Ángel Ruiz-Valdepeñas sent entrevistat per un reporter

Ángel, el metge espanyol negacionista assenyalat per la mort d'un bebè

Ángel Ruiz-Valdepeñas reconeix que va participar en el part i que tot va anar bé

 El doctor Ángel Ruiz-Valdepeñas acumula gairebé tres dècades d'experiència al món de la medicina, quasi sempre vinculat al camp de les urgències. Fins fa poc, exercia en un centre de salut de Formentera amb contracte eventual «per a cobrir guàrdies».

El mes de maig passat, el seu nom va sonar amb molta força després que el Col·legi Oficial de Metges de les Balears el sancionés. Li va suspendre la col·legiació durant sis anys i li va imposar una sanció de 16.660 euros. Tot això, per negar la pandèmia del coronavirus.

Fa poc, Ángel Ruiz va tornar a protagonitzar els titulars. Va participar en un part en un domicili de Santa Eulàlia en què el bebè va patir una parada cardiorespiratòria. Al cap de quatre dies, el nadó va morir a l'hospital Son Espases, a Palma de Mallorca.

El doctor va confirmar a 'Nius' que havia atès el part de la criatura a petició de la família. Explica que havia nascut bé i que per motius desconeguts va entrar en parada cardiorespiratòria. Se'l va interrogar sobre la possibilitat que atengués més parts a domicili, cosa que no va voler entrar a valorar.

Va assegurar que «els pròxims dies enviarà la informació corresponent al Col·legi». La Guàrdia Civil ja ha obert diligències contra ell. I l'òrgan col·legial ja ha advertit que prendrà algun tipus de mesura contra el metge negacionista.

Detall dels peus d'un bebè
Pel que sembla, Ángel Ruiz-Valdepeñas va atendre un part en un domicili | Unsplash

Tenen previst personar-se com a acusació particular en cas que es determini que és responsable de la mort del bebè. El vicepresident, Carles Recasens, va assenyalar que havia conversat amb el metge feia uns minuts. Això sí, no va voler revelar res del que havien parlat.

«Ens ha dit que enviarà tota la informació del que va passar per escrit al president del Col·legi», apuntava. Portaven des de la setmana passada intentant localitzar Ángel Ruix, però fins ahir, dilluns, no van aconseguir parlar amb ell.

Recorden que el 2021 aquest òrgan va sancionar Ángel Ruiz per haver vulnerat greument diferents articles del Codi Deontològic. Però els enfrontaments amb ell «venen de lluny». L'expedient se li va obrir el setembre del 2020 amb motiu d'unes declaracions que va fer a mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

Va negar la pandèmia de la covid-19 i instava a desobeir les obligacions imposades per les autoritats. Entre aquestes, el distanciament social o l'ús de la mascareta.

Gent amb mascareta al carrer
Ruiz-Valdepeñas és contrari a les vacunes i a l'ús de la mascareta | Europa Press

En vista d'això, consideraven que els fets eren «d'extrema gravetat i d'una irresponsabilitat gravíssima». Sobretot perquè «susciten un estat de confusió, por i alarma social». El que en definitiva representa «un risc important per a la salut pública».

Ángel Ruiz, un metge amb un ampli historial

El Col·legi de Metges de les Illes Balears revela que Ángel Ruiz ha comès dotze infraccions greus. Totes relacionades amb la qualitat de l'atenció mèdica, publicitat o feina a les institucions, en què promocionava accions contràries a l'evidència científica.

Durant aquest període, l'hospital de Formentera «el va suspendre de sou i de feina». A més, hi ha «constància que no ha exercit la professió en cap centre públic de les illes», assegura 'Nius'. Això sí, desconeixen si ha pogut atendre algun part a domicili, cosa que ell havia revelat a la premsa.

Expliquen que el sancionat va interposar un recurs al Jutjat contenciós administratiu de Palma. No estava d'acord amb la sentència, però això no afecta gens la «suspensió de la col·legiació», així que, ara per ara, té les portes tancades a exercir de metge.

El doctor Ángel Ruiz-Valdepeñas va ser un dels fundadors a Espanya de l'organització negacionista Médicos por la verdad. Aquest col·lectiu és contrari a la «quarantena per a persones sanes, les vacunes com a única solució i les mascaretes per a malalts asimptomàtics».