ARA MATEIX

🔴 Jordi Cuixart surt de la presó de Lledoners

Els 1.094 catalans que van morir a la barbàrie nazi de Mauthausen

El camp de concentració austríac va ser una de les grans capitals del terror de Hitler entre els anys 1941 i 1945
1.094 catalans van morir a Mauthausen - Gusen durant el nazisme | Anna F

 

Aquest divendres ha sortit a la llum la llista dels 4.427 espanyols—entre ells 1.094 catalans— morts a Mauthausen - Gusen entre els anys 1941-1945, en el marc de l'apogeu del terror nazi encapçalat per Adolf Hitler. El document permetrà que les víctimes puguin ser inscrites oficialment al registre espanyol, un tràmit reclamat pels familiars de molts desapareguts, segons informa el diari 'Ara'.

 

 

Després de dècades a l'ombra, el govern espanyol ha publicat el treball d'un nombrós grup d'historiadors al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE): la llista completa amb noms, cognoms i procedència de les més de 5.000 víctimes espanyoles de la barbàrie de Mauthausen que s'han pogut demostrar i certificar. Els autors reconeixen que, degut a la dificultat extrema d'aquestes dades històriques, la llista pot ser en aquests moments incomplets i estan oberts a possibles al·legacions per complementar-la.

 

Barcelona i Tarragona, de les províncies espanyoles amb més víctimes 

D'entre la fredor de les dades numèriques, sobta l'elevat nombre de presoners barcelonins i tarragonins que van perdre la vida entre els murs austríacs. Aquestes províncies es converteixen en la primera, en el cas de Barcelona, amb 469 presos, i  la sisena, en el cas de Tarragona, amb 209 difunts. Per motius fonamentalment ideològics i religiosos, la cacera del nacional-socialisme alemany és una de les persecucions més importants de la història, no només la contemporània.

 

La publicació al BOE, que ha tingut un ressò majúscul i encara en tindrà més amb el pas del temps, respon a la voluntat de fomentar els espais de memòria històrica per part de l'administració central, especialment en tot allò que fa referència als tres grans règims totalitaris que van sacsejar l'Europa dels anys trenta: el nazisme, el feixisme i el franquisme.

 

També et pot interessar...