Els tres minuts de pànic de l'atac terrorista contra la comissaria de Cornellà

La seqüència de l'atemptat terrorista: des que el presumpte terrorista va entrar per la porta fins que va ser abatut amb quatre trets per una mossa

Agents del GEI i de la BRIMO dels Mossos durant l'escorcoll del pis del presumpte terrorista.
Agents del GEI i de la BRIMO dels Mossos durant l'escorcoll del pis del presumpte terrorista. | CatalunyaDiari.cat

A les 5.50 de la matinada de dilluns 20 d'agost, el mateix dia que la cèdula de Ripoll volia fer saltar pels aires Barcelona amb un gran atemptat, un home, algerià, del 22 d'abril de 1989, armat amb un ganivet de grans dimensions va entrar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra amb clara intenció «homicida», així ho va qualificar l'encarregat de la investigació, el comissari superior Rafel Comes. Va trucar al timbre de la comissaria, que estava tancada, i va dir que volia fer una consulta. Ho va repetir diverses vegades, fins que la mossa d'esquadra que estava a la porta el va obrir.

L'home va caminar els tres metres que separen la porta de l'espai on hi ha l'agent que vigila la porta. És una habitació protegida amb vidre antibales però que es pot obrir, com una finestra corredissa, i que es coneix, en l'argot policial, com a peixera. La mossa, per atendre l'home, va obrir la finestra, tal com es fa sempre, i va ser llavors quan l'home i, segons va explicar textualment Comes, es va «abraonar» sobre la policia, que va poder moure's enrere, evitant ser ferida per l'home.

L'home va accedir a la peixera de la comissaria

Abdelouahab Taib va aconseguir entrar a la peixera i va ser llavors quan la mossa va ser conscient que estaven patint un atac i amb la seva arma curta de dotació va apuntar a l'home avisant-lo que aturés la seva actitud, després de no fer-li cas, i al cap de tres metres reculant, la mossa va acabar disparant. Quatre trets a la panxa de l'home fins que va caure a terra. La mossa ha explicat que va entendre que l'assaltant cridava «Allahu akbar» (Al·là és gran) a més d'exhibir el ganivet i tenir intenció clara d'atacar-la per matar-la.

Imatge exterior de la comissaria dels Mossos de Cornellà, on es va produïr l'atac terrorista.
Imatge exterior de la comissaria dels Mossos de Cornellà, on es va produïr l'atac terrorista. | CatalunyaDiari.cat

 

En aquell moment també va arribar un sergent a la zona, espantat pels crits que havia sentit de la mossa encarregada de vigilar la porta. L'home no era el cap de torn actiu —el del torn estava en una baralla que hi havia al municipi de Cornellà— sinó que era el que havia d'entrar en el canvi de torn que es feia a les sis del matí, com a totes les comissaries de Catalunya.

Neutralitzat tres minuts després de l'atac

L'home va caure a terra, neutralitzat, al cap de menys de tres minuts d'haver entrat a la comissaria. Dels trets que va disparar l'agent, d'uns 40 anys i amb experiència al cos dels Mossos d'Esquadra, tres van impactar contra el cos del presumpte terrorista. Tot i que caldrà que la investigació avanci i es puguin conèixer les motivacions que van portar l'home a atacar la comissaria dels Mossos, la policia catalana ho investiga com un atemptat terrorista. El comissari en cap del cos dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, ha considerat la reacció de la mossa de «proporcional» per l'atac que va rebre.

Amb tot, però, ho consideren un fet aïllat, és a dir, terrorisme individual, sense cèdula ni cap estructura organitzada darrere. En l'escorcoll a casa d'Abdelouahab Taib els investigadors no van trobar ni armes ni explosiu. Caldrà ara analitzar els aparells informàtics que s'hi van trobar.

L'escorcoll a casa de l'home abatut va durant gairebé cinc hores.
L'escorcoll a casa de l'home abatut va durant gairebé cinc hores. | CatalunyaDiari.cat

 

La parella del presumpte terrorista va ser trobada a casa seva després de l'atac. Una patrulla de paisà dels Mossos hi va anar en trobar la direcció al document NIE que portava l'home abatut. Van parlar amb ella, de nacionalitat espanyola i convertida a l'Islam, i la van portar a comissaria, on va declarar davant dels investigadors.Ella va assegurar que havia descobert que el seu marit era homosexual i que ell tenia intencions suicides per amagar la «vergonya» de la seva orientació sexual davant de la comunitat musulmana. Els Mossos d'Esquadra, sota la tutela de l'Audiència Nacional, que és qui ha assumit la investigació, en tractar-se d'un possible atemptat terrorista, hauran de confirmar la versió de la dona i les motivacions gihadistes de l'home.

Catalunya i els Mossos, objectiu terrorista

El conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, després de Gabinet de Coordinació Antiterrorista convocat arran de l'atac de Cornellà, ha assegurat que la policia, els Mossos d'Esquadra, són un clar objectiu terrorista del gihadisme i que cal reforçar la seguretat. S'han augmentat les mesures d'autoprotecció a totes les comissaries del país, també les de les policies locals.

Notícies relacionades

El perfil de l'home abatut

Els fets, en directe a CatalunyaDiari

Els Mossos difonen internament tres imatges de terroristes


Comentaris

envia el comentari