El recurrent rumor sobre els Mossos i l'escopeta de disparar pilotes de goma

Una falsa teoria sobre l'ús de pilotes de goma córrer per les xarxes socials cada cop que els agents d'ordre públic de la policia catalana utilitzen l'escopeta que ara es fa servir per disparar salves, trets sense projectil només per fer soroll

Un agent de la BRIMO de Mossos amb una de les escopetes per disparar salves.
Un agent de la BRIMO de Mossos amb una de les escopetes per disparar salves. | CatalunyaDiari.cat

Aquest dissabte, 2 de juny, a Mataró, al Maresme, unitats d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra s'han desplegat per separar i evitar l'enfrontament entre dues manifestacions de caràcter polític diferenciat: un grup espanyolista amb grupuscles d'extrema dreta sota el lema «Tornem a ser la locomotora d'Espanya!» i davant un grup convocat pel CDR de Mataró. La manifestació unionista ha estat poc seguida però igualment la policia de la Generalitat ha organitzat diferents línies policials per evitar que les dues marxes es trobessin. Més enllà d'un moment de tensió per una petita baralla entre els mateixos manifestacions a favor de la unitat d'Espanya, no s'han hagut de lamentar incidents greus. Els agents, en aquest cas de l'Àrea de Recursos Regionals Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra, igualment, per prevenció, s'han desplegat preparats amb cascs, escuts i armats també amb una escopeta.

El rumor de les pilotes de goma

I com és habitual quan hi ha intervencions d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra, sobretot els darrers mesos, amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola i la intervenció del cos per part del ministeri de l'Interior espanyol, comença a córrer el rumor de nou: «Els mossos han exhibit armament prohibit pel Parlament de Catalunya avui a Mataró per protegir els feixistes» deia una piulada del CDR de Mataró amb una imatge d'un agent amb una escopeta. El tuit d'aquest compte rebia un miler d'interaccions, la majoria, censurant aquesta imatge i demanant explicacions al nou cap polític de la policia, el maresmenc Miquel Buch.

Un agent de l'ARRO dels Mossos amb una escopeta per disparar salves.
Un agent de l'ARRO dels Mossos amb una escopeta per disparar salves, a Mataró. | Cedida

 

L'arma que porta l'agent de l'ARRO dels Mossos a la foto que ha piulat el CDR de Mataró i que també es pot veure en aquesta imatge —l'agent que porta l'arma, amb més clar, a la foto de dalt— és certament una escopeta que pot servir per disparar pilotes de goma però ja no es fa servir amb aquesta finalitat.

Segons han confirmat fonts de la policia catalana a CatalunyaDiari.cat, els projectils no es fan servir i només s'utilitzen aquestes armes per disparar salves; trets sense projectil que es fan servir en moments de tensió durant desordres públics per fer soroll. És una manera que tenen els agents per mantenir les línies policials i fer recular els esvalotadors, amb el fort soroll que fa l'arma quan es dispara. L'escopeta es carrega amb uns cartutxos que porten pólvora per fer la detonació però que no incorporen munició, per tant, és impossible que facin mal als manifestants. Les noves armes que fan servir els Mossos per disparar el projectils de foam no permeten fer salves i per això es segueixen fent amb aquestes armes.

Salves a la Delegació del govern espanyol a Barcelona

Si bé a Mataró els Mossos d'Esquadra no van haver de disparar salves, sí que ho van fer fa poques setmanes durant els aldarulls que es van produir als carrers propers de la delegació del govern espanyol, a Barcelona. Durant un cap de setmana els CDR van convocar concentracions a l'exterior d'aquesta delegació arran de la detenció, a Alemanya, del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

En un dels punts calents, a la cantonada entre Roger de Llúria i el carrer de València, quan la policia va veure que els manifestants van estar a punt de trencar la línia policial van rebre l'autorització dels seus comandaments per disparar aquestes salves amb les mateixes escopetes que es van veure aquest dissabte a la capital del Maresme. En aquest punt es van disparar gairebé una vintena de salves i en altres punts on els Mossos d'Esquadra havien establert el perímetre per evitar que els manifestants arribessin a la delegació del govern espanyol els agents les van treure dels vehicles policials però no en van acabar fent ús.

