Fotomuntatge amb una foto del lloc dels fets.

Pau, el noi de 34 anys que ha aparegut mort a milers de quilòmetres: no és un accident

Pau Zaragoza Ripoll, mestre de Sant Mateu (Castelló), ha estat trobat mort amb signes de violència a Guatemala

La policia de Guatemala investiga com a un presumpte assassinat la mort d'un espanyol de 34 anys al país centreamericà. Pau Zaragoza Ripoll, veí de Sant Mateu (Castelló), ha estat trobat mort a Guatemala amb signes de violència. Les autoritats han iniciat una investigació per resoldre el cas.

El cos del jove espanyol va ser trobat penjat d'un arbre i amb signes evidents de violència. Feia poc temps que era mort quan van trobar el seu cadàver, al costat de la documentació personal. La unitat de recerca criminal de la policia guatemalenca ha assumit el cas com un possible crim.

La tràgica notícia ha arribat fins a Espanya, provocant una gran consternació per l'entorn del jove mort. Es desconeix per ara si el jove era a Guatemala de viatge o si hi residia. L'autòpsia i la investigació policial hauran de dilucidar les circumstàncies d'aquesta mort tan misteriosa.

Senyals de violència

La policia guatemalenca ha confirmat que el cos trobat sense vida en un poble de Sololá, al sud del país, correspon a Pau Zaragoza Ripoll. El veí de Castelló de 34 anys estava penjat d'un arbre i tenia diverses ferides als braços i les cames. «Tenia molts cops i estava tacat de sang», diu l'informe preliminar.

Foto de l'aixecament del cadàver.
Aixecament del cadàver de Pau a Guatemala. | Arxiu
 

El cos va ser trobat en un poble rural de Las Canoas de San Andrés, a la regió de Sololá. Allí el bany sol estar situat fora de la casa i una veïna va sortir cap al servei sanitari quan va advertir la presència d'un cos penjat. La dona, espantada, va avisar els líders comunals del poble.

El cas va provocar una gran consternació perquè, segons afirma l'agutzil del poblat, «no havia passat mai una cosa així a la nostra comunitat». Quan les autoritats van arribar al lloc de la troballa, el jove ja havia mort. En una primera observació van establir que feia poques hores que era mort.

Cas sota investigació

«Fa poques hores que és mort, es veu a primera vista que va rebre diversos cops i que els braços i les cames estan tacats de sang», afirma l'oficial d'emergències. Segons aquest professional, «seran els investigadors i els metges els que determinin a través de l'autòpsia la causa de la mort».

La División Especializada de Recerca Criminal (DEIC) de la Policia Nacional Civil de Guatemala es va fer càrrec de tot. També el Ministeri Públic està seguint el cas, i es van desplaçar diversos pèrits al lloc de la troballa. Ara intenten demanar proves per donar caça als autors del presumpte crim.

A uns metres del cadàver van trobar els documents d'identitat i van poder identificar el mort. El cos va ser traslladat al dipòsit de cadàvers de l'hospital de la regió de Sololá, on es faran les gestions oportunes. Probablement el cos serà repatriat a Espanya perquè rebi sepultura.

Mestre de Castelló

Segons ha revelat El Periòdic, Pau Zaragoza és mestre de professió i veí d'una petita localitat castellonenca. A la zona on ha aparegut mort hi ha un centre de meditació que és freqüentat per estrangers. La policia investiga ara si aquest mestre espanyol podria haver estat al centre.

Tot i això, la mateixa comunitat ha informat que cap dels seus membres es troba desaparegut. La tasca principal de la policia ara consisteix a establir la relació de la víctima amb el lloc on va ser trobat. Què feia el Pau allà i amb qui es relacionava pot ser determinant.

El cos va aparèixer nu i penjat d'un arbre, i per l'aparença de l'escena descarten que s'hagi llevat la vida. La premsa local a Castelló i el País Valencià s'ha fet ressò de la notícia, que ha causat una gran consternació a la regió. De moment, la investigació continua en marxa.