La sagnia no s'atura: 141 morts a les carreteres catalanes, un 30% més que 2017

Les distraccions són la principal causa d'accidents i els Mossos han detectat que molts conductors s'han deixat de posar el cinturó de seguretat

Imatge d'un accident a Llagostera, aquest passat cap de setmana.
Imatge d'un accident a Llagostera, aquest passat cap de setmana. | CatalunyaDiari.cat

La mort de dos joves de Granollers, el Martí i el Xavier, a l'AP-7 aquest dilluns 17 de setembre són les últimes morts per accident de trànsit a Catalunya. Però, malauradament, no seran les últimes ni tampoc han estat les primeres d'aquest 2018. El recompte oficial de víctimes mortals és de 141 —en 115 accidents—, una xifra molt elevada en comparació amb les dades de 2017, un 28% més de morts aquest any en relació amb el mateix períodes de l'any passat. Les dades s'havien recomptat fins a l'11 de setembre, tot i que des de la Diada fins avui han mort quatre persones més; passant de 137 víctimes mortals a les 144 morts d'avui, 19 de setembre.

El conseller de l'Interior, Miquel Buch, el director general de Trànsit, Juli Gendrau, i el nou cap de la comissaria general de Mobilitat de Mossos d'Esquadra, el comissari Joan Carles Molinero, han presentat avui a la seu del departament d'Interior les dades de la sinistralitat a les carreteres catalanes que, com també van fer l'11 de juliol, han qualificat «d'emergència viària».

Interior ha avançat la roda de premsa per presentar les dades al setembre, coincidint amb el Dia Europeu sense víctimes de trànsit, tot i que aquesta valoració de dades estava prevista per més endavant, ja al mes d'octubre. Buch ha parlat d'una «contenció» tot i que ha assegurat que encara no estan contents de les dades. El director general de Trànsit ha explicat que en relació amb la temporada d'estiu de l'any passat, s'han mantingut el nombre de morts i s'ha reduït el nombre d'accidents mortals, «més morts en menys accidents», ha explicat. Però també ha destacat que la primera quinzena del mes d'agost va ser molt tràgica a les carreteres catalanes quan van morir set persones. Les dades no milloren massa malgrat aquesta contenció que ha anunciat Interior. Només durant la temporada d'estiu hi ha hagut un 16% més de morts que en el mateix temps de l'any passat, tot i que tenint en compte el gran increment d'inici d'any, fa pensar a Trànsit que s'ha pogut contenir la sagnia.

Un de cada quatre accidents són per distraccions

Segons les dades que ha facilitat Trànsit, en un de cada quatre accidents de trànsit a la xarxa viària catalana, sigui amb víctimes mortals, ferits greus o lleus, són causats, tot i que entre altres coses, per distraccions al volant: mirar el mòbil, sobretot. També, de manera sumada a les distraccions, les infraccions o errades del conductor també sumen un important nombre de causes d'accident. Segons les mateixes dades, un 5% dels accidents, més de 300, són per culpa del consum d'alcohol i drogues, tot i que si s'analitzen només els accidents mortals i no tots els accidents, el percentatge creix molt més.

Un agent dels Mossos en un accident de trànsit a Cambrils, al Baix Camp.
Un agent dels Mossos en un accident de trànsit a Cambrils, al Baix Camp. | CatalunyaDiari.cat

 

El comissari Molinero ha insistit en la necessitat de ser molt prudents al volant i també ha demanat, com passa en altres punts d'Europa, corresponsabilitat dels altres ocupants del vehicle. Molts dels accidents que s'han produït aquests darrers mesos a Catalunya s'ha produït amb vehicles on viatjava més d'una persona. Molinero ha insistit en enviar un missatge als ocupants que recriminin accions que poden acabar en accident, siguin distraccions, infraccions o conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues. En altres països és habitual, ha explicat el comissari, que els viatgers pacten quin conductor no beu res de res d'alcohol per donar zero a les proves, un fet que pel cap de Trànsit dels Mossos, estaria bé importar a Catalunya.

El cinturó de seguretat, capítol no superat

Tot i que semblava un capítol superat, els Mossos d'Esquadra han destacat en la valoració de dades que s'ha fet avui a la seu d'Interior que han augmentat el nombre d'expedients sancionadors, que acabaran amb multa, a persones per no cordar-se el cinturó de seguretat en els cotxes. Tal com ha explicat el mateix Molinero, s'han trobat amb accidents que si els ocupants del vehicle haguessin portat el cinturó de seguretat cordat no s'haurien fet mal però que després de sortir volant del vehicle després de l'impacte han acabat morint.

El comissari ha destacat la importància de tenir en compte aquest tipus d'elements de seguretat passiva, que sempre s'han de cordar, i ha demanat «màxima implicació» als conductors. Durant l'any 2018 s'han sancionat 7.300 conductors i viatgers per no portar el cinturó de seguretat, un nombre de denúncies gairebé igual que les persones expedientades per conduir sota els efectes de l'alcohol i la droga. El comissari també ha explicat que la policia vigilarà més que la gent porti cordat el cinturó de seguretat, un element clau per reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes.

«Actituds suïcides i fins i tot homicides»

El conseller de l'Interior, Miquel Buch, ha volgut també enviar un missatge de pressió als conductors i als ocupants dels vehicles per demanar responsabilitat a les carreteres catalanes, fent sobretot incís en evitar les distraccions al volant. «Aquestes actituds poden ser suïcides i fins i tot homicides a les carreteres catalanes», ha assegurat Buch. El conseller i el comissari Molinero han explicat que el pla de xoc que es va posar en marxa abans de l'estiu es mantindrà durant els mesos vinents tot i que es canviaran les vies a les quals s'havia posat més atenció.

De la costa es passarà a un control més important de les carreteres de la Catalunya Central i del Pirineu, tenint en compte que durant els mesos d'hivern són aquestes vies les que es fan servir més. Els Mossos d'Esquadra, de manera conjunta amb policies locals d'arreu del país, faran controls de 24 hores seguides en diversos punts de la xarxa viària catalana i per sorpresa per lluitar contra les infraccions de l'ús del mòbil i la conducció sota els efectes de l'alcohol i les drogues.


Comentaris

envia el comentari