El terrorista de Cornellà tenia una carta de comiat i material gihadista a casa

Els experts antiterroristes no descarten que malgrat els problemes personals es tracti d'un atac terrorista de ràpida radicalització | Un imam salafista va visitar la mesquita de Cornellà

Encara no havien passat trenta minuts de l'atemptat terrorista de Cornellà quan els Mossos van poder saber on vivia l'home que una companya seva havia abatut a trets a l'interior de la comissaria. S'havia frustrat l'atac, cap agent havia resultat ferit, però ara calia esbrinar què havia motivat l'atac. Per com s'havia produït, els investigadors des de primera hora del matí ho van tractar com un atac terrorista. 

A última hora de la tarda, després de Gabinet de Coordinació Antiterrorista, Interior ho va seguir considerant un atac terrorista però «aïllat», és a dir, sense cèdula ni estructura de suport. El que els experts qualifiquen de «terrorisme individual» i popularment s'anomena «llop solitari». Des de que l’Audiència Nacional va assumir l’atac com un possible atac terrorista, els Mossos han d’investigar-lo com a tal.

Quan agents de paisà van arribar al pis, al número sis del carrer de Garraf, van parlar amb tots els veïns i també van trucar a casa d'ell, a la planta baixa. La seva parella va sortir del pis i va ser portada en cotxe fins a la comissaria, fent el mateix trajecte que havia fet el seu marit minuts abans de l'atemptat.  L'exparella, s'havien acabat de separar, va explicar que el seu marit tenia intencions suïcides després d'haver-se descobert que era homosexual i patia, segons ella, per la «vergonya» que podria passar davant de la comunitat musulmana.

Escorcoll durant hores del pis del presumpte terrorista

Els Mossos d'Esquadra van acordonar la zona del pis des de primera hora del matí. Tot i que en un primer moment estava previst que agents de l'ARRO dels Mossos assaltessin el pis, els investigadors van voler esperar. Més tard va ser la Brigada Mòbil qui es va encarregar d'acordonar la zona. El perímetre, per seguretat, en no saber què es podrien trobar a l'interior del pis, es va anar ampliant.  Tots els carrers de l'exterior del pis del presumpte terrorista van quedar tallats durant hores i els veïns d'Abdelouahab Taib van ser desallotjats. Finalment va ser el Grup Especial d'Intervenció (GEI) qui va assaltar el pis, quan van arribar, des de Madrid, els responsables de la investigació de l'Audiència Nacional. Va ser el jutjat central d'instrucció qui va assumir la direcció de les diligències en tractar-se d'un presumpte atac terrorista.

Agents del GEI i de la BRIMO dels Mossos durant l'escorcoll del pis del presumpte terrorista.
Agents del GEI i de la BRIMO dels Mossos durant l'escorcoll del pis del presumpte terrorista. | CatalunyaDiari.cat

 

Amb el pis assegurat, i després de l'entrada també dels especialistes dels Mossos d'Esquadra en la desactivació d'explosius, els investigadors van poder entrar-hi. Durant gairebé cinc hores agents de la Comissaria General d'Informació, els encarregats de la lluita contra el terrorisme, van pentinar fins al darrer detall de la casa on vivia el presumpte gihadista i la seva parella.

El comissari superior Rafel Comes, cap de la Comissaria de Coordinació Central, de qui depèn la Comissaria General d'Informació, va explicar en roda de premsa que en l'escorcoll no s'havien trobat armes ni explosius. El que sí que va avançar, però, és que els investigadors van trobar material informàtic que caldria analitzar amb temps per poder seguir amb la investigació. Les línies d'investigació, per aclarir la motivació de l'atac, segueixen totes obertes tot i que els Mossos ho consideren un atac islamista.

Material gihadista i una carta de comiat

Durant el minuciós escorcoll que van fer els agents al pis del presumpte terrorista, i segons han detallat fonts de la investigació a CatalunyaDiari, es va trobar divers material informàtic que la policia relaciona amb la radicalització de l'home abatut. Es van trobar diversos vídeos de propaganda gihadista tant d'Estat Islàmic com d'Al-Qaeda, un material que ara haurà de ser investigat. L'home no feia servir mesures d'autoprotecció a l'hora de navegar per internet i el material que havia consultat sobre gihadisme ha pogut ser trobar fàcilment pels agents que van participar en l'escorcoll.

Aquest material seria un altre dels indicis que la policia manté per investigar l'assalt de la comissaria de Cornellà com un atemptat terrorista. Per la manera com es va perpetrar l'atac, sent la policia el seu objectiu i per les crides que va fer quan va voler atacar la mossa, els investigadors consideren l'atac un atemptat terrorista. A casa seva també es va trobar una carta de comiat que el presumpte terrorista va escriure abans de cometre l'atac contra la comissaria i que demanava perdó a Al·là per ser gai i pel que anava a fer, tot i que el text no és molt clar, escrit en àrab i ple de faltes.

Suicidar-se; atacar i morir per Al·là

Els investigadors hauran d'aclarir ara les motivacions del presumpte terrorista per atacar la comissaria de Cornellà. Tot i els problemes personals que pogués tenir l'home, i que va explicar la seva exparella als Mossos, no es descarta que es pugui tractar també d'un atemptat de terrorisme individual i de ràpida radicalització. És un model semblant als que Estat Islàmic demana als seus seguidors. Els experts de la lluita antiterrorista han explicat a CatalunyaDiari que tots els llops solitaris que han actuat recentment a Europa tenen problemes personals o psicològics però que a causa de la seva radicalització han acabat volent morir assolint la glòria matant i morint per Al·là, però  també es considera terrorisme. Les proclames que va cridar en entrar a la comissaria dels Mossos abonen aquesta teoria sobre el terrorisme individual.

No conegut a la mesquita, però hi va anar abans de l'atac

Diversos testimonis consultats per CatalunyaDiari de la mesquita Al-Tauba de Cornellà han explicat que Abdelouahab Taib no visitava molt sovint el centre de culte però TV3 assegura que els darrers dies hi havia assistit amb més freqüència. Els Mossos d'Esquadra, vestits de paisà, van ser a la mesquita durant la tarda d'aquest dilluns, 20 d'agost.

Van repassar les imatges de les càmeres de seguretat per saber quan va ser el darrer cop que Taib hi va anar. Segons l'exparella de l'home abatut pels Mossos, la nit se la va passar a la mesquita resant i va ser després quan va perpetrar l'atemptat.  El centre de culte es troba al carrer dels Cirerers i la ruta més ràpida entre la mesquita i el pis on vivia Abdelouahab Taib és passant per davant de la comissaria de Cornellà. No hi ha més de 700 metres entre Al-Tauba i el carrer del Garraf, on vivia ell.

Visita salafista a la mesquita de Cornellà

Els serveis d'intel·ligència espanyola tenen informació de la visita que va fer un imam salafista a la mesquita Al-Tauba, l'any 2016. Saleh el Meghamsi, imam de la mesquita Al Quba, a l'Aràbia Saudí, va visitar la mesquita de Cornellà per participar en unes jornades i després va predicar davant de centenars de musulmans. Saleh el Meghamsi és conegut per haver assegurat que Bin Laden, després de ser abatut l'any 2011, era «més sant que tots els infidels».