Home gran amb ulleres somrient i un emoji groc somrient al seu costat

Mario Alonso Puig, metge i coach: 'És necessari fer-ho per ser feliç'

L'especialista comparteix una pràctica senzilla que pot ajudar-nos a sentir-nos millor i més feliços cada dia

El metge i divulgador Mario Alonso Puig ha assegurat que aprendre a dir “no” és un pas fonamental per assolir la felicitat. Durant una recent intervenció, ha compartit la seva visió sobre la importància d’establir límits emocionals per protegir la nostra salut mental. En paraules seves, “no sabem dir que no” és un dels grans problemes que ens impedeixen ser realment feliços.

En la societat actual, dir que sí sembla ser la norma, encara que moltes vegades ho fem en contra de la nostra voluntat. Des de petits se’ns educa per agradar, per complaure, per no fallar als altres, fins i tot si això implica fallar-nos a nosaltres mateixos. Aquesta actitud, encara que inicialment pugui semblar generosa, pot derivar en frustració i esgotament emocional.

Muntatge amb una dona estressada amb les mans al cap i un cercle amb una dona agafant aire
Aprendre a posar límits és essencial per evitar la frustració | Pexels

Tenir cura d’un mateix també és posar límits

Segons Puig, el problema rau en què confonem la bondat amb la manca de límits, i això té conseqüències greus. Quan diem que sí a tot, sense filtres, acabem prioritzant les necessitats dels altres per damunt de les nostres. A la llarga, això ens porta a sentir-nos buits, amb l’autoestima per terra i amb una sensació constant de no arribar a res ni a ningú.

Estudis realitzats als Estats Units, segons informa Puig, han demostrat que moltes persones dediquen el seu temps a coses urgents, fins i tot si no són importants per a elles. Això, encara que pugui semblar productiu, només incrementa els nivells de tensió i ansietat. En la seva opinió, no es tracta de gestionar millor el temps, sinó de redefinir les nostres prioritats.

Una dona asseguda davant d’un portàtil es subjecta el cap amb totes dues mans, visiblement aclaparada, mentre els seus companys revisen documents.
Dir no a temps ens ajuda a tenir cura de nosaltres mateixos | Pexels

Aprendre a dir que no, insisteix l’expert, és un acte d’honestedat i d’autocura. No sempre serà fàcil, especialment si tenim por de decebre o de semblar egoistes, però recorda que no som perfectes i que acceptar la nostra vulnerabilitat és el primer pas per viure amb més benestar. “No podem ser persones perfectes tot el temps, això genera angoixa i tensió”, afirma amb convicció.

Com establir límits de manera efectiva

En aquest procés, una eina útil pot ser l’anomenada tècnica de l’entrepà. Consisteix a donar una negativa embolicada entre dues afirmacions positives, cosa que suavitza el missatge i manté una relació cordial. Per exemple, agrair primer la invitació, després rebutjar-la amablement i, finalment, mostrar interès en una altra ocasió.

La psicòloga Ana Belén Medialdea també dona suport a aquesta idea i ofereix un consell clar: començar a cuidar-nos cada dia amb petits gestos. Buscar cinc minuts per a nosaltres, desconnectar del soroll i centrar-nos en el que realment necessitem. Aquest moment de pausa pot marcar una gran diferència.

Muntatge d'una noia somrient bevent café i una mà ficant sal dintre de la tassa
Respectar el nostre espai és clau per no esgotar-nos | Billion Photos, Rido

En definitiva, dir que "no" no vol dir rebutjar els altres, sinó començar a respectar-nos. No es tracta de ser egoistes, sinó de ser honestos amb el que necessitem. Com diu l’expert: “cal fer-ho per ser més feliç”.