«Trets a l'aire» o «pilotes de goma» a TV3

Igual que aquest cap de setmana, quan els Mossos d'Esquadra van fer ús de les escopetes per disparar salves a les manifestacions davant de la seu oficial de l'Estat a Barcelona, van ser moltes les persones que també des de les xarxes socials van fer córrer el rumor que la policia tornava a utilitzar pilotes de goma. El cos, controlat en aquell moment pel ministeri de l'Interior espanyol i per un comissari en cap nomenat pel mateix ministre —ara exministre— Juan Ignacio Zoido, feia disparar totes les teories de la conspiració possibles.

És cert que la Policia Nacional, durant les dures càrregues del Primer d'Octubre, al centre de Barcelona, davant d'un dels punts de votació del referèndum, va disparar pilotes de goma contra ciutadans malgrat la prohibició del Parlament de Catalunya que, tal com estableix la llei, només aplicable al cos dels Mossos d'Esquadra. Un ciutadà fins i tot va haver de ser intervingut quirúrgicament i va acabar perdent la visió en un ull.

Moments de tensió als carrers propers a la Delegació del govern espanyol a Barcelona.
Moments de tensió als carrers propers a la Delegació del govern espanyol a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

Però els Mossos d'Esquadra no utilitzen ara ja pilotes de goma com a material antiavalots. El rumor, acompanyat d'imatges amb agents amb aquestes escopetes, però, no deixa de córrer. Fins i tot a Televisió de Catalunya, en diversos programes i tertúlies es va assegurar que els Mossos havien disparat pilotes de goma i fins i tot que es van fer trets a l'aire. Cap font oficial del cos ho va desmentir públicament en una estratègia, molt criticada internament, de «wait and see» per part dels responsables de comunicació del cos.

La prohibició de les pilotes de goma post cas Quintana

Des del mes de maig de 2014 que les pilotes de goma estan prohibides per llei al cos de Mossos d'Esquadra. El seu ús regular en desordres públics va haver de cessar després del conegut com a cas Quintana i quan el debat d'aquest tipus d'armament no letal va arribar al Parlament de Catalunya després d'anys de reivindicació social des de l'extrema esquerra.

Aquesta prohibició va arribar per la creació d'una comissió al Parlament arran del cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull durant els aldarulls de la vaga del 14-N. La prohibició va ser acceptada per Convergència i Esquerra, amb el suport final de Ciutadans, però no el de la resta de grups parlamentaris. Abans d'aquesta comissió l'enrenou generat quan es va lesionar Ester Quintana va fer caure un director general de la policia, va fer traslladar a Manresa el comissari d'ordre públic Sergi Pla i va erosionar la confiança a l'interior del cos policial.

En un primer moment ningú va acceptar que la policia hagués fet servir pilotes de goma la tarda d'aquella vaga general quan els desordres s'havien apoderat del centre de Barcelona però informes interns, tot i les repetides versions oficials que feia públiques el llavors conseller Felip Puig, ho van acabar confirmant. Manel Prat, el director general de la Policia, va acabar dimitint.

Agents de l'ARRO de Mossos a Salou. Tres d'ells van armats amb les escopetes per salves.
Agents de l'ARRO de Mossos a Salou. Tres d'ells van armats amb les escopetes per salves. | CatalunyaDiari.cat

 

L'armament dels Mossos per desordres públics

Quan es va fer efectiva la prohibició de l'ús de pilotes de goma a les unitats d'ordre públic de la policia catalana, l'ARRO i la Brigada Mòbil, el cos va buscar noves armes i eines per dissoldre aldarulls. Una de les novetats en l'armament d'aquestes dues unitats van ser les llançadores de projectils de foam. Subfusells GL-06 que permeten disparar uns projectils viscoelàstics que fan que els escopeters puguin disparar contra els individus que estiguin creant els aldarulls. És una arma considerada no letal.

