Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de la Guàrdia Civil i del noi desaparegut.

Apareix en un altre poble el Guillermo, el noi de 14 anys que buscaven a Espanya

L'assetjament escolar sembla que està darrere de la desaparició de Guillermo Salas Bautista

Guillermo Salas Bautista, un adolescent de 14 anys que havia desaparegut a Olivares (Sevilla), ha estat trobat en bon estat. Així ho han confirmat fonts de la Guàrdia Civil a la família del noi aquest mateix matí. El programa Hoy en Día de Canal Sur acaba de donar la primícia en directe.

El jove havia desaparegut sense deixar rastre dimarts passat i un ampli dispositiu l'estava buscant des de feia hores. L'associació SOS Desaparecidos es va bolcar a la recerca del jove i finalment el cas ha tingut un desenllaç feliç. S'estudien problemes d'assetjament escolar com a causa de la desaparició.

La família de Guillermo Salas va denunciar la desaparició dimarts passat després de veure que el menor no donava senyals de vida. Aquest matí han rebut la trucada que feia hores que esperaven, posant fi així a la seva angoixa. En els darrers mesos, hi ha hagut estranyes desaparicions de menors a Espanya.

Bones notícies per a la família

La caserna de la Guàrdia Civil de San Juan de Aznalfarache (Sevilla) s'ha comunicat aquest matí amb la mare del menor desaparegut. La mare estava acompanyada de la seva filla de 16 anys, germana del noi que buscaven des de dimarts. Totes dues han rebut la bona notícia que havia estat trobat.

Foto de Guillermo Salas Bautista.
Guillermo Salas Bautista, el jove que han trobat sa i estalvi. | Cedida
 

El jove ha aparegut sa i estalvi i està sent custodiat per la Guàrdia Civil a San Juan de Aznalfarache. La mare i la menor han esclatat de joia en rebre la notícia i celebren que tot hagi acabat bé. Ara han partit d'Olivares, a uns 15 quilòmetres, per reunir-se amb el noi i poder abraçar-lo.

El programa de Canal Sur ha apuntat a l'assetjament escolar com a motiu de la desaparició d'aquest noi. «Fixeu-vos fins a quins extrems pot arribar una persona particularment immadura, amb només 14 anys, per la xacra de l'assetjament escolar», afirma el presentador. També explica que l'assetjament va començar fins i tot abans, quan encara era més jove.

Hauria estat víctima d'assetjament escolar

Guillermo hauria estat objecte d'assetjament escolar des de fa temps i això hauria motivat la seva fugida. Per això es temien el pitjor i durant hores la família ha viscut amb molta angoixa la seva absència. La tasca de la policia ha resultat molt efectiva i en qüestió d'hores han aconseguit trobar el seu parador.

Guillermo tenia 14 anys, però aparentava tenir-ne 18 per la seva forta complexió física. Les autoritats van compartir la seva foto per demanar la col·laboració ciutadana i localitzar-lo com més aviat millor. Quan va desaparèixer portava una jaqueta verda caqui i una bossa grisa de la marca Fila, segons van informar.

48 hores després el noi ha aparegut en bones condicions, i ara es podrà abordar detingudament el problema de l'assetjament. No és un cas aïllat, ja que molts joves a Espanya pateixen assetjament i acaben cometent una bogeria. En aquest cas, sortosament, la ràpida actuació ha evitat una desgràcia.

Com actuar davant d'un cas d'assetjament

Aquests casos són molt difícils de detectar perquè els adolescents solen patir en silenci el drama de l'assetjament. És important fer un seguiment constant dels joves per advertir qualsevol alteració de la conducta. Davant de qualsevol sospita cal posar-ho en coneixement del centre i demanar ajuda a un professional.

L'aparició d'un canvi a l'estat d'ànim del menor pot ser un indicador clar de bullying. Si notes que el teu fill està trist, apàtic, irritable, cansat o temorós han de saltar totes les alarmes. Hi ha detalls més evidents, com l'aparició de blaus, cops, roba trencada o objectes sostrets.

Davant la sospita hem d'escoltar els fills i transmetre una sensació de seguretat i confiança. Només mitjançant aquesta confiança podrem obtenir informació útil que després podrem traslladar a les autoritats. És crucial comunicar la sospita al personal docent i als professionals.