Imatge d'un dels corbs de Vanta The Raven sobre el seu clatell.

El sorprenent motiu pel qual els Agents Rurals han denunciat una 'TikToker'

L'usuària Vanta The Raven, que divulga vídeos amb corbs, va fer volar tres d'aquests ocells a la Reserva Natural del Mas de Melons

El Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) dels Agents Rurals ha denunciat aquest dimecres 25 d'agost una famosa 'Tiktoker', Vanta The Raven, per fer volar tres corbs sense autorització en una reserva natural on aquesta pràctica és prohibida. En concret, els fets van ocórrer a la Reserva Natural Parcial del Mas de Melons, a Castelldans, a la comarca de les Garrigues. El vol dels animals molestava la fauna autòctona de l'espai.

A la zona protegida, molt valorada pel fet que és una de les millors mostres dels hàbitats pseudoestèpics del país, en aquestes dates, nien al sòl espècies protegides i en perill d'extinció. De fet, l'espai és molt apreciat per l'ornitologia, ja que s'hi troben espècies que difícilment es poden observar en altres ambients a Catalunya, com l'alosa becuda, la ganga, el sisó, el torlit, la terrerola vulgar, la calàndria i la trenca, totes elles protegides.

La 'TikToker' no tenia el permís d'Agricultura per fer volar els corbs

Ha estat una queixa ciutadana als Agents Rurals allò que ha engegat l'avís del cos, que ha acudit a la reserva. Allà, els agents hi han identificat un grup de set persones, entre elles la 'tiktoker', que feien volar tres corbs, que molestaven la fauna autòctona del parc. Els corbs volaven a prop de nius de gaig blau, una altra espècie escassa —entre 560 i 810 individus madurs— i considerada propera a l'amenaça a Catalunya.

Els agents han comprovat la documentació que acreditava la tinença dels corbs, però han comprovat que el grup no disposava de l’autorització per fer-los volar dins de la Reserva del Mas de Melons. Entrar i fer volar ocells tipus còrvids, com és el cas, requereix una autorització del Departament d'Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, de la qual no disposaven els 'influencers', motiu pel qual se’ls ha denunciat en el marc de la Llei de Protecció dels Animals.

Diverses espècies d'ocells nien en aquesta època a la zona

Els Agents Rurals han insistit, en el comunicat emès aquest dimecres, que l'època actual es correspon amb la nidificació d'espècies com el gaig blau, protegides i en perill d'extinció. Els secans de Lleida en conserven els darrers individus a Catalunya, un dels motius pel qual la Generalitat va comprar íntegrament la finca, que pertany a la Xarxa Natura 2000 i es preserva com a reserva d'espai estèpic.