ÚLTIMA HORA

🚨 Pedro Sánchez: «No contemplo un confinament a Espanya»

L'assassí de la catana de Malgrat de Mar s'enfronta a una pena de 20 anys de presó

El jove de 22 anys de Malgrat de Mar, Antony Cobo, va clavar una catana a un amic seu durant una baralla en un local que tenien ocupat al centre del poble | El fiscal l'acusa d'assassinat amb traïdoria i la defensa vol que l'absolguin

L'acusat, Antonio Manuel Cobo, a l'esquerra, assegut al banc dels acusats.
L'acusat, Antonio Manuel Cobo, a l'esquerra, assegut al banc dels acusats. | Guillem RS

Dels jocs de matar, a matar per un joc. És el resum del judici que ha arrencat aquest divendres, 14 de setembre, a l'Audiència Provincial de Barcelona i que servirà per jutjar a Antonio Cobo 'Antony', l'autor confés de la mort d'un amic seu, Manuel Cortés, el 5 de juliol de 2016 a Malgrat de Mar. Faltaven pocs minuts per les deu del vespre quan un amic de Cobo i la víctima van iniciar una baralla per la desaparició del comandament d'un videojoc, la PlayStation. La baralla no va passar, en un primer moment, de crits i alguna empenta; s'acusaven un a l'altre d'haver-lo robat un d'ells però finalment es van calmar. Va ser llavors quan l'amic de Cobo va marxar del domicili, un pis ocupat al carrer d'Eivissa d'aquest municipi del Maresme que feien servir com a local, i la víctima va demanar a Cobo que fes el mateix.

Antonio Cobo no va marxar del pis i al cap de poca estona es va tornar a iniciar la discussió i segons detalla la instrucció del cas, l'ara acusat va agafar una catana que estava penjada a la paret i de manera «sobtada i inopinada», és a dir, sense que l'altre home pogués veure que tenia intenció d'agafar-la i menys de fer-li mal, li va clavar. Només un cop, però el va malferir d'un «incís punxant» a l'abdomen. Va ser una ferida d'uns 30 centímetres que va afectar diversos òrgans de l'home i que va seccionar la vena cava superior. La catana, que presideix la sessió del judici a la sala número 2 de l'Audiència Provincial de Barcelona, gairebé va atrevassar el cos de Manuel Cortés.

Els dos joves, la víctima tenia 19 anys i l'agressor 21 aquell vespre de juliol, van sortir al carrer i la víctima va caure i va quedar estirada a terra, morta. Van sortir del número 9 del carrer Eivissa, on hi tenien un pis ocupat de manera il·legal, i el feien servir per trobar-se i jugar a la PlayStation, com un local d'amics. Va caure mort davant del número 7 d'aquest carrer, Cortés es dirigia cap a casa de la seva mare, que viu a pocs metres, per demanar ajuda.

Cobo va marxar corrent del lloc dels fets. Al cap de poca estona, el que posteriorment va ser conegut com «l'assassí de la catana», es va entregar a la comissaria de la Policia Local de Malgrat de Mar. Sabia que la víctima era d'ètnia gitana i que si no s'entregava, si els seus familiars i amics l'haguessin trobat, hauria estat molt pitjor. Va explicar a la policia el que havia fet, però després, ja assistit pel seu advocat, va decidir no tornar a explicar la seva versió.

La catana que va fer servir per matar el seu amic, junt amb altres proves, durant el judici.
La catana que va fer servir per matar el seu amic, junt amb altres proves, durant el judici. | Guillem RS

 

El fiscal demana 20 anys de presó per l'assassí de la catana de Malgrat de Mar, un noi de 22 anys que el ministeri fiscal el considera culpable d'un delicte d'assassinat amb traïdoria. Pel fiscal és important, per incorporar l'agreujant de traïdoria, que Cobo fes ús de la catana de manera «sobtada i inopinada», sense deixar a la víctima cap mena de via de defensa. «L'agressió va ser sorpresiva», han assegurat durant la primera jornada l'advocat de la mare i els germans de la víctima. Al judici també hi està personat, amb una advocada d'ofici, el pare de la víctima, que no tenia relació amb la mare.

La declaració d'ell, dilluns 17

Aquest divendres 14 de setembre ha arrencat a l'Audiència Provincial de Barcelona el judici, que es farà amb jurat popular. Des de les 10 del matí les parts han fet la selecció dels membres del jurat i quan passaven pocs minuts de les 2 del migdia ha arrencat la vista, tot i que abans de les tres de la tarda el president de la sala l'ha decidit suspendre fins dilluns. La declaració de Cobo estava prevista per avui però finalment s'ha posposat per dilluns, 17 de setembre, a primera hora.

Es va defensar d'una agressió, per la defensa

La defensa de Cobo ja ha avançat que demanarà que es consideri l'homicidi del juliol de 2016 com un acte de legítima defensa i vol que en cap cas es pugui considerar un delicte d'assassinat i menys amb traïdoria. Segons ell, l'agressor es va trobar al mig d'una baralla i després d'intentar defensar a un amic seu, fent ús de la catana, el van intentar agredir, i va ser quan va clavar la catana a la víctima, tot i que no tenia intenció de matar-lo.

La defensa de l'acusat fins i tot demanarà l'absolució del seu client. «És una persona que mai havia estat detinguda», ha assegurat l'advocat, que també ha apuntat al jurat popular en aquesta primera sessió de judici, «que una persona normal no es converteix en assassí d'un moment a l'altre, s'estava defensat, a ell i al seu amic menor d'edat, d'una agressió en una baralla on no era part». La defensa d'Antony se centrarà a poder acreditar que també va ser agredit, que es va defensar, per tant, que no va ser un assassinat, intentant rebaixar la qualificació a homicidi, i posant en valor que just després del crim es va entregar a la policia de Malgrat de Mar explicant què havia fet.

Indemnització de 160.000 euros per la família de la víctima

A més dels 20 anys de presó, dels quals li seran descomptats els dos anys que ja ha estat en presó provisional —va ingressar el dia 7 de juliol, després de ser posat a disposició judicial pels Mossos d'Esquadra—, el Fiscal també demana per l'acusat una ordre d'allunyament de la família de la víctima durant deu anys més després d'acabar la seva condemna a presó. També demana una indemnització econòmica per responsabilitat social a l'acusat de 160.000 euros per la mare (90.000 euros), pel pare (50.000 euros) i pels dos germans (10.000 euros, respectivament). Segons el fiscal, la víctima només mantenia relació amb la seva mare. L'acusació particular, la de la mare i germans i la del pare, demanen, per la seva banda, 25 anys de presó per Antony.

El judici seguirà amb la declaració d'amics de la víctima

El judici seguirà el dilluns que ve també amb diverses declaracions de testimonis que van poder veure els fets, ja sigui a l'interior del pis, un d'ells, com també quan els dos joves, víctima i agressor, van sortir al carrer. També està previst que declarin davant de la sala els dos amics de Cobo amb els quals l'ara acusat va parlar just després dels fets i que li van aconsellar entregar-se a la policia de Malgrat de Mar. La mare, el germà i la germana de la víctima també seran cridats com a testimonis a partir de la setmana que ve.

Està previst que també declarin, com és habitual sempre en aquests casos, els agents de la Policia Local de Malgrat de Mar que van rebre la trucada d'alerta i que van arribar primer al lloc dels fets i també dels agents dels Mossos que van detenir a Cobo i dels agents de la policia catalana que van dirigir les diligències policials el dia dels fets.


Comentaris

envia el comentari