Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la bomba de la Guerra Civil trobada a Barcelona

Fan explotar la bomba de la Guerra Civil trobada en una platja de Barcelona

Un guàrdia civil fora de servei va trobar l'artefacte ahir mentre es banyava i, minuts després, es va procedir al desallotjament de l'espai

Platja de Sant Sebastià clausurada a Barcelona
Es va clausurar la platja per la seguretat dels banyistes | Twitter / @bcn_ajuntament

 

ACTUALITZACIÓ 15.55

Els artificiers de l'Armada espanyola, aquest dilluns a les 15.35 hores, han fet explotar la bomba trobada aquest diumenge a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. Amb globus d'elevació submergits, els especialistes l'han traslladat fins a una milla nàutica, 1,8 km, i l'han col·locat a 45 metres de profunditat, de manera que no afectés la xarxa d'oleoductes.

Des de la sorra només s'ha pogut veure un petit esquitx a la superfície de l'aigua com a resultat de l'explosió i es preveu que la platja es reobri durant aquesta tarda. L'artefacte, que contenia 70 quilos de trilita altament volàtil (TNT), es va trobar a uns 25 metres de la platja i a tres de profunditat. Es va col·locar la bandera vermella i es va desallotjar part de la Barceloneta per seguretat dels banyistes.

La bomba de la Guerra Civil es va catalogar com un artefacte «potencialment perillós de manipular»

Els experts de l'Armada espanyola de la base naval de Cartagena  faran explotar aquest matí la bomba trobada el passat diumenge a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. La Guàrdia Urbana va desallotjar ahir la platja al voltant de les 13.00 hores i serà durant aquest matí, del dilluns 26 d'agost, que els membres de l'Armada finalitzaran l'operació.

Els tècnics han arribat al punt de les 01.20 de la matinada i, a hores d'ara, encara no se sap quin serà el tempo escollit per a la detonació. Els GEAS de la Guàrdia Civil, amb la col·laboració de Mossos d'Esquadra i la Policia del port han acordonat la zona i se sap, això sí, que serà una detonació controlada allunyada de la platja, ja que fer-la explotar on es troba pot ser perillós per la gran càrrega explosiva.

Imatge de la bomba de la Guerra Civil trobada a Barcelona
Imatge de la bomba de la Guerra Civil trobada a Barcelona | Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, en aquesta línia, va catalogar l'artefacte de «potencialment perillós de manipular», tot i que sí que van admetre que es tractava d'un projectil aeri «antic» i probablement de la Guerra Civil espanyola i que la seva ona expansiva «podria afectar centenars de metres». Concretament els artificiers  la detonaran a 45 metres de profunditat perquè conté 70 quilos de trilita i és altament volàtil. L'artefacte és de 1936, han explicat fonts de la Guàrdia Civil.

Bombardejos feixistes a Barcelona

L'artefacte explosiu «potencialment perillós de manipular» que va fer canviar de cop la bandera verda per la vermella, i que va obligar a desallotjar una zona considerable de la platja de Sant Sebastià de Barcelona, mesura 1,10 metres d'alt i 80 centímetres de diàmetre; una bomba gairebé centenària que hauria estat llençada per l'aviació feixista que va bombardejar la capital catalana en plena Guerra Civil espanyola. En els últims 33 anys, s’han trobat més de 300 bombes d'aquest conflicte a Barcelona.

L'aviació italiana de Mussolini i l'alemanya de Hitler van ser especialment dures amb Barcelona, que  amb el vistiplau del General Franco, van bombardejar la ciutat en diverses ocasions els anys 1937 i 1938. El 16, 17 i 18 de març del 1938, es van produir els atacs més cruents d'aquesta tipologia, que amb objectius específicament civils, van deixar prop de 1.300 morts i 2.000 ferits, el segon bombardeig amb més víctimes de la guerra després del de Guernica, a Euskadi.

També et pot interessar...