Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un arbre de Nadal amb llums

Un poble català, sense paraules: roben els llums de Nadal amb el generador inclòs

No és el primer any que desapareix la tradicional estrella, que ja torna a lluir sobre el turó

Imatge d'un arbre de Nadal amb llums
No és el primer any que desapareix la tradicional estrella, que ja torna a lluir sobre el turó | Arxiu


Tots els llums de Nadal continuen lluint per tot Catalunya. I diem 'tornen' perquè una famosa estrella s'havia apagat l'última setmana arran d'un robatori a la comarca d'Osona. No és la primera vegada que la mítica estrella de la creu de Gurb, al capdamunt d'una muntanya amb vistes molt boniques de la plana de Vic, molt freqüentada pels locals i per esportistes i excursionistes, pateix les conseqüències d'actes vandàlics a les portes de les festes de Nadal. Aquesta vegada, algú ha robat el generador elèctric, el fil i els llums que permetien que, com si hagués de guiar moltes persones, el motiu nadalenc lluís a les altures del turó.

Els fets tenien lloc concretament el passat dimarts, 15 de desembre. Arran de la notícia, l'alcalde de la localitat de Gurb, Pep Casassas, es mostrava indignat que això es produeixi any rere any. De fet, el 2019 van robar les plaques solars amb què funcionava dita estrella.

Els habitants de Gurb i voltants, fins i tot alguns de Vic, capital de la comarca, que també endevinen l'estrella enfilada en la llunyania, esperen cada any veure-la il·luminada dalt del turó, com una veritable tradició, i fins i tot visitar-la, en una mena de pelegrinatge nadalenc. Però sembla que robar-la i prendre-li llum i vida ja és també una tradició i la paciència comença a esgotar-se.

De fet, aquest mateix 2020 el consistori ja es va plantejar no col·locar l'estrella donats els robatoris dels últims anys. Però l'any ha estat dur i els va semblar que posar-la contribuiria a «preservar les iniciatives» que es portaven a terme abans que la pandèmia de la Covid trunqués tots els plans de tothom. Així que l'alcalde decidia que aquest Nadal la creu de Gurb tindria estrella, com sempre.

Però la por que es repetís la història no era envà. Un any més uns lladres han decidit apagar l'estrella. TV3 es feia eco de la notícia i feia el gest, en clau d'humor, de demanar als lladres que retornessin el motiu nadalenc.

L'estrella torna a brillar al turó de la Creu de Gurb

Així, la por que es repetís la història no era envà. Un any més uns lladres decidien apagar l'estrella, potser pensant que ja no s'encendria més. Lluny d'això, l'alcalde assegurava a Twitter que volia que l'estrella continués lluint al turó de la creu de Gurb i que no es repetissin més actes vandàlics com aquest. I dit i fet, Osona torna a tenir estrella i brillarà més que mai en aquesta mítica nit del 24 de desembre mentre milers de tions caguen regals a petits i grans per tot Catalunya.