Absolts els pares gironins condemnats per no portar el fill a l'escola durant quatre cursos

La sentència conclou que els progenitors no van desatendre el menor, tot i actuar amb «excés de zel» pels problemes de salut que tenia

Audiencia Girona
L'Audiència de Girona considera que els pares no han comès cap delicte, tot i gestionar malament la seva por   | CatalunyaDiari.cat

L'Audiència de Girona ha absolt els pares condemnats per no portar el fill al col·legi «reiteradament» al llarg de quatre cursos. El jutjat penal 3 va imposar una multa de 1.080 euros a la parella per un delicte d'abandonament de família, per registrar taxes d'absentisme d'entre el 60 i el 91% entre els cursos 2012-2013 i 2015-2016.

L'Audiència, que ha estimat íntegrament el recurs de la defensa, conclou que els progenitors no van desatendre el menor. Segons la sentència, tot i que van tenir una actitud «reprotxable», els pares van decidir no portar el fill a classe pel «temor» que empitjoressin els seus problemes de salut. Per això, el tribunal sosté que els pares van actuar amb un «excés de zel», però que no hi va haver «deixadesa» en l'obligació d'escolarització.

Absentisme escolar «crònic» per una malaltia cardíaca

L'octubre del 2018, el jutjat penal 3 de Girona va condemnar els pares per abandonament de família per absentisme escolar. El problema d'absentisme, segons recollia la sentència, va començar el curs 2012-2013 a l'escola Sagrada Família de Girona. Aquell curs, la taxa d'absentisme va ser del 60%. 

  

  

els pares van canviar el menor de centreel menor patia una malaltia cardíaca que li provocava «desmais i problemes respiratoris»

  

  

els pares «van permetre que el menor deixés d'assistir regularment al centre»«Van provocar una situació d'absentisme crònic»

  

El nen pateix una malaltia cardíaca que li provoca desmais   | Arxiu

 

Al judici, els pares va al·legar que no van desatendre el seu fill, sinó que tenien «molta por» de dur-lo a escola per la malaltia que pateix. La defensa va aportar diversos informes mèdics de tractaments i intervencions quirúrgiques del menor per justificar que, per als pares, es tractava de «prioritzar entre tenir un fill educat o tenir un fill viu».

  

  

 els forenses van apuntar que el menor podia fer «vida escolar normal»una multa de 540 euros a cadascun

  

  

«no ha quedat acreditat que els acusats actuessin amb la voluntat de desatendre el seu fill 

  

La sentència resol que no ha quedat provat que els pares actuessin amb la intenció de desatendre el menor. De fet, apunta que la parella té tres fills i que no hi ha hagut problemes d'absentisme escolar dels dos grans. El tribunal considera que això demostra que els pares «són coneixedors de l'obligació d'escolarització i la seva voluntat és complir-ho».

En aquest sentit, l'Audiència subratlla que el menor va anar a escola amb normalitat fins que van aparèixer els problemes mèdics i que, durant aquest temps, s'han entrevistat amb els tutors del fill, li han comprat els llibres escolars i han procurat que rebés la mínima instrucció a casa «en la mesura de les seves possibilitats». 

  

  

«mala gestió» dels problemes mèdicsEl tribunal absol els progenitors.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari