Fotomuntatge de Jorge Ignacio i Marta Calvo

«L'assassí de Marta Calvo és un depredador letal amb un objectiu»: com actuava

Avui arrenca el judici contra Jorge Ignacio Palma per l'assassinat de tres dones i altres agressions

Jorge Ignacio Palma ha arribat aquest matí a l'Audiència Provincial de València amb la mateixa indiferència que ha mostrat fins ara. S'enfronta a tres condemnes de presó permanent revisable i més anys de presó per violacions. Els experts el descriuen com un assassí en sèrie de manual.

Es tracta d'un dels judicis més mediàtics, que durarà cinc setmanes i comptarà amb multitud de proves i testimonis. Jorge Ignacio està acusat dels assassinats de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela. I a més a més, de la temptativa d'homicidi de vuit dones supervivents.

Els fets que es jutgen a partir d'avui van ocórrer entre el juny del 2018 i el novembre del 2019 a Manuel (València). Marta Calvo, el cadàver de la qual segueix sense aparèixer, va poder delatar el seu assassí i destapar la resta de casos. La justícia jutja ara un dels assassins en sèrie més despietats d'Espanya.

Les seves víctimes eren prostitutes

La fiscalia i les acusacions, recolzades a la investigació, descriuen el modus operandi d'aquest depredador letal. Jorge Ignacio administrava cocaïna d'alta puresa a la vagina de les víctimes fins a provocar-los la mort. El seu objectiu era el plaer de veure-les morir després d'intoxicar-les sense el seu consentiment.

Muntatge fotogràfic de Marcela, Arliene i Marta
Marcela, Arliene i Marta, les tres víctimes mortals | CatalunyaDiari

Les seves víctimes eren prostitutes de les quals podia obtenir els seus cossos sense oposició i sense risc de ser denunciats. El seu pla va fracassar precisament quan va escollir com a víctima Marta Calvo. Aquesta havia enviat a la seva mare la ubicació de la casa de l'assassí, cosa que va ser clau per a la seva detenció.

El depredador convencia les víctimes perquè consumissin cocaïna, i un cop atordides els introduïa la droga per via anal i vaginal. Una de les noies mortes tenia 19 vegades més cocaïna al cos que una dosi letal. Si les víctimes es resistien, aconseguia la seva submissió amb èxtasi líquid.

Els seus atacs s'acceleraven

Els experts Vicente Garrido i Juan de Dios Vargas han elaborat un informe criminològic amb un perfil de l'acusat. La jutgessa ho ha rebutjat en entendre que suposa un prejudici davant del reu. A l'informe, els criminòlegs deixen clar que l'objectiu de l'agressor era portar les víctimes a un quadre convulsiu.

Segons els experts, Jorge Ignacio Palma és un depredador sexual letal que va deixar una reguera de víctimes durant 15 mesos. Entre la primera i la segona víctima (totes dues van sobreviure) van passar cinc mesos. I tres més fins que va consumar la primera mort, la d'Arliene Ramos, brasilera de 32 anys.

Tres mesos després va tenir lloc la segona mort, la de Lady Marcela Vargas, una colombiana de 26 anys. A partir de llavors la seva activitat va accelerar-se i quinze dies després va cometre un nou atac. Entre la sisena i la desena víctima, l'interval dels atacs es redueix a dues o tres setmanes.

Aquest tret, el de l'acceleració dels atacs, és una conducta habitual als psicòpates. Entre la novena i la desena hi ha uns dies, i la majoria de les víctimes sobreviuen de miracle. Moltes descriuen una sensació de terror paralitzant en saber que moririen sense poder fer res.

Cegat pel seu sadisme

Jorge Ignacio no va poder veure morir la primera víctima perquè va ser sorprès en plena agressió i va haver de fugir corrents. Sí que va aconseguir la seva fi amb la segona, a la qual va poder veure morir amb una sobredosi mortal. A partir de llavors comet els atacs de manera més compulsiva.

La nit del 6 al 7 de novembre del 2019, en vigílies de l'assassinat de Marta Calvo, va intentar fer el mateix amb dues dones més. Després de consumar el crim, va contactar amb tres dones més per fer una 'festa blanca'. Només la detenció va aconseguir evitar que ampliés encara més la seva reguera de sang.

Marta Calvo
Comença el judici per l'assassinat de Marta Calvo a Manuel | Facebook

La investigació ha destapat que mentre decidia què fer amb el cos de Marta, va intentar cometre altres atacs. Això significa que l'agressor estava totalment fora de si, encegat per les seves fantasies sàdiques. A partir del modus operandi, els criminòlegs han elaborat el seu perfil criminal.

Assassí en sèrie de manual

Jorge Ignacio és «un depredador letal amb compulsió per matar» que escenificava l'atac «com un homicidi sexual sàdic». En aquests actes, «la fantasia essencial era l'obtenció del control total sobre la víctima i saber que ell ha causat la mort que s'està desenvolupant davant dels propis ulls».

El que és particular d'aquest psicòpata és el mètode de l'atac, que segueix sempre un patró i té com a particularitat l'arma homicida: la cocaïna. Totes les víctimes supervivents el descriuen com algú estrany, que feia por. Els experts tenen clar que respon al perfil exacte d'assassí en sèrie.

«El que defineix l'assassí en sèrie sexual o depredador letal és la compulsió per matar», diuen els experts. «La fi última», expliquen, «és obtenir una satisfacció sàdica de naturalesa sexual, contemplar l'agonia de la víctima». Així, l'acusat els introduïa la droga a un o dos centímetres a la vagina o l'anus.