Renfe aparta tres vigilants que van enfrontar-se violentament a un grup de joves

Un grup de joves estava en un vagó escoltant música i ballant i van contestar malament als vigilants, un fet que va desembocar en la reacció agressiva i en l'exhibició de la defensa

Un vídeo que va penjar un usuari d'un Rodalies amb destí a Blanes aquest cap de setmana, el dissabte 8 de setembre, s'ha convertit en viral. Es veu com tres agents de seguretat privada de Renfe s'enfronten, un d'ells amb la defensa a la mà, a un grup d'adolescents que estaven fent el viatge amb tren mentre escoltaven música i ballaven. Els fets van passar de matinada, dissabte passat. Quan el tren estava arribant a Malgrat de Mar, tres vigilants de seguretat van entrar al vagó i van recriminar l'acció als joves i ells els hi van contestar malament  un fet que va desembocar amb l'enfrontament que es veu al vídeo.

Conversa violenta d'un dels vigilants amb els joves

Tot i que en el vídeo només es veu el tram final de l'enfrontament, sí que es pot veure clarament com un dels vigilants de seguretat desplega la defensa i l'exhibeix.  Fins i tot, després de proferir un insult com «subnormal» a un dels joves, també assegura que treu la defensa, ja que no el deixen «pegar amb les mans» i que per això ho ha de fer amb l'arma reglamentària —l'única que porten, no porten armes de foc—, però que si el deixessin pegar amb les mans «us destrossaria». Els joves li recorden al vigilant de seguretat privada que són «menors d'edat».

Imatge de la ferida que va rebre per l'impacte de la defensa d'un dels agents, segons els joves.
Imatge de la ferida que va rebre per l'impacte de la defensa d'un dels agents, segons els joves. | Pol Descomm

El vídeo gravat per un usuari del tren i que s'ha fet públic no continua, però testimonis del grup de joves han explicat que un dels agents de seguretat privada va arribar a fer servir la defensa per colpejar l'esquena d'un dels joves.  Sí que s'ha fet pública la foto de l'esquena. Amics dels joves han explicat que el noi va caure a terra del fort dolor de l'impacte de la defensa del vigilant de seguretat.

Renfe aparta els tres agents de manera cautelar

Ara per ara, i segons han explicat els Mossos d'Esquadra, no s'ha presentat denúncia per part dels joves contra els vigilants de seguretat. El que sí que ha fet Renfe ha sigut apartar del servei els tres vigilants de seguretat mentre es porta a terme una investigació interna per aclarir què va passar. De manera cautelar s'ha demanat a l'empresa a qui tenen subcontractada la seguretat que els tres agents no treballin en trens de Rodalies.

En diversos comentaris a les xarxes socials, arran de la publicació del vídeo de l'enfrontament entre els vigilants de seguretat i els nois, diversos usuaris d'aquesta línia de Rodalies que passa pel Maresme i arriba a Blanes han denunciat que  són habituals els comportaments «violents» dels vigilants de seguretat, sobretot, els dissabtes a la nit. Alguns dels viatgers han relatat també altres escenes, tot i que sense gravacions en vídeo, de tensions i actuacions violentes per part del personal de seguretat de Renfe a Rodalies. Fonts consultades de l'empresa de seguretat, per la seva banda, també han relatat que són habituals els insults, amenaces i agressions per part de diversos usuaris del tren que es dirigeixen a discoteques de la zona del Maresme contra els agents.

Imatge dels tres agents de seguretat davant dels joves, al Rodalies arribant a Blanes.
Imatge dels tres agents de seguretat davant dels joves, al Rodalies arribant a Blanes. | CatalunyaDiari.cat