Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aixecament d'un cadàver

«Acabaré amb tu»: l'infern de la dona morta després de 5 dies tirada al terra

La policia ha detingut el seu marit, exmilitar de 68 anys, que feia anys que estava maltractant-la

La Policia Nacional ha detingut un exmilitar de 68 anys per deixar que la seva dona agonitzés fins a morir durant cinc dies. La víctima, una dona de 67 anys, va ser trobada al terra en condicions higièniques i sanitàries deplorables. Feia anys que patia un infern de maltractaments i vexacions.

El Ministeri d'Igualtat ha confirmat la mort d'aquesta dona a Puente de Vallecas (Madrid) com a violència de gènere. Amb aquesta ja en són 40 dones assassinades pel masclisme al nostre país aquest 2022. L'home tenia dues denúncies prèvies per maltractaments contra la dona i la filla.

A més a més, els fets resulten encara més cruels quan ens hem assabentat que la dona que ha mort tenia esclerosi múltiple. Molta gent es pregunta ara com una dona amb dependència podia estar a càrrec del maltractador i si, en aquest cas, van fallar els protocols. L'assassí ja és a les mans de la justícia, acusat d'homicidi i omissió d'auxili.

Cinc dies agonitzant al terra

La víctima, una dona de 67 anys, va caure al passadís del seu domicili a Puente de Vallecas el dimarts 29 de novembre. Tenia esclerosi i Alzheimer i convivia amb l'home que durant deu anys va fer de la seva vida un infern. Aquest li va posar un coixí sota el cap i la va deixar agonitzant al terra.

No li va donar menjar ni la medicació que necessitava, no la va atendre ni li va prestar l'ajuda que necessitava. No va avisar ningú fins cinc dies després, el diumenge 4 de desembre va trucar a Emergències. Quan van arribar la dona ja era morta, de costat i en un estat lamentable.

L'home va confessar que la dona feia cinc dies que era al terra, però va argumentar que ella mateixa ho havia demanat. Els serveis d'emergència, estranyats pel relat, van avisar la policia. En investigar una mica van descobrir que era un maltractador i van posar el cas a les mans del jutjat de Violència sobre la Dona.

Deu anys de maltractaments

El jutjat d'instrucció ha ordenat l'entrada a la presó provisional del detingut per la mort de la seva dona. Segons ha confirmat la Delegació del Govern, li imputen un delicte d'homicidi en grau de consumació. La dona morta constava al sistema de protecció de víctima de la violència de gènere.

dona espantada del puny d'un home
Molts agressors creen una relació de dependència. | CANVA

Segons la investigació, el 13 de desembre del 2020 la filla de la dona va interposar una primera denúncia. Posava en coneixement de la policia que la seva mare feia set o vuit anys que patia amenaces i vexacions del seu marit. Li deia coses com ara «et mataré» o «acabaré amb tu». L'esgarrifós relat revela també que l'amenaçava constantment amb un ganivet.

Feia tres anys que estava malalta i en situació de dependència i era atesa pel seu maltractador. Segons la denúncia, alguna vegada s'havia fet les seves necessitats a sobre sense rebre atenció higiènica. Llavors, la dona se'n va a viure amb la seva filla a Sevilla i des d'allà interposa una segona denúncia. El jutjat interpreta que viuen en comunitats diferents i, per això, ho qualifica de «risc baix». Tot i això, interposa mesures cautelars d'allunyament durant sis mesos.

Abandó amb final tràgic

El 19 de juny la dona va tornar al seu pis de Puente de Vallecas, a Madrid, amb el seu marit. Es va posar en coneixement de la Guàrdia Civil que tornaven a conviure tot i estar vigent l'ordre d'allunyament. La mateixa víctima va demanar retirar la denúncia i al setembre el cas va passar a estar inactiu.

No és un cas aïllat, ja que moltes víctimes de la violència de gènere desenvolupen una dependència emocional del seu agressor. Els experts anomenen «indefensió apresa» aquest mecanisme de submissió i control. Al capdavall, es manifesta amb una tolerància a l'agressió física i psicològica.

Ningú no es va adonar del risc que una dona malalta d'esclerosi múltiple visqués a càrrec de l'home que la va maltractar durant anys. Tenia una altra filla que viu a Madrid, però no tenia cap relació amb la família. La situació d'abandó ha acabat tràgicament de la manera més cruel.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp