Una dona posa la seva tovallola a la platja de Llafranc

Alerta en diverses platges de Catalunya: demanen que no s'hi banyi ningú

L'Ajuntament va recomanar als banyistes que no entressin a l'aigua a Port de la Selva

Sí, són dies de molta calor. I sí, les platges de la Costa Brava així ho han reflectit. En un cap de setmana que ha recordat a qualsevol dia de juliol o agost prepandèmic, han estat moltíssimes les persones que s'han aplegat a les platges a la recerca d'una petita treva climàtica. 

El més curiós del cap de setmana, però, ha tingut lloc a les platges del Port de la Selva, a la comarca de l'Alt Empordà. Milers de meduses d'una espècie poc habitual a la costa van envair diumenge les platges del Port de Selva i també de punts de Llançà. 

Imatge de les meduses que han aparegut a la Costa Brava.
Desenes de banyistes de la Costa Brava van trucar a l'Ajuntament del Port de la Selva (Alt Empordà) per alertar de la problemàtica. | ACN

«Alerta» entre els banyistes

L'episodi va generar certa «alerta» entre els nombrosos banyistes que hi havia a la zona per les altes temperatures d'aquest cap de setmana i des de l'Ajuntament van recomanar no banyar-se. 

«La gent ens enviava fotografies preguntant si feien alguna cosa. Nosaltres els van dir que són urticants i vam recomanar que no es banyessin. De fet, la gran quantitat d'exemplars que hi havia tampoc convidava a entrar-hi», explica el regidor de Seguretat, Roger Pinart. 

És època de cria

Pinart remarca que no és un episodi «excepcional» perquè és època de cria i que quan arriben a la costa la majoria ja estan mortes.

Finalment, també cal destacar que la tramuntana d'aquest dilluns les ha dissipat i només en queden algunes en punts on han quedat atrapades.

Un tipus de medusa poc freqüent a la zona

Es tracta d'un tipus de medusa poc freqüent a la zona, que normalment es troba en aigües obertes de l'Atlàntic, l'Índic, el Pacífic però també el Mediterrani. Tot i que habitualment viu a alta mar, se la pot trobar avarada a la costa quan els vents l'apropen.

De fet, el Port de la Selva no és l'únic punt on se n'han pogut veure aquest diumenge. També n'hi havia en diversos punts de Llançà i a la costa de la Catalunya del Nord, en poblacions com Canet de Rosselló.

Els experts consultats pels mitjans de la zona indiquen que és difícil saber les raons d'aquest «encallament» massiu però que, per la mida, tot fa pensar que es tracta d'exemplars al final del cicle vital que haurien estat arrossegats per les corrents. Segons els mateixos experts , es tracta d'una espècie que no produeix urticària.

Tot i això, el regidor de Seguretat del Port de la Selva, Roger Pinart, va recomanar als nombrosos banyistes que li van fer arribat imatges de meduses que evitessin el bany. «La gran quantitat d'exemplars que hi havia tampoc acompanyava», detalla. Pinart remarca que no es tracta d'una situació «excepcional» i que és habitual que per aquestes èpoques, «quan fan la reproducció», se'n puguin veure a la costa.

La imatge va cridar l'atenció de molts dels banyistes que eren a l'Alt Empordà, ja que no van dubtar a publicar-ne diverses fotografies a les xarxes socials.