Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de Marta del Castillo, desapareguda l'any 2009 a Sevilla

Un jutge dona la primera alegria als pares de Marta del Castillo

Les noves proves autoritzades tenen com a únic objectiu saber on és Marta del Castillo

Marta del Castillo va desaparèixer el 24 de gener de 2009 a Sevilla, i des de llavors on es troba el seu cos continua sent un misteri. L'aparició de noves proves ha tornat l'esperança als pares de la jove en els últims mesos. Ara acaben de rebre la primera bona notícia en molt de temps.

El magistrat del jutjat d'instrucció número 4 de Sevilla ha autoritzat la sol·licitud d'accés als mòbils de Miguel Carcaño i Marta del Castillo. Autoritza així la sol·licitud del pèrit Manuel Huerta, cap executiu de l'empresa Lazarus. Deixa, però, fora de la investigació a la resta d'implicats.

Es tracta d'un primer pas important per aclarir la ubicació de Miguel Carcaño i Marta del Castillo la nit dels fets. Això obre l'esperança que la geolocalització permeti als investigadors delimitar una zona per a la recerca del cos. La família de Marta confia a estar cada cop més a prop del final.

El jutge autoritza la prova

Segons informa el Diario de Sevilla, la decisió del magistrat permet facilitar els codis PUK per desbloquejar les targetes SIM dels telèfons. Ho autoritza per als dispositius de Miguel Carcaño i Marta del Castillo, però no per a la resta dels implicats. El mateix Carcaño no s'ha oposat a la investigació.

Els pares de Marta del Castillo
Els pares de Marta del Castillo estan desesperats per trobar el cos de la filla. | Europa Press

 

En una carta recent, Miguel Carcaño va autoritzar la pràctica de les diligències interessades respecte al telèfon o telèfons de què n'és el titular. Miguel Carcaño és l'únic dels implicats que segueix a la presó. «Ja es va acabar el temps en què mentia per encobrir el meu germà», deia a la carta.

Això ha motivat la decisió del jutge d'autoritzar el desbloqueig dels telèfons per continuar avançant a les indagacions. Tot i això, denega el permís per a la resta de terminals telefònics «per referir-se a persones per als quals no existeix una causa que ho justifiqui». A més, no consta que aquests hagin consentit.

Podran accedir al telèfon de Miguel Carcaño

Per tant, el pèrit podrà accedir al mòbil de Miguel Carcaño, però no als terminals del seu germà Francisco Javier Delgado. Tampoc els de la parella de Francisco Javier i els de Samuel Benítez i el Cuco. Tots quatre van ser absolts al seu dia i actualment es troben en llibertat al carrer.

La interlocutòria del jutge aclareix que l'objecte del procediment és «la comprovació, si fos possible, del lloc on es troba el cos de Marta del Castillo». Això, «sense que a través d'això pugui assolir-se a una revisió del ja enjudiciat». Tampoc podrà motivar una ampliació de la instrucció.

És a dir, que aquesta nova prova s'utilitzarà només per a la localització del cos de la víctima. Però, en cap cas, no podrà ser usada com a prova per revisar les penes que van ser determinades a la sentència. El jutge ha deixat clar que «no té per objecte l'esclariment de l'autoria dels fets».

Demana ampliar la sol·licitud

La interlocutòria judicial ho deixa molt clar per evitar confusions, ja que de la sol·licitud del perit se'n desprenia la intenció de reobrir la causa. En tot cas, el jutge insta el pèrit a detallar exactament la titularitat de les targetes SIM que vol desbloquejar. A la sol·licitud no s'identifiquen els telèfons a què estarien vinculats ni la titularitat de les targetes.

Fotomuntatge de Marta del Castillo i Miguel Carcaño
Podran accedir als telèfons de Miguel Carcaño i de Marta del Castillo. | CatalunyaDiari
 

La família de Marta del Castillo no està d'acord amb les darreres decisions judicials que impedeixen investigar el germà de Miguel Carcaño. En els darrers mesos han manifestat la seva convicció que Miguel va encobrir el seu germà. Però les darreres decisions judicials semblen anar orientades cap a la no ampliació de la investigació.

Per això volen impugnar la decisió del jutge d'excloure les dades telefòniques dels altres implicats. L'advocada Immaculada Torres, qui exerceix l'acusació, ha manifestat la seva discordança amb la decisió. Ho considera un «canvi de criteri» inexplicable respecte a allò que es va autoritzar l'abril de l'any passat.

Demanen continuar investigant

L'abril del 2021, el magistrat va autoritzar la clonació del mòbil de Miguel Carcaño i va demanar a les companyies telefòniques les dades dels altres implicats. Des de llavors «no s'ha produït cap fet nou i la prova ja estava concedida», apunta l'advocada. Per això no entenen el canvi de criteri.

L'advocada fa referència novament a la setena versió de Miguel Carcaño, en què atribueix els fets al seu germà. Considera que la justícia «s'anticipa a allò que pugui sortir de les proves proposades». Per això lamenta que no s'hagi permès a la policia continuar investigant davant de l'aparició de noves proves.

En definitiva, la decisió obre una nova esperança per trobar el cos de Marta del Castillo tretze anys després. Però també tanca la porta a continuar investigant i esclarir la responsabilitat de l'assassinat. Els pares de Marta esperen ara allò que puguin aportar les noves proves.