Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ana Aguilar, familiar víctimes tiroteig Texas

Ana, la dona que va perdre quatre nens al tiroteig de Texas

La dona ha explicat com la seva família va perdre quatre menors a la tragèdia de Texas

El tiroteig perpetrat dimarts passat pel jove de 18 anys Salvador Ramos a l'Escola Primària Robb d'Uvalde (Texas) que va ocasionar les morts de 19 nens i dues professores ja és considerat com el més mortífer de la dècada als Estats Units.

Una família hispana resident en aquesta localitat plora la pèrdua de quatre menors, tres nenes i un nen, que van morir a la massacre. A més, una cinquena nena va ser ferida al tiroteig i va haver de ser operada d'urgència.

Ana Aguilar, la mare dels quatre nens, ha explicat al canal Telemundo 51 el que aquesta gran tragèdia ha suposat per a tota la família.

Familiars dels nens morts a Texas
Els familiars dels nens es van apropar a l'escola quan van assabentar-se de la notícia | Telecinco

«Com sobreviurem sense aquells petits que ja no estan entre nosaltres?», es lamentava la dona davant de les càmeres, visiblement afectada.

Assegura no comprendre com l'atacant ho va fer per entrar a les aules i disparar als nens. «Com va entrar ell a l'edifici? Com va entrar a la classe? Per què? Si eren àngels...».

Els tirotejos massius, en alça

El jove atacant havia adquirit un fusell AR-15 i més de 300 municions només fer els 18 anys. Es tracta d'un fusell d'assalt militar extremadament letal i concebut per matar un gran nombre de persones en temps rècord.

El Violence Policy Center, un centre d'estudis especialitzat, va declarar que «no hi ha diferència important entre aquests fusells i les armes militars».

Imatge de Salvador Ramos.
Salvador Ramos, l'autor de la matança a l'escola. | Xarxes socials

I és que comprar una arma d'aquestes mateixes característiques és una cosa freqüent i possible en un país com els Estats Units. Els antecedents penals o psiquiàtrics no són tinguts en compte per a la compra d'una arma al país, ni tan sols cal comptar amb una llicència específica d'ús.

Als Estats Units qualsevol persona gran pot adquirir una arma llarga, com una escopeta o un rifle, mentre que als 21 ja es poden comprar armes de foc curtes o de mà.

El país fa dècades que pateix tirotejos d'aquestes característiques i són recurrents a escoles i instituts. Només el 2022 s'han comptabilitzat 144 tirotejos massius.

Foto escola amb policia
La família va perdre quatre nens i un cinquè va resultar ferit  | AP

Un error policial

Fins a 21 persones van perdre la vida al tiroteig perpetrat per Salvador Ramos dimarts passat a Texas. L'atacant va entrar fortament armat a l'Escola Primària Robb i va disparar a boca de canó.

Una vintena de policies van estar esperant el noi fora d'una aula durant 40 minuts. Ara, el director del Departament de Seguretat Pública de Texas, Steven McCraw, admet que va ser un error. «Va ser la decisió equivocada. Punt».

Una demora en la resposta que es va donar perquè van pensar que «cap nen no estava en risc» de moment i que hi havia prou temps per obtenir les claus de l'aula del conserge de l'escola.

McCraw va dir als periodistes que hi havia prou agents dins de l'escola i que no es requeria del protocol de tirador actiu. «En retrospectiva, on estic assegut ara, és clar que no va ser la decisió correcta», ha lamentat.