Fotomuntatge de Natalia Buitrago, la jove model de 23 anys desapareguda a les Islas del Rosario

Natalia, la jove model desapareguda misteriosament: ja van 50 dies sense ella

Li va transmetre a la seva mare la seva intenció de viatjar a les Islas del Rosario, però llavors es va perdre la connexió

«Allà és perillós, fan el que volen amb les persones i se les emporten a altres llocs». Aquesta és l'última advertència que Claribel Moreno li va fer a la seva filla Natalia, la model colombiana de 23 anys que va desaparèixer dies després durant un viatge a les Islas del Rosario.

Exactament, 50 dies han passat des que Natalia Buitrago deixés de donar senyals de vida. Va ser el 17 d'agost, quan va desaparèixer durant un viatge que havia emprès dies abans. Ara, la seva mare està desesperada perquè no tenen ni tan sols un punt exacte d'on localitzar-la.

Natalia Buitrago va viatjar fins a la ciutat colombiana de Cartagena el 13 d'agost per celebrar l'aniversari d'una amiga. La seva intenció era passar cinc dies allà, i aprofitar el festiu del 16 d'agost, Dia de l'Assumpció. Un dia després, el 17 d'agost, va canviar de plans i va manifestar la seva intenció d'anar a les Islas del Rosario.

Abans de marxar, la seva mare li va advertir que es tractava d'un lloc perillós. I, malauradament, ja no van tornar a tenir notícies de la jove, a més que el seu telèfon va deixar d'emetre senyal. Tot d'una, Natalia no responia als WhatsApp, ni atenia les trucades ni als missatges de text.

Què li va passar a la model desapareguda fa 50 dies? Aquesta pregunta segueix sent un dels grans misteris per resoldre. La policia amb prou feines compta amb pistes que ajudin a trobar-la, però a mesura que passen els dies les esperances s'esvaeixen.

El 17 d'agost es perd tot el contacte

Segons va explicar la mare als agents, Natalia vivia a Pereira des del mes de febrer. Va ser aquest punt des d'on va partir cap al Carib per medis terrestres el 13 d'agost. Fins al 17 va mantenir contacte amb la seva mare i li va explicar les seves intencions per als dies següents.

Des de Pereira fins a Cartagena hi ha un viatge de 840 quilòmetres al nord, és a dir, unes 17 hores en cotxe. La seva següent destinació eren les Islas del Rosario, a les quals s'arriba des de Cartagena en 45 minuts. Tanmateix, es desconeix si va arribar a viatjar fins allà, o es va perdre abans.

Dies després de perdre-li el rastre, la seva mare es va desplaçar fins a Pereira per investigar i llavors va ser quan va posar la denúncia de la seva desaparició. Durant aquest temps, Claribel ha anat quatre vegades a Pereira i una fins a Cartagena per recollir informació.

Segons ha explicat la mare, «el dia 17 em comenta que se'n va a un passeig a les Islas del Rosario, que no es demorarà més de quatre dies». Aquest va ser l'últim dia que van tenir comunicació, perquè a partir d'aquí el seu telèfon va deixar d'estar operatiu. En un dels seus viatges, Claribel va poder saber una cosa que pot ser determinant.

Una discussió conjugal anterior

Natalia Buitrago tenia 23 anys, era model i professional d'estètica, i tenia la seva pròpia marca de cosmètics. Vivia amb el seu xicot a Pereira, però el 2 d'agost van tenir una discussió. Ell va ser l'últim del seu entorn que la va veure, però en comptes d'ajudar a trobar-la va buscar a un advocat per defensar-se.

Tot això li sembla molt sospitós a Claribel, que va poder arribar a parlar amb ell. Li va dir que estava fora del país i es va limitar a dir que Natalia va abandonar l'apartament el 3 d'agost. Segons sembla, després de la discussió va fer les maletes i se'n va anar a viure amb unes amigues a Pereira o a Medellín.

Poca implicació de les institucions

La seva mare l'ha buscat a Pereira i a Cartagena, i ha lliurat informació recollida a la fiscalia general. Així, ha remogut cel i terra per trobar la seva filla, però 50 dies després segueix sense respostes. «A la meva filla no se l'ha empassat la terra», afirma.

No obstant això, lamenta la passivitat de les autoritats colombianes que, segons la seva opinió, no estan fent tot el possible. Les policies de Cartagena i DIJIN treballen conjuntament per a determinar el parador de la model. A més a més, estan coordinats amb la Interpol.

Mentrestant, la mare de la model desapareguda ha fet una crida a la col·laboració ciutadana, per si qualsevol que tingui informació sobre la seva localització, pugui comunicar-se amb les autoritats colombianes.