Quan un s'estima bé, deixa d'acceptar qualsevol cosa en nom de l'amor”, explica.

Segons Puig, no cal tenir por de deixar enrere un amor que no suma. Reconèixer-ho és un acte de valentia. L'amor veritable no fa mal, no esgota, no controla. Acompanya, nodreix i allibera.

I si no és així, millor fugir. Ràpid.