Futbolista Alexandros Lampis

Álex, el futbolista mort amb 21 anys durant un partit: «Un nus a l'estómac»

Alexandros Lampis es va desplomar a la gespa cinc minuts després d'haver començat el partit

Ha tornat a passar. Un jove jugador de futbol ha mort mentre disputava un partit, i sembla que és un nou cas d'atur cardíac fulminant. Alexandros Lampis només tenia 21 anys i militava a Ilioupoli FC, un equip de la tercera divisió grega que es troba devastat per la tragèdia.

L'incident va passar durant el partit que disputava aquest equip grec contra l'Ermionida a Atenes, a la desena jornada de la lliga de tercera divisió. El jove futbolista es va desplomar durant els primers compassos del partit. Al camp no hi havia desfibril·lador ni ambulància per a les atencions mèdiques.

Els seus companys van intentar mantenir-ho amb vida sense èxit, i quan van arribar les assistències ja era massa tard. La tragèdia ha reobert el debat sobre la seguretat dels esportistes, especialment a les categories inferiors. La notícia ha provocat un gran pes a l'entorn de la víctima.

Fallada cardíaca fulminant

Lampis, migcampista ofensiu de 21 anys, va començar el partit amb normalitat. Però tot just cinc minuts després d'haver començat a jugar va patir un col·lapse quedant estès al terreny de joc. El succés va agafar per sorpresa tots els presents a l'Stadio Ilioupolis.

Muntatge fotos Alexandros Lampis
El jugador militava a un club de la tercera divisió grega | Catalunya Diari

Els companys del futbolista i l'equip mèdic del club van fer els primers auxilis allà mateix. L'ambulància va trigar vint minuts a arribar, però llavors el jove ja era mort. El cos del jugador ha estat traslladat a l'institut anatòmic forense per practicar-li l'autòpsia.

Tot apunta a una fallada cardíaca fulminant, i es desconeix si la víctima tenia algun tipus de malaltia congènita. Després de conèixer-se la notícia s'han fet presents els missatges de suport i condol per un enllaç tan tràgic. El partit va quedar suspès fins a un altre avís, i el fet ha omplert de dolor el món de l'esport.

Dolor al club atenès

La notícia ha causat un gran impacte, especialment al club on militava Álex. En un missatge a les xarxes socials, han expressat el seu dolor per la pèrdua del futbolista, «el nostre amic, el nostre germà». «Les paraules no ens surten perquè tenim un nus a l'estómac», diu el missatge.

«Te'n vas anar tan injustament, tot l'equip i tota la ciutat està de dol», afegeixen. Li desitgen «bon viatge», embargats per un «dolor insuportable». L'Ilioupoli FC, el club atenès on jugava Álex, és l'actual líder del grup 5 del campionat de la tercera divisió grega conegut com a Gamma Ethniki.

Muntatge jugador futbol mort
El jugador de futbol va morir a la gespa durant el partit | Catalunya Diari

Aquest equip està assentat al suburbi d'Ilioupoli, al sud-est de la capital grega. A les últimes hores no han deixat de rebre missatges de condol per la pèrdua del jove esportista. La notícia s'ha difós ràpidament per tot el país i n'ha traspassat les fronteres, amb gran pesar.

S'encenen les alarmes

El cas es repeteix desafortunadament en esportistes joves que perden la vida en el terreny de joc. També va ser el cas de Christian Eriksen, que va patir un infart durant un partit de la selecció danesa. Si escau, va poder salvar la vida per la ràpida actuació dels serveis mèdics.

El cas d'Eriksen també va demostrar la importància de comptar amb assistència mèdica als estadis. El metge de la selecció danesa va confirmar que el jugador havia patit un infart al camp i que va ser recuperat amb un desfibril·lador. No va ser el cas de Lampis, que va morir a causa de la precarietat de les instal·lacions.

El repunt dels casos d'atur cardíac a jugadors joves ha encès les alarmes sobre la salut dels futbolistes. En els darrers anys s'ha millorat la prevenció per detectar possibles malalties congènites. Però sobretot a les categories inferiors encara queda un llarg camí per recórrer.