Andreu Joan Martínez, el nou director general dels Mossos d'Esquadra

Ja va ser un alt càrrec a Interior amb el conseller Felip Puig | Una altra coneguda de l'època Puig, Joana Vallés, serà la cap de comunicació del departament

L'equip de Miquel Buch a Interior es va perfilant. Els nomenaments del seu equip, més enllà del secretari general, encara no s'han fet oficials però els noms ja s'han posat sobre la taula i només falta que surtin publicats al Diari Oficial. El conseller i el secretari general s'han reunit amb diverses persones els darrers dies ja a la seu del departament i el nou equip, el que haurà de reconstruir la conselleria post article 155, ja s'ha posat mans a la feina. S'ha conegut qui serà el director general de la policia, una de les peces claus del departament, i també qui portarà el gabinet del conseller i la comunicació del departament. Dos d'ells, vells coneguts del departament quan el comandava el recordat Felip Puig.

Torna un altre conegut del departament

Andreu Joan Martínez (Sant Cugat, 1964) torna a Interior per substituir a Pere Soler —cessat per l'article 155.  L'home que va ser director general de Seguretat amb el conseller Felip Puig torna al departament del carrer de la Diputació, ara, com a director general de la Policia.

Andreu Joan Martínez, a la dreta, en una imatge d'arxiu.
Andreu Joan Martínez, a la dreta, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

 

Serà l'encarregat de comandar, políticament, els Mossos d'Esquadra. Serà, abans del cap dels Mossos —que encara no se sap qui acabarà sent, si el comissari Ferran López o algun altre comissari del cos— el darrer cap polític. Per sobre seu, el secretari general del departament, Brauli Duart, el conseller Miquel Buch i, finalment, i tal com marca la llei, el president de la Generalitat, Quim Torra. Igual com Brauli Duart, Martínez ja ha tingut responsabilitats al departament d'Interior.

El nou director general de la Policia és de Sant Cugat, fins ara havia estat un alt càrrec de la Corporació de Mitjans Audiovisuals com a director d'Estratègia Corporativa, sota les ordres de Duart, i és militant del PDeCAT. Advocat de formació, ha tingut diversos càrrecs relacionats amb el Govern de la Generalitat de Catalunya. Ha estat formador intern de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i formador titular de l'Aula Virtual de l'EAPC des del 2004. També és professor de Dret Administratiu en formació semipresencial a la Universitat Pompeu Fabra des de setembre del 2007 i va ser el cap del Servei Territorial de Trànsit a Tarragona.

Manel Pardo, que també va ser part de l'equip de Puig al departament, torna a la conselleria i serà el director general de Bombers. Va ser, llavors, director general de Protecció Civil.

Trapero, López o qui? El primer dubte del director general

Una de les més complicades decisions que haurà de prendre el nou director general de la policia quan sigui nomenat serà escollir qui serà el cap de la policia. En aquest perfil del conseller Miquel Buch a CatalunyaDiari.cat ja vam apuntar quines possibilitats tenia el nou equip del departament de cara a decidir qui comandarà policialment el cos després de la destralada de l'article 155, que va cessar el major Trapero. Andreu Joan Martínez pot restituir Trapero —algunes fonts apunten que ell no ho vol—, mantenir el comissari Ferran López o escollir un altre comissari del cos.

Pere Ferrer i Joana Vallés, l'equip tècnic del conseller

Tal com ja va avançar CatalunyaDiari.cat, Pere Ferrer, que ja va ser cap de gabinet dels consellers Jané i Forn, tornarà a ser nomenat amb Miquel Buch. Ferrer va ser el cap de gabinet de la regidoria de Mobilitat en l'època de Trias a l'Ajuntament de Barcelona, que encapçalava Eduard Freixedes.

I una altra coneguda del departament, la periodista Joana Vallés (Reus, 1964), torna a Interior. Va ser la cap de comunicació del conseller Felip Puig, amb qui va estar a Interior fins que Puig va ser nomenat conseller d'Empresa, on va anar amb ell. Vallès té força experiència en comunicació política. Fou responsable de premsa de CDC, cap de comunicació del Portaveu del Govern, del departament de Medi Ambient i de Política Territorial. Els darrers anys ha treballat de consultora en comunicació institucional i ha col·laborat en programes de Televisió de Catalunya.  Vallés substitueix a Ester Sastre, que va ser nomenada pel ministre de l'Interior espanyol Juan Ignacio Zoido quan van prendre el control del departament amb l'aplicació de l'article 155.