Imatge de la plantació de marihuana a una nau de Palamós que ha estat desmantellada.

La Policia Nacional, en alerta: Busquen des de fa 10 dies uns fugitius a Catalunya

La Policia Nacional va registrar, davant una sospita, una nau de Palamós, on van localitzar 1.600 plantes i la llum punxada, però a cap responsable de la plantació

La Policia Nacional busca els responsables d'una megaplantació de marihuana instal·lada a una nau industrial de Palamós, en què aquests, que no han pogut ser identificats, haurien defraudat gairebé 20.000 euros per tenir la llum punxada. La policia estatal va entrar, registrar i desmantellar la nau el passat dimarts 10 d'agost, gràcies a les sospites dels agents especialitzats en narcotràfic del mateix cos que s'estava produint droga dins del recinte.

En l'entrada a la nau, els agents de policia es van trobar amb tres plantacions diferents, totes a ple rendiment, que concentraven un total de 1.597 plantes de marihuana. Els agents també van comprovar que la llum de les làmpades que s'utilitzen per cultivar la marihuana i de la resta d'aparells necessaris estava punxada, fet que va provocar el desfalc de prop de 20.000 euros.

La Policia Nacional busca els responsables

No obstant això, el que no va trobar la Policia Nacional són els individus responsables de la plantació. Ara, els agents segueixen investigant per intentar trobar els responsables de plantació, detenir-los i fer-los passar a disposició del jutge de guàrdia de la Bisbal d'Empordà, que és qui porta la causa.

La Policia Nacional recorda que aquest tipus d'instal·lacions elèctriques fraudulentes no només són un perill pels constants talls de llum que poden provocar i afectar els veïns. A més, també poden provocar sobrecàrregues que es puguin produir a la xarxa de distribució i que generen avaries.

Catalunya, punt d'interès del cultiu de marihuana

Segons dades extretes per la Comissaria General d’Investigació Criminal dels Mossos, que alerta del perill públic del cultiu de marihuana, a Catalunya s'ha passat de detectar 132 plantacions l'any 2015 a 368 el 2019. Aquell mateix any, les plantes interceptades van ser 221.000. El 2020, es comptaven 34 màfies especialitzades i es va detenir 2.279 persones.

La mateixa unitat dels Mossos alertava l'any passat al diari 'Ara' que aquestes activitats solen tenir violència al voltant, i que Barcelona i Catalunya s'estan convertint en un pol d'atracció d'una activitat econòmica vista cada cop més des de l'òptica comercial. Segons els mateixos Mossos, cada dia es descobreixen un centenar de plantacions de cànnabis. Per això, des del 2018, la policia ha activat un pla per actuar en plantacions de marihuana, tant grans com petites, i prioritzar les investigacions.

Detencions, desmantellaments i intercepcions 'in fraganti'

De fet, precisament, aquesta setmana s'han detectat nombroses plantacions i persones traficant marihuana. El passat dilluns, 16 d'agost, la Guàrdia Civil va intervenir 112 quilograms de marihuana dins d'un vehicle a Portbou, a la comarca de l'Alt Empordà, que transportava un individu de 37 anys que va ser detingut. Dies abans, els Mossos havien desmantellat dues plantacions amb més de 18.000 plantes al Solsonès, en un recinte que s'abastia de l'aigua del pantà de la Llosa del Cavall.

I això no és tot. Mirant enrere al temps cal recordar la troballa de vint quilos de marihuana i objectes sospitosos a la frontera amb l'Estat francès, feta a principis de juliol. Però res més lluny de la realitat. També aquesta setmana, s'han comissat vora 22 quilos de marihuana amagada en tres maletes en un cotxe a La Jonquera i s'ha detingut sis persones al Baix Llobregat que distribuïen marihuana per tota la comarca.

A més, s'han desmantellat dues plantacions més, a una nau industrial de Torrefarrera, al Segrià, i en un barranc a prop del pantà de Santa Anna, a la Noguera.