Imatge d'un vehicle blanc a la carretera aturat per unes cabres

El tipus d'accident que està augmentant a les carreteres catalanes

Els incidents amb senglars i cabirols són dels més comuns a Catalunya

Segons dades de la Generalitat, entre els anys 2015 i 2019 a Catalunya s'han registrat 15.577 accidents amb animals. De fet, es calcula que al territori català hi ha un accident amb fauna cada dos dies de mitjana. A l'estat espanyol hi ha 14.000 accidents anuals d'aquest tipus.

Els Mossos d'Esquadra han notificat aquest dimecres al matí que un vehicle a Rellinars, al Vallès Occidental, ha topat amb un cabirol. Els Mossos han traslladat l'animal a un centre de recuperació de fauna salvatge.

Tot i el xoc amb el vehicle, no se li ha detectat cap fractura al cabirol de poca edat. A més, els agents que l'han anat a recollir se l'han trobat conscient.

Per fer el trasllat com al centre de recuperació de fauna salvatge els Mossos han tapat el cap del cabirol. En aquests casos, sobretot amb mamíferes, aquesta tècnica és dur a terme perquè l'animal no s'estressi durant el trajecte.

Catalunya ha patit un augment d'accidents amb animals

Tot i que el 2020 vam estar confinats per la pandèmia, a Catalunya hi va haver 190 ferits i una víctima mortal per accidents amb animals. Si ampliem la franja d'any, des del 2014 els ferits, tant lleus com greus, arriben als 1.500 i les morts a 6 persones. De fet, segons dades dels Mossos d'Esquadra en aquests anys de pandèmia els accidents haurien augmentat un 3%.

Encara que la mortalitat d'aquests incidents és baixa, les autoritats assenyalen una tendència a l'alça. Per exemple, durant el període de 2017 i 2019 l'augment d'accidents amb animals va ser d'un 22%. Tanmateix, el 2019 hi va haver un increment notori del 18%, que en els últims anys ha seguit augmentant.

Els accidents amb fauna salvatge acostumen a ser amb senglars i cabirols. En el cas dels dos animals la població d'aquestes espècies ha augmentat considerablement. Els senglars són els animals més involucrats en aquests incidents, ja que del total tenen el 33%. Els gossos constitueixen el 30% i els cabirols el 17,5%.

Com evitar i què fer en cas d’un accident de trànsit amb animals?

El Servei Català de Trànsit recomana portar les llums llargues sempre quan sigui possible i sobretot en zones boscoses. També es recomana reduir la velocitat quan els senyals de tràfic indiquin que els animals poden travessar la carretera.

La policia també aconsella no esquivar els animals, és preferible impactar contra ells. Encara que pugui semblar contradictori, el consell intenta que el cop de volant provoqui que el vehicle bolqui o xoqui amb un altre.

Els Mossos avisen que un cop s'ha xocat amb un animal i no hi ha hagut cap ferit, s'ha d'avisar a les autoritats. Així, es notificarà i s'avaluarà si és necessari posar un pas adaptat per la fauna de la zona.