Francisco García

La família de Francis, amb l'ai al cor: troben restes humanes on va desaparèixer

Francisco García, pescador de 47 anys, va desaparèixer fa 80 dies mentre pescava a Granadilla (Tenerife)

Francisco García, pescador de 47 anys, va desaparèixer el passat 20 de juny mentre pescava al port de Granadilla (Tenerife). Un dispositiu l'ha estat buscant durant totes aquestes setmanes, sense èxit. Ahir es van trobar restes humanes al lloc on va desaparèixer, que estan sent analitzades.

Les restes humanes han aparegut a un quilòmetre de la costa, a la zona delimitada on busquen Francis des de fa 80 dies. L'estat del cos ha fet impossible determinar-ne la identitat i la policia judicial està esperant els resultats. Els familiars de Francis estan a punt de perdre l'esperança.

Cal tenir en compte que, a més de Francisco, quatre persones més han desaparegut a la mateixa zona, totes elles al mar de Granadilla. En tot cas, els investigadors confien que la troballa ajudi a resoldre, almenys, un d'aquests casos.

Després de la seva desaparició fa més d'onze setmanes, els familiars de Francis confien a què tornarà. Han remogut el cel i la terra per trobar-lo, però ara només volen acabar amb la incertesa i poder donar-li sepultura si és el cas.

Escasses possibilitats d'èxit

El cas de Francis va quedar enfosquit per la recerca d'Anna i Olivia en aigües de Tenerife. Francis va desaparèixer mentre pescava a bord del vaixell familiar Punta Abona. Sense voler, es va enganxar la cama a una nansa i va acabar arrossegat fins a la mar, on li van perdre el rastre.

La seva cerca no ha comptat amb els mitjans tècnics d'altres casos i, després de dos mesos i mig, segueixen sense notícia del pescador. Tot i la manca de recursos, un equip de recerca compromès no ha deixat de treballar en el seu rescat. Es reuneixen freqüentment i tracen estratègies per trobar-ne el parador.

La tenacitat ha tingut premi i, finalment, han trobat unes restes humanes que podrien pertànyer a Francis. Les proves d'ADN hauran de confirmar-ho, però és la primera bretxa de llum que apareix en setmanes. Encara que no siguin les del pescador, podrien ajudar a resoldre una desaparició.

El dispositiu de recerca està encapçalat pel bussejador i fotògraf Moisés Pires. Té una llarga experiència en operacions com la del 'Prestige', a Galícia, o la del 'Costa Concordia', a Itàlia. Fa setmanes que s'ha centrat exclusivament en el cas de Francis, a qui surt a buscar cada matí.

Aquest cop, el temps és un factor fonamental i l'equip de recerca sap que les possibilitats de trobar-lo s'esgoten. Després de més de dos mesos, és molt probable que el cos s'hagi descompost. No obstant això, l'equip ha deixat clar que «la idea és seguir buscant i no ens plantegem retirar-nos».

El punt on va desaparèixer Francis

Les tasques de rescat han entrat en una «fase profunda» segons la valoració del líder de l'expedició. Han tancat una zona on creuen que podria estar el cos i l'han dividit en dues parts. Això afavoreix la concentració de recursos per optimitzar la recerca del pescador desaparegut.

Una zona és la d'«aigües interiors», que va des de la punta del moll de la Granadilla fins a Montaña Roja. En aquesta zona s'ha produït la troballa de les restes humanes. L'altra és la d'«aigües exteriors», per la qual és necessari un material més tècnic com, robots submarins i escombrat lateral.

Aquests van ser els dispositius que es van utilitzar a les aigües de Tenerife per buscar l'Anna i Olivia. En el seu moment, la gran inversió realitzada i un miracle va permetre trobar el cos d'una de les nenes a 1.000 metres de profunditat. Es tracta d'una fita històrica en la recerca de persones al fons marí.

Tot i que busquen Francis en un ampli radi d'acció, la principal hipòtesi és que és a prop del lloc on va caure a l'aigua el 20 de juny. És aquest el «punt calent» on concentren els seus esforços i on han aparegut les restes humanes. Ara, només toca esperar.