Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La sirena d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra encesa

Busquen Arturo, desaparegut a Barcelona a les portes de Nadal

Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per trobar-lo

La sirena d'un vehicle dels Mossos d'Esquadra encesa
Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per trobar-lo | Mossos d'Esquadra

Amarga notícia al barri de Sant Martí de Barcelona a les portes de Nadal. Arturo, un home de 92 anys, ha desaparegut aquest dimecres, 23 de desembre. Els Mossos han fet una publicació a la xarxa demanant col·laboració ciutadana per trobar-lo.

Arturo ha desaparegut al mateix barri de Sant Martí. Com indiquen els Mossos, vestia un jersei marró i uns pantalons grisos, amb un abric verd per sobre. A més, portava unes sabatilles de color crema. La policia recorda també, donant més detalls de l'home perquè sigui més fàcil trobar-lo, que Arturo porta bastó i ulleres.

Les desaparicions de 2019 i com es gestionen

Els Mossos d'Esquadra van gestionar en 2019 un total de 4.378 desaparicions de persones, la qual cosa suposa una mitjana de 365 al mes, de les quals el 94% es va resoldre abans d'un mes, ha informat la Conselleria d'Interior en un comunicat.


El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ho explicava en l'obertura de l'acte institucional del dia de les persones desaparegudes el mes de març d'aquest 2020, on recordava també que l'acte era fruit d'una moció aprovada en el Parlament, amb l'objectiu de «millorar la gestió de casos de persones desaparegudes i l'acompanyament i ajuda als seus familiars».


Del total de desapareguts en 2019, un 35% corresponen a menors d'entre 13 i 17 anys --sis de cada deu dones-- i un 5% són majors de 65 anys --set de cada deu homes--, i dels 2.528 desapareguts d'entre 18 i 64 anys, el 63% patia algun tipus de malaltia mental i el 86% és reincident.


La majoria de persones es van localitzar en el mateix lloc en què havien desaparegut i habitualment tornen de manera voluntària: un 72% van aparèixer voluntàriament durant els primers quatre dies, i un 86% en la primera setmana.


Per sexes, les dones que van tornar voluntàriament són un 53,5% i els homes, un 43,5%; per edats, el 58% dels joves d'entre 11 i 20 anys van tornar per voluntat pròpia, mentre que de la resta d'edats el van fer gairebé el 40%.


Respecte a les localitzacions policials, el 53% han estat en els primers quatre dies, mentre que un 66% han estat en la primera setmana.

La gran feina amb els familiars i la gestió de la seva angoixa

Buch va destacar que la Conselleria ha estat pionera, perquè el 2014 es va crear l'Oficina d'Atenció a les Famílies de les Persones Desaparegudes, «un compromís del cos de Mossos d'Esquadra de fa ja molts anys de treballar amb totes les víctimes, no sols amb persones desaparegudes sinó també amb el seu entorn».


El conseller, que agraïa la labor d'entitats i voluntaris com Inter-Sos i Afades, assegurava que estan posant «els cinc sentits» i tot el seu coneixement per a resoldre cada cas com més aviat possible.


En el discurs de clausura de l'acte, el director general de la Policia, Pere Ferrer, subratllava el seu compromís «en la millora de la coordinació entre els serveis d'emergència i la dotació de més recursos per les unitats policials que treballen en les recerques».

Faltarà esperar a l'edició de l'any vinent per conèixer les dades d'aquest 2020 sobre desaparicions i poder valorar així l'evolució de l'estadística i la feina feta.