Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Agents dels Mossos d'Esquadra amb un detingut

Fins a 61 detinguts en un macrooperatiu antidroga a Barcelona

Se sospita que tres grups es dedicaven també al tràfic de persones

Agents dels Mossos d'Esquadra amb un detingut
El macrooperatiu antidroga ha acabat amb 61 detencions | Mossos d'Esquadra

El balanç del macrooperatiu contra la venda i distribució de droga que Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Urbana han desplegat aquest dimecres a Barcelona ascendeix a 61 detinguts i sis quilos i mig de cocaïna i heroïna intervingudes.

Els tres cossos han explicat en un comunicat que també han confiscat dos quilos d'amfetamines, 350 plantes de marihuana, 71.000 euros en efectiu i 118 mòbils, i calculen que la droga intervinguda té un valor de 550.000 euros en el mercat negre.

Les intervencions s'han fet al cap d'un any de recerca sobre «un consolidat entramat criminal dedicat al tràfic de drogues format per tres branques de nacionalitat romanesa, pakistaní i nigeriana que s'havien fet amb el control» de la distribució de droga en el barri del Raval de Barcelona i alguns municipis de l'àrea metropolitana.

La recerca va començar a mitjan agost de 2019, un mes després del dispositiu Suricat, en el qual es van desmantellar 36 narcopisos i va haver-hi 53 detencions de persones investigades per tràfic de drogues a Ciutat Vella.

El cap del grup dirigia des de la presó

Respecte a l'operació Suricat, els investigadors han constatat que el cap del grup desmantellat llavors, que està a la presó, «dirigia des del centre penitenciari l'entramat criminal» encarregat de subministrar heroïna per a vendre-la al carrer.

En el dispositiu d'aquest dimecres, anomenat Coliseu, han participat un miler d'agents dels tres cossos policials i han registrat 32 pisos i cinc locals del districte de Ciutat Vella de Barcelona, i altres tres a Badalona, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat (Barcelona).

Els investigadors sospiten que els tres grups implicats podrien estar també relacionats amb el tràfic d'éssers humans, i estudien si alguns membres d'aquestes organitzacions van portar a persones des de l'estranger fins a Barcelona per a forçar-los a vendre droga «amb amenaces i coaccions cap a elles i les seves famílies als països d'origen, i també amb agressions físiques».

Tres grups

Els investigadors han fet vigilàncies i seguiments durant un any, i consideren que un grup de persones venia heroïna als carrers del Raval sota una «estructura jeràrquica» dirigida des de Romania. El segon dels grups investigats venia al primer l'heroïna a més de cocaïna, i usaven diversos immobles per a vendre i emmagatzemar les drogues, alguns dels quals estaven ocupats.

L'operació també s'ha dirigit contra un grup que «pren protagonisme durant el confinament, quan comença a proveir de drogues als diferents grups investigats», en veure que l'estat d'alarma va frenar l'entrada de droga des de l'estranger.

Els agents consideren que el confinament pel coronavirus «va suposar un canvi en les dinàmiques de funcionament dels grups investigats» perquè va quedar pausada l'entrada de droga internacional i van buscar noves fonts de subministrament.

Des de l'inici de l'estat d'alarma, a Ciutat Vella s'han desallotjat 19 domicilis (17 en el Raval) vinculats amb la venda de droga: 10 punts de distribució i nou narcopisos. Una vegada aixecades les restriccions a la mobilitat, «la venda al carrer es va activar i novament els venedors l'oferien directament al carrer» en lloc d'usar pisos o locals.