Fotomuntatge del passadís d'un hospital i Augusto Clasiese, el jove de 23 anys que va morir en estranyes circumstàncies

Augusto, mort amb 23 anys a Espanya: una estranya mort amb moltes incògnites

El jove patia bipolaritat i esquizofrènia

El cas de la mort d'Augusto Clasise ha reobert el debat sobre la salut mental al nostre país. El jove d'origen argentí i de tan sols 23 anys perdia la vida fa tres dies en estranyes circumstàncies. Una situació que ha estat denunciada per la seva tieta Susana per així intentar aclarir el terrible succés.

Segons la versió oficial, el jove va morir després de precipitar-se contra un vidre situat en els passadissos del centre hospitalari on estava ingressat des de feia diversos mesos.

I és que, segons sembla, Augusto patia problemes de bipolaritat i esquizofrènia. Dues malalties que estaven sent tractades pels especialistes de l'hospital Durán i Reynals del popular barri de Bellvitge a Hospitalet de Llobregat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

«Ell era bipolar i patia d'esquizofrènia. Era un noi fantàstic i esportista, però necessitava estar centrat. Amb els meus pares a Hospitalet de Llobregat (Barcelona) no era possible, però hi havia una esperança», relata la tieta del jove, Susana, en una entrevista realitzada per 'El Cierre Digital'.

L'inexplicable mort d'Augusto, un jove bipolar que patia esquizofrènia

Feia un temps que Augusto demanava ajuda a crits. La seva malaltia estava descontrolada per culpa del consum de drogues i la seva situació familiar complicava la seva millora.

«La seva vida a Buenos Aires i, ja després, amb els avis a Hospitalet, no ajudava. Marxava de casa per baralles i això el va portar a les drogues i coses que no eren bones i que el van allunyar del món de l'esport. Ell era monitor de pàdel», relata Susana al mateix diari.

El jove vivia amb els seus avis en un barri d'Hospitalet, encara que les constants baralles familiars el van dur a estar contínuament al carrer. Tant és així que, fins i tot durant el passat mes d'abril, Augusto es va convertir en el protagonista d'una alerta en SOS Desapareguts.

Durant diversos dies, el noi va estar desaparegut, però finalment va ser trobat sense rumb en un carrer de Badalona. Des de llavors, la seva tieta Susana, que resideix a França, va estar intentant que el seu nebot reprengués el control de la seva vida. Un pas que, òbviament, havia de donar amb l'ajuda mèdica dels especialistes en psiquiatria i psicologia.

«Quan s'alterava, es donava cops contra les parets, s'autolesionava i això ho sabien, evidentment. A l'hospital hi havia dues zones, per a aguts i subaguts. Augusto estava en aquesta última», afegeix la dona.

El jove va acabar ingressant a la setena planta de l'hospital Durán i Reynals. Un centre en el qual no se sentia a gust, però on suposadament estava rebent les millors cures per tractar la seva patologia.

«La doctora i el psicòleg coneixien de sobres a Augusto i, la veritat, és que mai li va agradar estar en aquest hospital. Cada tarda la passàvem junts de 15.30 a 18.30», assegura la tieta de la víctima, que habitualment l'acompanyava a l'exterior de l'hospital durant les visites programades.

El jove de 23 va morir a l'hospital on estava ingressat des de feia mesos

L'últim dia que va veure al seu nebot amb vida, Susana tenia el pressentiment que alguna cosa dolenta havia de passar. «L'última tarda jo el notava més inquiet que de costum i va ser ell mateix el que em va demanar tornar abans d'hora al Durán i Reynals», comença explicant.

«La veritat és que em va cridar l'atenció perquè ell mai volia tornar. Quan el vaig deixar a l'hospital, vaig anar a prendre alguna cosa a una cafeteria i vaig tenir el pressentiment que alguna cosa passaria», prossegueix relatant a 'El Cierre Digital'.

Conscient que el seu nebot estava envoltat de professionals, la tieta d'Augusto va intentar no donar-li més voltes a l'assumpte. Però, tot i això, l'endemà va decidir trucar molt aviat a l'hospital per compartir la seva preocupació per l'actitud del jove.

«Poc després em tornen la trucada i m'expliquen que és mort, que s'havia llançat corrents contra un d'aquests vidres irrompibles que hi ha. Va entrar en parada cardíaca», assenyala Susana sense comprendre com el jove va poder acabar amb la seva vida sota la vigilància dels sanitaris especialitzats.

Davant la tràgica notícia, la tieta d'Augusto ha decidit emprendre accions legals contra l'hospital i els responsables de la planta on es trobava ingressat el seu nebot. I és que considera que el protocol va fallar i que la mort del jove s'hauria pogut evitar.

«La veritat és que com es tracta la salut mental a Espanya deixa molt a desitjar i el que ha passat amb Augusto podria haver-se evitat», reflexiona la dona.