Agents de la Guàrdia Civil en un canal de Massarrojos on ha aparegut el cos de la jove desapareguda

L'aparició d'un altre cadàver revifa el temor d'un assassí en sèrie a Espanya

La troballa del cos sense vida d'una dona en una séquia recorda les morts succeïdes aquest any al País Valencià

Un assassí en sèrie a Espanya que escanya les dones i llança els seus cossos a una séquia. Aquest és el rumor que circulava fa uns mesos arran de diversos crims. La por ressorgeix ara amb la troballa del cos d'una dona en un canal de reg a Cantillana (Sevilla).

El passat dilluns, la Guàrdia Civil va localitzar el cadàver d'una dona a l'interior d'un canal al municipi sevillà de Carmona. Un veí havia trobat el cos de la víctima surant a l'aigua. Va trucar a emergències i van activar el protocol per a aquest tipus de casos.

Al costat d'un equip de forenses, que van confirmar la mort de la dona, hi havia efectius de la Policia Local i la Guàrdia Civil, que van obrir una investigació. Ara estan a l'espera dels resultats de l'autòpsia. Inicialment es tracta com un cas aïllat, sense connexió amb la resta de víctimes.

El rumor sobre l'existència d'un assassí en sèrie a Espanya es va estendre per l'aparició de diversos cadàvers amb característiques similars. Des de novembre de l'any passat, quatre dones van ser estrangulades i llançades a una séquia al País Valencià. Això va aixecar totes les sospites.

Les xarxes socials i els grups de WhatsApp es van omplir d'avisos sobre la presència d'un assassí que matava a dones. El modus operandi d'aquest suposat criminal coincidiria amb el crim d'una altra dona a Sevilla. Però podria ser una simple coincidència, com la resta dels assassinats.

La mort de Johana, l'únic cas resolt

De fet, la policia sempre va tractar la resta dels crims com a casos aïllats sense cap connexió. L'únic cas resolt és el de la mort de Johana Andrea Aguilar a Borriana (Castelló). Un home, la seva parella sentimental, va ser detingut el passat 29 de juny com a presumpte autor dels fets.

El fet que el presumpte assassí de Johana sigui la seva parella sentimental desmunta qualsevol teoria sobre un assassí en sèrie. El cadàver de Johana va aparèixer amb signes d'estrangulament prop d'una séquia. Un veí la va trobar en un paratge natural, sobre un bassal de cap per avall.

Inicialment van pensar en un suïcidi o una mort natural. L'assassí havia preparat l'escena perquè així ho semblés, la qual cosa indica que era un individu metòdic i intel·ligent. Els investigadors no descarten que imités el modus operandi del suposat assassí en sèrie, per desviar l'atenció de la policia.

A Johana la van matar estrangulant-la amb una peça de roba que no portava el dia de la seva mort. Per tant, algú del seu entorn havia aconseguit fer-se amb aquest complement. Això va portar els agents a estrènyer el setge sobre les persones de l'entorn de la víctima.

Olga i Alicia, casos sense resoldre

Lluny de pensar en un assassí en sèrie, la hipòtesi sobre la mort de Johana Aguilar va ser sempre la d'un crim passional. Ara s'ha confirmat que va ser un acte relacionat amb la violència masclista. El seu cas recorda molt al d'Olga Pardo, una dona morta poques setmanes abans, a l'abril.

Olga va desaparèixer sense deixar rastre i va aparèixer dies després morta, en una séquia. Va ser estrangulada pel seu assassí, i des del principi, la investigació es va centrar a interrogar el seu cercle proper. A dia d'avui encara no han trobat l'autor i les indagacions continuen sota secret.

Un altre crim sense resoldre és el d'Alicia Valera, una funcionària d'Elx que va ser estrangulada i llançada a una séquia. Va ser al novembre de l'any 2020 i la policia continua treballant en la hipòtesi d'un possible robatori. Tampoc descarten un mòbil passional, de manera que el seu entorn més proper està en el punt de mira.

Els experts asseguren que l'estrangulament és una manera de matar habitual quan hi ha una proximitat entre víctima i botxí. Per això té sentit que aquests crims fossin comesos per persones de l'entorn de les víctimes. I per tant, es descartaria la presència d'un assassí en sèrie.

Florina, un cas singular

Entre la mort d'Alicia i l'assassinat d'Olga van passar cinc mesos i un altre crim, el de Florina Gogos. La van matar amb el mateix mètode, l'asfíxia, i el seu cos també va aparèixer en un canal a Silla (València). El seu és un altre crim sense resoldre que alimenta la teoria de la conspiració.

Però les seves circumstàncies eren diferents, ja que aquesta jove de 19 anys exercia la prostitució a peu de carretera. Era víctima d'una xarxa de tràfic de dones i es va relacionar la seva mort amb una venjança o amb algun client malvat. De fet, la policia va estar seguint el rastre de l'últim cotxe en el qual va pujar.

Les novetats sobre el cas de la dona morta apareguda a Sevilla haurà d'ajudar a completar el puzle d'aquestes misterioses morts. La policia descarta que hi hagi un assassí en sèrie, però no amaga la seva preocupació per la cadena de successos. De moment, la investigació continua oberta.