Un agent dels Mossos amb una llançadora de projectils de foam.
Un agent dels Mossos amb una llançadora de projectils de foam. | Jordi Oriola

 

Els tècnics expliquen que amb aquestes armes, molt més precises, es pot disparar contra la persona concreta que està generant la situació de perill, al contrari que amb les escopetes de pilotes de goma, que es disparaven contra la massa per obligar-ne la dispersió. Actualment el cos disposa d'un total de 200 subfusells d'aquest tipus, que ja porten totes les unitats d'ordre públic de la policia de la Generalitat i que ja s'ha utilitzat en alguns aldarulls.

Canó de so, d'aigua i gasos lacrimògens

Les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra també disposen d'altre material que s'ha utilitzat menys però que també tenen a punt per si fes falta pels seus bons resultats experiments com per exemple el canó de so LRAD-100X. Es tracta d'un dispositiu que emeten intensos sons aguts que operadors de la Brigada Mòbil projecten contra els esvalotadors per provocar-ne la dissolució. El gener de 2014 va ser utilitzat durant una manifestació amb incidents al centre de Barcelona i els tècnics del cos la van valorar com a positiva. El gran altaveu, que es pot instal·lar en una furgoneta o poden portar a coll els agents antiavalots, també permet emetre missatges a gran volum per avisar als concentrats d'actuacions policials.

Agents de la BRIMO de Mossos amb el canó de so durant una manifestació.
Agents de la BRIMO de Mossos amb el canó de so durant una manifestació. | LaDirecta

 

Fins a la data no hi ha informació que s'hagin utilitzat en incidents reals els gasos lacrimògens però el cos de Mossos d'Esquadra, i en especials els agents antidisturbis, tenen la formació per poder-los utilitzar. El maig de 2014, durant els aldarulls de Can Vies, una de les marxes va arribar fins a la Rambla i allà els agents van voler desviar la concentració per impedir que seguissin per aquest carrer; els agents es van equipar amb màscares antigas i va avisar reiteradament per megafonia que utilitzarien els gasos contra els manifestants si no deixaven de fer llançaments d'objectes contra la línia policial i marxaven de la Rambla. Finalment la manifestació va entrar cap a l'avinguda de Drassanes i els Mossos no van utilitzar el gas. Fonts policials han explicat a CatalunyaDiari.cat que la formació i el protocol d'actuació per poder utilitzar aquest armament, útil en el cos a cos contra manifestacions violentes que vulguin violentar una línia policial, està llest.

Imatge del canó d'aigua dels Mossos, ara amagat a Egara.
Imatge del canó d'aigua dels Mossos, ara amagat a Egara. | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos d'Esquadra també disposen d'un camió d'aigua que permet la dispersió, per la força de l'aigua, de manifestants. Fonts policials però han explicat que es tracta d'un model molt antic que si bé encara funciona, no seria operatiu desplegar-lo en incidents reals, ja sigui per la poca autonomia en aigua com la gran envergadura del vehicle, que no permetria utilitzar-lo en zones de conflicte que siguin carrers petits, etc. que, per altra banda, és on habitualment es generen aquests enfrontaments amb la policial.

El canó d'aigua està guardat al complex central dels Mossos d'Esquadra, a Egara, i serveix, ara per ara, per exposicions. Aquest vehicle és de la marca Mercedes-Benz, model RC1 3500, i el departament d'Interior la va comprar l'any 1994. Té una longitud de 6,63 metres, una alçada de 3,10 metres i una amplada de 2,40 metres.

Bastó policial i escuts

A més d'aquestes armes, els Mossos d'Esquadra també compten, evidentment, amb els bastons policials i els escuts. És l'eina més utilitzada per les unitats d'ordre públic, tot sigui dit, no sense absència d'enrenou. Si bé el protocol és molt clar en la seva utilització: sempre s'ha de colpejar per sota de la cintura i mai en zones vitals, algunes imatges posen en relleu que no sempre es fa així.

Imatge d'un desallotjament dels Mossos d'Esquadra, a l'N-II.
Imatge d'un desallotjament dels Mossos d'Esquadra, a l'N-II. | CatalunyaDiari.cat

Comentaris

envia el comentari