Alfonso, la seva dona i la seva filla al cim de l'Urriellu fa cinc anys

Alfonso, l'home de 52 anys que ha mort davant la seva dona i la seva filla

La corda es va trencar durant un descens als Picos de Europa i es va precipitar a un buit de més de trenta metres

La muntanya s'ha cobrat una nova vida a Espanya. Es tracta d'Alfonso Vega, 'Chete', de 52 anys, mort aquest dimecres quan feia un descens amb la seva dona, Elena, i la seva filla, Alicia. L'accident va passar als Picos de Europa, on fa només uns dies ja van haver de ser rescatats dos muntanyencs.

En aquesta nova tragèdia, un pare de família natural d'Ourense i resident a Tui va perdre la vida quan baixava fent ràpel. La corda es va trencar i l'escalador va patir una caiguda de 30 metres d'altura. Va succeir al pic de Cabrones, a la serralada càntabra dels Picos d'Europa.

La seva dona, Elena, de 48 anys, i la seva filla, Alicia, de 10, eren amb ell i van presenciar el moment fatídic. Va ser Elena qui va relatar el que havia passat: «Estàvem acabant la ruta, rapelant, ell va veure una corda auxiliar que semblava nova i s'hi va enganxar, però es va trencar i va caure trenta o quaranta metres".

Elena assegura que Alfonso, enginyer de professió, era «un escalador expert» i que practicava aquest esport des dels cinc anys. Al trencar-se la corda, va caure al buit per una esquerda. Ella, sanitària de professió, va ascendir fins arribar a una zona amb cobertura per a trucar a emergències.

El calvari d'Elena i Alicia després de l'accident

L'home estava conscient, segons ha explicat la seva dona, i una metge va acudir al lloc dels fets amb un helicòpter d'emergències. Alfonso tenia un politraumatisme molt greu, i va morir tres hores després a l'hospital HUCA d'Oviedo. Mentrestant, la seva dona i la seva filla es van quedar al lloc i van ser ateses per un bomber.

L'helicòpter que havia de rescatar-les va haver de fermitja volta per la mala visibilitat a causa de la boira. Mare i filla, en un estat de gran nerviosisme, van haver de baixar pel seu propi peu fins a la falda de la muntanya. Ho van fer amb l'ajuda del bomber i d'un guia del refugi de Cabrones.

A les dues de la matinada van arribar al refugi, on van passar la nit. Hores després van ser portades en helicòpter al lloc on tenien estacionat el vehicle. I des d'allà van poder anar a l'hospital, on els van dir que Alfonso havia mort.

Alfonso i Elena eren escaladors experts i havien transmès aquesta passió a Alicia, que, de fet, es va fer famosa quan va escalar l'Urriellu amb només 5 anys. Tota una proesa per a una nena que aquest dimecres, segons relata 'Faro de Vigo', consolava la seva mare a la sala d'espera d'Urgències de l'HUCA.

Allà es van viure moments de gran dolor i Elena va haver de fer el cor fort per a organitzar les exèquies del seu marit. La prioritat ara és traslladar les restes del muntanyenc a Galícia, on serà incinerat. Mentrestant, la seva dona i la seva filla s'han quedat a Oviedo.

Segon succés en pocs dies

Fa només uns dies, en un lloc molt a prop d'on va morir Alfonso, dos muntanyencs càntabres van haver de ser auxiliats. Ramón González i José Antonio García van romandre tres dies sense poder-se moure en una paret vertical. Va succeir a un quilòmetre en línia recta del pic de Cabrones.

Ramón i José Antonio es van confondre de canal quan es dirigien al refugi de Cabrones. Van quedar atrapats en una lleixa de dos metres amb un abisme de trenta metres sota seu. Van haver de sobreviure amb unes barretes energètiques com a únic aliment i exposats a temperatures molt baixes.

Un cop fora de perill, els dos muntanyencs van explicar que no podien dormir per no caure i que no haurien pogut resistir una nit més. Van ser trobats amb símptomes d'hipotèrmia, però afortunadament es recuperen favorablement. Hores després va tenir lloc l'accident en què va morir Alfonso.

Al mateix lloc, una muntanyenca de 36 anys va haver de ser rescatada fa dues setmanes amb un traumatisme a l'esquena. La dona es va accidentar quan es dirigia al refugi de Cabrones i va haver d'esperar a dos mil metres d'altura fins que va arribar l'helicòpter. En aquest cas, la cosa sí que va acabar bé.