Cases amb foc darrere a La Palma (Gran Canària)

La lava del volcà devora un poble sencer: «Som els últims»

L'avanç de la llengua de foc està en el punt de mira dels experts i apunten que la seva desembocadura al mar es produirà en les pròximes hores

L'esclat del volcà de La Palma (Illes Canàries) està tenint unes conseqüències nefastes per als vilatans. El desastre natural que s'està vivint a l'illa és de plena actualitat i tots els mitjans es fan ressò de la devastació que està deixant al seu pas. I és que tots estem presenciant el poder de la naturalesa i la virulència d'aquest tràgic succés.

Després del seu esclat diumenge passat, al voltant de les 15 hores, tot el que ha passat allà està molt present en tot el país. Les imatges que està deixant l'activitat volcànica semblen tretes de la ficció i molts no donen crèdit al qual està succeint.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Des del dia que va començar, més de 6.000 persones han sigut evacuades dels seus habitatges, abandonant tots els seus béns i les seves pertinences. A poc a poc, l'avanç del magma està acabant amb tot al seu pas, des de terres de cultiu fins a les llars dels vilatans.

Tota la situació està generant una commoció tant a escala nacional com internacional. A més, fa tan sols unes hores, els experts han assegurat que la col·lisió entre la lava i el mar serà imminent, però hi ha un risc més gran. Aquest és que hi ha un poble costaner que es troba dins la trajectòria de la lava i han alertat a la seva població perquè l'evacuïn.

Un poble podria quedar sepultat per la lava

Encara que tots estem pendents de l'evolució de la situació a l'illa de La Palma, l'expectació cada vegada és més gran. Les notícies sobre la repercussió i evolució de la catàstrofe són constants i cada vegada pronostiquen un escenari pitjor.

Els experts de tot el món estan estudiant el comportament del volcà i les possibles conseqüències per a alertar la població. Ahir mateix es va informar que la reacció que provocarà la fusió del magma amb l'aigua generarà gasos nocius i pluges àcides.

D'altra banda, la nit del dilluns 20 de setembre es va registrar un nou sisme de 4,1 graus molt superficial, que es va notar en tota la zona sud de l'illa. Els experts van alertar que aquest nou moviment havia provocat l'aparició d'una altra boca eruptiva.

Actualment, en total hi ha nou boques actives des de les quals emana la lava que arrasa amb tot al seu pas. Per la seva banda, la velocitat d'avanç de la llengua de foc s'ha alentit, però lluny de ser un alleugeriment suposa una incertesa més gran.

La velocitat ha baixat de 300 metres per hora, registrada el matí de dimarts, fins a 120 a la tarda. Aquestes xifres disten molt de les anotades durant la jornada de dilluns que ascendia als 700.

L'avanç de la lava està deixant devastades a totes les localitats que es troben en el seu camí. Tanmateix, a hores d'ara, només hi ha una localitat que es troba en el seu recorregut fins a la desembocadura a l'oceà Atlàntic.

Es tracta del poble de Todoque, en Los Llanos de Ariadne, amb una població de 1.400 persones, les quals han hagut de ser evacuades després de l'avís dels experts. Després de l'aparició de la nova boca eruptiva, els vilatans d'aquesta localitat van haver de ser evacuats a causa de la seva proximitat.

Les estimacions apunten que en les pròximes hores aquest petit nucli urbà quedarà sepultat per la lava. Però abans del tràgic final, alguns habitants han pogut agafar algunes pertinences sota la protecció de les autoritats competents.

Alguns afectats estan molt indignats amb la situació, ja que asseguren que els dies anteriors podrien haver recollit les seves coses tranquil·lament. A més, asseguren que ara han de fer-ho amb un major risc i sense poder emportar-s'ho tot.

Així doncs, la situació d'aquest petit poble és molt complicada i els seus habitants estan presenciant els seus últims moments. D'altra banda, el periodista Javier Rodríguez va declarar per a 'SER' que ell i els testimonis són «les últimes persones que veurem aquest poble en peu». Unes declaracions demolidores que ens deixen totalment impactats.

En les pròximes hores tindrà lloc aquest succés i amb conseqüències molt negatives per a l'entorn. I és que l'activitat del volcà està molt lluny de finalitzar, per això només podem observar la seva evolució i el seu comportament impredictible.