Abdellah Gmara en un retrat i un cordó policial

Abdellah, l'autor de l'atemptat gihadista a Espanya: «Va començar a resar 15 dies abans»

Els investigadors creuen que va patir una ràpida radicalització consumint continguts gihadistes a internet

Una de les obsessions dels experts en gihadisme és entendre el procés de radicalització dels llops solitaris. Això és el que està intentant fer ara la policia, que investiga un atemptat terrorista, un atropellament múltiple de divendres passat a Torre Pacheco, a Múrcia. L'autor de l'atropellament, un marroquí de 28 anys anomenat Abdellah Gmara, va deixar tres notes al cotxe en què deixava clara la motivació del seu acte.

L'atac perpetrat per Abdellah es dirigia «contra els infidels», segons les notes. A més, hi ha testimonis que asseguren que van veure el noi elevant una oració al cel abans de suïcidar-se amb un ganivet. El seu entorn familiar ofereix les claus per entendre la transformació que ha acabat amb l'atemptat suïcida. «Abdellah no anava a la mesquita ni parlava de l'Alcorà», explica Hassan, amic d'Abdellah, «però quinze dies abans de l'atropellament em va preguntar si tenia una catifa i va començar a pregar diàriament».

L'amic n'hi va deixar una. El jove la va netejar fins deixar-la com nova per elevar les seves oracions a Al·là. El divendres fatídic, Abdellah es va aixecar d'hora i va anar al lavabo per rentar-se la cara, les mans i els peus. Després, va estendre la catifa i a les 6.21 hores del matí va començar a resar. Hores després, va agafar el cotxe amb què va atropellar diverses persones en una terrassa, una de les quals va morir.

El presumpte terrorista s'hauria radicalitzat en els últims mesos a través d'internet

L'Audiència Nacional investiga l'atropellament múltiple com un atemptat terrorista, després dels indicis que ofereixen les notes i els testimonis, amb la qual cosa, si es confirmés, aquest seria atemptat gihadista a Espanya des dels atacs a Catalunya el 2017. La justícia creu que Abdellah era un llop solitari que va actuar influenciat pels missatges d'Estat Islàmic.

El presumpte terrorista va arribar a Espanya de manera irregular i va passar un temps a València, en un centre per a menors d'edat extutelats. Després es va traslladar a Múrcia, on va començar a viure en un dúplex propietat del seu amic Hassan a El Jimenado, una pedania de Torre Pacheco. Hassan té 42 anys i treballa al sector agrícola per pagar la hipoteca del dúplex i portar a la Península a la seva dona i els seus tres fills.

Hassan assegura que el seu inquilí no tenia feina des del mes juliol i que es passava la major part del temps a la seva habitació. «No es relacionava amb mi, es passava el temps mirant internet amb el seu mòbil dins de l'habitació», segons explica el propietari. La Guàrdia Civil, que està analitzant el mòbil de l'home i les seves xarxes socials, creu que durant aquest període l'home va ser objecte d'una ràpida fanatització i es va radicalitzar consumint contingut gihadista per internet.

Una nota i un ganivet

La notícia que Abdellah era un llop solitari d'Estat Islàmic ha sorprès al seu entorn. Al Bar José i el Bar Fina, on Abdellah solia anar cada dia per prendre un cafè i fumar un cigarret, no s'ho creuen. El recorden callat i solitari, però incapaç de cometre una bogeria com la de divendres passat.

El jove va demanar a un amic que li prestés el seu Volkswagen Golf per cometre l'atropellament. L'autor de l'atemptat va justificar que el necessitava per anar al metge, però el va estavellar contra el mur d'una casa després d'emportar-se les taules d'una terrassa. Fruit de l'atropellament va morir un home veneçolà de 46 anys, i quatre persones van resultar ferides.

A prop de la palanca de canvis del vehicle, la policia va trobar una carta en què explicava els motius de l'atemptat. En castellà, mostrava la seva voluntat de morir pels traumes que havia tingut a Espanya. Això va portar a la policia a pensar en un possible suïcidi. Al seient del copilot es va trobar un ganivet ple de sang, que els sanitaris van advertir que havia estat la causa de la mort. L'autòpsia va esvair els dubtes, i va ser llavors quan van traslladar el cas a Madrid.

La seva família ho nega: «És impossible»

Una unitat especialitzada de la Guàrdia Civil va estar registrant el domicili d'Abdellah amb gossos ensinistrats. «Mai va tenir motius per suïcidar-se, mai va dir que ho hagués de fer», tal com revela Hassan. La teoria del suïcidi començava a perdre pes, i les sospites d'un acte terrorista augmentaven. Bendaoud, el germà petit d'Abdellah, assegura que «és impossible» que el seu germà fos un terrorista.

«El meu germà sempre demanava diners, no sé si prenia drogues, però jo li deia que havia de treballar», assegura el germà. «La setmana de l'atropellament em va dir que hi havia una gent que el volia matar, però no em va donar cap explicació», revela. Això afegeix encara més confusió al cas, però a l'Audiència Nacional tenen clar que era un llop solitari. Així ho assegura també José María Gil, expert en terrorisme i seguretat.

La policia es va emportar de casa medicines, receptes, el seu passaport, el seu carnet de conduir, el telèfon i els documents de l'estada al centre de menes. Volen comprovar la veracitat de la seva carta de comiat, i el que li va passar en aquell centre. Però també presten atenció a la seva radicalització.


 

Cada vegada hi ha menys dubtes que Abdellah Gmara era un llop solitari

L'expert José María Gil assenyala com a mostres de la radicalització la distància que Abdellah Gmara va prendre de la seva família, els resos diaris que abans no feia i el ritual que va fer abans de cometre l'atemptat. Així, Gil considera Abdellah un «terrorista passiu» que es va inspirar en el gihadisme per cometre l'acte sense vincular-se directament en l'organització.

«Va actuar quan va prendre la decisió de suïcidar-se i va triar un objectiu», continua. El dia dels fets va sortir del dúplex i va mentir al seu amic perquè li deixés el cotxe. Vestia de punt de color blanc, amb un polo i uns pantalons Levi's. El seu objectiu era atropellar les terrasses dels restaurants Honey's Bar i Gateway.

Passades les dues de la tarda, Abdellah va prémer l'accelerador al volant del Golf i es va emportar dues terrasses plenes de gent. El misteri segueix embolicant el cas d'aquest atropellament múltiple, però els investigadors cada vegada ho tenen més clar. Víctima dels seus propis traumes, l'autor de l'atropellament s'havia fanatitzat.